✅محیط زیست دیگر چپ و راست ندارد!.. 🖊امین شول سیرجانی. اعتماد

✅محیط زیست دیگر چپ و راست ندارد !

🖊امین شول سیرجانی.اعتماد
@sahatzist
⏺چرا با وجود بحران کم‌آبی در ایران هنوز هم برخی «کم‌آبی» را انکار می‌کنند و این حرف را در راستای پروژه تعطیلی کشاورزی در ایران ارزیابی می‌کنند؟ میان بحران محیط زیست و کم‌آبی و توسعه بخش کشاورزی چه نسبتی وجود دارد و چگونه می‌توان هم بخش کشاورزی را حفظ و هم منابع آب را مدیریت کرد؟ این دو پرسش مبنای اصلی گفت‌وگو با «علی اصغر سعیدی»، استاد جامعه‌شناسی دانشگاه تهران است.
از نظر این جامعه‌شناس، تخصیص و مدیریت منابع آب در ایران تنها از طریق مشارکت جدی انجمن‌های مردمی میسر است. او همچنین بر لزوم توجه جدی دولت به توسعه بخش کشاورزی در ایران تاکید کرد و روند کنونی را دارای چشم‌اندازی مناسب ارزیابی نکرد.
@sahatzist

🔸عده‌ای در ایران می‌گویند «کم‌آبی» بر ساخته ذهن کسانی است که می‌خواهند کشاورزی را تعطیل کنند و با واردات محصولات کشاورزی ایران را به بیرون وابسته کنند. به نظر شما چرا با وجود این همه شواهد متقن و ملموس درباره بحران آب، چنین صدا‌هایی در کشور شنیده می‌شود؟

🔻آنتونی گیدنز در کتاب «سیاست‌های مقابله با تغییرات آب و هوا» می‌گوید چند گرایش فکری نسبت به تغییرات زیست‌محیطی در جهان وجود دارد. یک گرایش به کسانی بر می‌گردد که مساله کم‌آبی یا تغییرات آب و هوایی در دنیا سابقه‌دار است و جدید نیست.

🔻این نحله فکری طرفدارانی دارد که عموما تاریخ جغرافیا کار می‌کنند و با مدارک تاریخی نشان می‌دهند این نوسانات در قرون گذشته هم وجود داشته است. گروه دیگری از علمای محیط زیست در دنیا عقیده دارند که تغییرات آب و هوایی جدی است و در صورت بی‌توجهی به این تغییرات ممکن است هزینه بالایی متوجه جوامع شود.

🔻یک گروه دیگر هم اساسا به این تغییرات به دیده شک و تردید می‌نگرند و قبول ندارند که تغییراتی صورت گرفته است. این تفاوت دیدگاه‌ها نشان می‌دهد درباره تغییرات اقلیمی گفتمان‌های متفاوتی وجود دارد. ایران هم از این قضیه مستثنی نیست و ممکن است هنوز نسبت به محیط زیست دیدگاه رایج شکل نگرفته است.

🔻وقتی دولت امریکا در دوره ترامپ از قرارداد پاریس عقب‌نشینی می‌کند، نشان می‌دهد نظر عده‌ای از متخصصان بر این دولت غلبه کرده است؛ البته متخصصانی که در دنیا گفتمان شان در اقلیت قرار دارد. داریم می‌رویم به سمت گفتمان مسلطی که می‌گوید وضعیت محیط زیست خطرناک است و باید برایش فکر کرد. حالا اگر بر اساس همان گفتمان‌ها به داخل ایران نگاه کنیم به نظر من وجود اختلاف نظر در این باره طبیعی است. اما در ایران کسانی که مثلا بر جدی بودن کمبود منابع آب حرف می‌زنند به نظر من باید گفتمان شان را گسترده کنند که به صورت رهیافت رایج در بیاید.
@sahatzist
🔸در واقع هنوز گفتمانی که می‌گوید ما با کم‌آبی و بحران محیط زیست مواجه‌ایم، در جامعه مورد توجه جدی قرار نگرفته است؟

🔻به نظر من هنوز گفتمان مسلط نیست. مثلا سیاستگذاران در بخش کشاورزی هنوز فکر می‌کنند این گفتمان جدی نیست. آقای گیدنز چند سال پیش یک کتاب نوشت به نام «ورای چپ و راست» و در آن گفت: اگر تمام مسائل اجتماعی و اقتصادی را بشود مبتنی بر دیدگاه جریان‌های سیاسی رده‌بندی کرد، نظرش این است محیط زیست دیگر چپ و راست ندارد و هر کس که می‌آید سر کار باید به آن توجه کند، اما در کشور ما این اتفاق نیفتاده است.

🔻اگر از محافظه‌کاران که این موضوع برای شان مساله مهمی نیست چشم پوشی کنیم؛ حتی در بین اصلاح‌طلب‌ها هم قضیه آنقدر جدی نیست که به محیط‌زیست اولویت بدهند. شاید در حرف درباره بحران محیط زیست سخن بگویند، اما اگر اینطور بود باید در میان اولویت‌های‌شان قرار داشته باشد که نیست. اصلاح‌طلبی الان بیش از هر چیز با توسعه سیاسی معنا می‌شود نه توسعه محیط زیست. به هر صورت باید اصلاح‌طلبان که در حرف از محیط زیست سخن می‌گویند باید موضع شان را در برابر مفهوم توسعه روشن کنند.

🔻مثلا بگویند که آیا در پی توسعه پایدار هستند و اگر چنین است چه اولویت‌هایی را مد نظر قرار می‌دهند. یا اگر دنبال توسعه سیاسی هستند چه مولفه‌هایی را دنبال می‌کنند و در توسعه اجتماعی دنبال چه اولویت‌هایی هستند. به هر حال مسائل جامعه همواره به هم مربوط است. همین اعتراض‌هایی که در سال گذشته رخ داد ممکن است ریشه‌های زیست محیطی هم داشته باشد یا به مساله نابرابری‌های اجتماعی مربوط باشد.

🔸پس به نظر شما هر چند ما با بحران محیط زیست روبه رو هستیم، اما لزوما معنایش این نیست که کشاورزی