بارورسازی ابرها توسط نهادهای نظامی واکنش‌های کارشناسان به این امر

بارورسازی ابرها توسط نهادهای نظامی واکنش های کارشناسان به این امر
@sahatzist
🔴در پی اعلام امادگی بعضی از شرکت ها و نهادهای نظامی برای بارورسازی ابرها و ایجاد باران های مصنوعی به منظور مقابله با خشکسالی، عده زیادی از کارشناسان نسبت به موفقیت آمیز بودن این طرح تشکیک کرده و خواستار تعمق بیشتر در این زمینه شده اند به خصوص اینکه دستگاه های متولی چنین طرح هایی معمولا توان بررسی ها و ارزیابی های اکولوژیکی را ندارد یا منتفع از انجام این ارزیابی ها نیستند. گزارش اسکان نیوز را در این باره بخوانید.
@sahatzist
🔴کارشناسان نسبت به تکنولوژی‌های بومی نشده و راهکارهای ناپایدار هشدار دادند! آب و خاک آلوده محصول اجرای طرح "باروری ابرها"

🔸اسکان نيوز-الهه موسوی: این روش که به سال های دور قرن بیستم بازمی‌گردد اکنون در برخی کشورها مانند چین و روسیه در دست اجراست؛ اما بسیاری از کشورهای پیشرفته و صنعتی از جمله ژاپن، از سال 1947 آن‌ را آغاز و در سال 1997 به آن پایان داده است. در ایالت کالیفرنیای امریکا نیز، با وجود بروز خشکسالی‌های اخیر و نیاز به آب، تنها در برخی از دوره های زمانی از این روش استفاده شده و اکنون به دلایل زیست محیطی و از دست رفتن سلامت و کیفیت آب و خاک، این روش به ندرت مورد استفاده قرار می گیرد.

🔸باروری ابرها روشی برای تأثیرگذاری بر روی ابرهای طبیعی است که در آن با استفاده از "مواد شیمیایی"، از ابر به شکل باران یا برف، آب گرفته می‌شود. بیشترین عواملی که در باروری ابرها برای تولید باران سرد و طرح‌های باروری برای تقویت بارش برف به کار می‌روند "یدید نقره" و "یخ خشک" (دی‌اکسید کربن منجمد) هستند. عواملی دیگر مانند گازهای مایع (به عنوان مثال نیتروژن مایع) نیز می‌توانند برای بارور کردن ابرها در این دسته مورد استفاده قرار گیرند.
@sahatzist
🔸پروژه‌های باروری ابرها در ایران ابتدا توسط وزارت نیرو از سال ۵۳ تا ۵۷ خورشیدی، با همکاری یک شرکت کانادایی و با استفاده از یک فروند هواپیما و تعدادی ژنراتورهای زمینی تصعیدکننده "یدید نقره" بر روی حوزه آبریز سد کرج و جاجرود انجام شد. پس از آن و طی سال های ۶۸ تا ۷۴ به صورت پراکنده و با استفاده از ژنراتورهای زمینی در ارتفاعات شیرکوه یزد به اجرا درآمد. سپس با ابلاغ وزیر وقت نیرو در بهمن ماه ۱۳۷۵، "مرکز ملی تحقیقات و مطالعات باروری ابرها" در یزد تأسیس و از سال ۱۳۷۶ رسماً آغاز به کار کرد.

🔸پس از تشکیل این مرکز، از سال ۷۷ با همکاری "رصدخانه آب و هواشناسی روسیه"، انتقال تکنولوژی باروری ابرها به ایران در قالب یک طرح ۵ ساله شامل اجرای پروژه‌های باروری ابرها، تجهیز مرکز به امکانات و تجهیزات لازم و آموزش پرسنل ایرانی در قالب سه گروه عملیات پروازی، رادار و تجهیزات، مطالعات و ارزیابی صورت پذیرفت. پس از پایان ۵ دوره اجرای طرح باروری ابرها که با حضور متخصصین روسی به همراه انتقال تکنولوژی و آموزش کارشناسان صورت پذیرفت نخستین پروژه اجرای مستقل توسط کارشناسان ایرانی در تابستان ۸۷ در استان گیلان انجام گرفت.

🔸با اینکه این مرکز از آن زمان تاکنون پروژه‌های متعدد اجرایی و مطالعاتی باروری ابرها در مناطق مختلف کشور به اجرا گذاشته‌است، اما گزارشی از چگونگی انجام این پروژه ها و موفقیت یا عدم موفقیت آنها در دست نیست.

🔸فاطمه ظفرنژاد پژوهشگر بخش آب وتوسعه پایدار درباره تکنولوژی "بارورسازی ابرها" به اسکان نيوز گفت:« این گونه روش ها در حقیقت روش هایی فانتزی و لحظه ای هستند که نه برای تولید و کاربردهای اصلی یک سرزمین که برای نیازهای آنی و مقطعی به کار برده می شوند و به دلیل استفاده از "مواد شیمیایی" ویژه ای که غالبا به شدت سمی هستند و به همراه باران پایین می آیند موجب آلودگی های بسیار جدی خاک و منابعی که این باران بر آن می بارد خواهند شد. این یک روش فانتزی است که بیشتر جنبه نمایشی دارد تا جنبه عملی. این روش نه سازگار با اقتصاد مقاومتی و توسعه پایدار کشور است و نه سازگار با مدیریت پایدار منابع آبی و سیاست های کلی محیط زیست کشور و همچنین هماهنگی و انطباق با اصلاح الگوی مصرف آب نیز ندارد. قطعا روش باورسازی ابرها با هیچیک از اینها سازگار نبوده و قابل اتکا برای ما به عنوان یک نقطه مولد آب نخواهد بود.»
@sahatzist
ساحت زیست
ادامه مطلب را در لینک زیر بخوانید: