اخلاق زمین. مطلب یکی از فصل‌های مهم کتاب «سالنامه‌ی یک شهرستان شنی» نوشته‌ی «آلدو لئوپولد» است

اخلاق زمین
@sahatzist
این مطلب یکی از فصل‌های مهم کتاب «سالنامه‌ی یک شهرستان شنی» نوشته‌ی «آلدو لئوپولد» است. این نوشته بعد از گذشت بیش از نیم قرن که از زمانِ نگارشِ آن می‌گذرد، در شمار تأثیرگذارترین مطالب نوشته شده در حوزه‌ی حفاظت از محیطِ زیست است.
منبع :مجله اینترنتی یوتوپیا
ترجمه‌: روزبه فیض

قسمت یازدهم : این زمین کسل کننده !

چشم‌انداز

به نظر من ایجادِ یک ارتباطِ اخلاقی با زمین، بدونِ عشق، احترام، تحسین و ارزشِ والایی برای آن قائل شدن امکان‌پذیر نیست. واضح است که منظورِ من از «ارزش» مفهومی به مراتب وسیع‌تر از اقتصاد است و ارزش به معنای فلسفیِ آن‌را در نظر دارم. شاید جدی‌ترین مانعی که در راستایِ تکوینِ اخلاقِ زمین داریم این واقعیت است که سیستم‌های آموزشی و اقتصادی ما از هوشیاریِ ژرف نسبت به زمین فاصله می‌گیرند، به جای این‌که به آن نزدیک شوند. خمیرِ مدرنِ ما توسطِ واسطه‌های متعدد (دلال‌ها و تعداد بی‌شماری از اشیاء فیزیکی) از زمین جدا شده و هیچ رابطه‌ی حیاتی‌یی با زمین ندارد. از نظرِ انسانِ مدرن زمین فاصله‌ای میان شهرهاست که در آن می‌توان محصولاتِ کشاورزیِ مختلف را کشت کرد. او را یک روز در زمینی دلخواه رها کنید تا حوصله‌اش به شدت سر برود، مگر این‌که آن‌جا زمینِ گلف یا یک منطقه‌ی خوش‌منظره باشد. اگر می‌شد محصولاتِ غذایی را به جای زراعت، توسطِ آب‌کشت تولید کرد، برای او کاملاً مناسب می‌بود. او نسخه‌های مصنوعیِ چوب، چرم، پشم و سایرِ محصولاتِ طبیعیِ زمین را به نسخه‌های اصلیِ آن‌ها ترجیح می‌دهد. به طورِ خلاصه،‌ زمین برای او کوچک شده است.
@sahatzist
مانعِ دیگر برای ایجادِ اخلاقِ زمین، مانعی که تقریباً به اندازه‌ی موردِ قبلی جدی است، روی‌کرد کشاورز به زمین است. از نظرِ او زمین هنوز یک دشمن یا اربابِ بی‌رحمی که او را برده‌ی خود ساخته، محسوب می‌شود. در تئوری، مکانیزه شدنِ کشاورزی قاعدتاً باید به آزادی و رهایی کشاورز منجر شود، اما در این‌که چنین اتفاقی در عمل رخ داده یا خیر اختلافِ‌ نظر هست.

یکی از پیش‌نیازهای درکِ اکولوژیکی زمین، آشنایی با اکولوژی است. اما این نکته به کلی با نظامِ «تحصیلات» فعلی ما بیگانه است و در واقعِ به نظر می‌رسد که بخشِ اعظمِ تحصیلاتِ عالی عمداً از مباحثِ اکولوژیک پرهیز می‌کنند. درکِ اکولوژیک لزوماً توسط درس‌هایی که نامِ اکولوژی را با خود یدک می‌کشند ایجاد نمی‌شود؛ بلکه به همان اندازه ممکن است در اثرِ‌ خواندنِ مطالبی در حوزه‌های جغرافیا، گیاه‌شناسی، کشاورزی، تاریخ یا اقتصاد ایجاد شود. شیوه‌ی درست همین است، اما صرفِ‌نظر از نام‌ِ درس‌ها، آموزشِ اکولوژیکی بسیار کمیاب است.
@sahatzist
گروهی که در اقلیتِ محض قرار دارند در حالِ انقلابی آشکار علیه روندهای «مدرن» ذکر شده هستند. اگر این اقلیت نمی‌بودند،‌ آینده‌ی اخلاقِ زمین بسیار ناامید کننده به نظر می‌رسید.

@sahatzist
#لئوپولد
#اخلاق_زمین
http://s3.img7.ir/xNQ0x.jpg