🔵از طریق حل مسأله آب می‌توان مسأله حقوق بشر، تعمیق دموکراسی و تصمیم‌گیری مشارکتی را نیز بهبود بخشید!

🔵از طریق حل مسأله آب می‌توان مسأله حقوق بشر، تعمیق دموکراسی و تصمیم‌گیری مشارکتی را نیز بهبود بخشید!
@sahatzist

🔻آنچه در زیر می خوانید قسمت هایی از سخنان دکتر محمد فاضلی است که در مصاحبه با تارنمای زیست آن لاین صورت گرفته است. فاضلی در این مصاحبه ضمن معرفی بخش " مرکز امور اجتماعی منابع آب و انرژی وزارت نیرو" که خود ریاستش را نیز برعهده دارد، به بیان دیدگاه های خود درباره بحران آب یا آن چه که "مساله آب و نه بحران آب" می خواندش، می پردازد.

برای مطالعه متن کامل این مصاحبه از لینک انتهای مطلب یا تارنمای زیست آن لاین استفاده کنید.

🔸مواجه کشورها و تمدن ها با آب، تعیین کننده سرنوشت‌ آنها است. این موضوع را یک مورخ کانادایی به نام استیون سولومون در کتاب «آب نقطه اوج تلاش برای ثروت، قدرت و تمدن» بیان می‌کند. حرف اصلی این کتاب این است که نوع مواجهه ‌ای که تمدن ها در لحظات حساس آبی خود دارند، مانند زمان هایی که آب زیاد می شود یا کم می شود یا مدل تامین آب کشورها تغییر می‌کند، تعیین‌کننده سرنوشت آن‌ها است. به دیگر سخن، نحوه پاسخ به چالش آبی تعیین‌کننده این است که یک تمدن بعد از آن چه سرنوشتی خواهد داشت.
@sahatzist

🔸از این نگاه، ما در ایران، الآن در عرصه چالش یا مسأله آب هستیم. به همین خاطر من علی رغم اینکه زمانی از واژه بحران آب استفاده می‌کردم، امروز ترجیح می‌دهم از مسأله آب حرف بزنم. وقتی می‌گوییم ایران بحران آب دارد، ایران را یک کل واحد نگاه می‌کنیم. فکر می‌کنیم که مسائل آب خوزستان و مازندران یکسان است. وقتی می‌گوییم بحران آب در ایران، مفروض می‌گیریم که در همه مناطق مسأله به یک دلیلی ایجاد شده و منابع و مصارف با یک مدل مشابه تغییر می‌کند، در صورتی که این‌طور نیست. مسائل آب سطحی و آب زیرزمینی در مناطق مختلف متفاوت است. من بنابراین ترجیح می‌دهم از مسأله آب حرف بزنم. وقتی می‌گوییم مسأله آب، این مسأله در جاهای مختلف، صورت‌‌های مختلف، علل مختلف و حتی راهکارهای مختلف پیدا می‌کند. ما الآن در ایران در دوران مسأله و چالش آب هستیم که نوع مواجهه با آن فراتر از امر فنی و بوروکراتیک است.


🔸یک گروه در کانادا در سال ۲۰۱۵ کتابی تحت عنوان «فرصت اجتماعی آب»
(water as a social opportunity)
نوشته‌اند.

بحث اصلی در این کتاب آن است که از طریق حل مسأله آب می‌توان مسأله حقوق بشر، تعمیق دموکراسی، تصمیم‌گیری مشارکتی و غیره را نیز بهبود بخشید و حل کرد. به عبارت دیگر، اگر توانستید مسأله آب را حل کنید، یعنی همزمان توانستید تفویض و تقسیم قدرت را هم حل کنید. وقتی شما با مسأله آب درگیر شده‌اید یعنی با مسأله سبک زندگی هم روبه‌رو شده‌اید و اگر توانستید در مسأله آب پیروز شوید، یعنی توانسته‌اید که سبک زندگی ‌ها را تغییر دهید. سبک زندگی را که تغییر می‌دهید یعنی شما اقتصاد سیاسی زندگی را هم عوض کرده ‌اید. شما نمی‌توانید بگویید که سبک زندگی ایرانی ‌‌ها تغییر کرده اما مدل ساختمان ‌سازی آن‌ها تغییر نکرده است.

شما نمی‌توانید بگویید که مدل مصرف ایرانیان اصلاح شده اما در مورد تعرفه‌ های آب و انرژی هیچ کاری صورت نگرفته است و وقتی وارد تعرفه‌های آب و انرژی می‌شوید، یعنی به طور مستقیم با اقتصاد سیاسی درگیر می‌شوید.


برای خواندن ادامه ملب بر روی INSTANT VIEW بروید.
ساحت زیست
@sahatzist

https://goo.gl/KwCSrB