به مناسبت ۵ دسامبر روز جهانی خاک

به مناسبت 5 دسامبر روز جهانی خاک
@sahatzist
✅خاك از منابع تجديدپذير به شمار مي رود اما براساس مراجع مختلف تشكيل هر سانتي‌متر خاك در شرايط مختلف آب و هوايي از 100 تا 10000 سال طول مي‌كشد. هزينه رفع آلودگي هر متر مكعب خاك به روش‌های مختلف، بين 50 تا 5000 دلار است (ارزان‌ترين قيمت مرتبط به تبديل خاك آلوده به بتن است). از سوي ديگر، رفع آلودگي خاك فرآيندی بسيار درازمدت است .
@sahatzist
✅تا کنون یک‌سوم از خاک‌های جهان تخریب شده‌اند و چنان‌چه این روند ادامه یابد تا سال 2050 سرانه جهانی زمین قابل کشت و زراعت، تا یک‌چهارم میزان آن در سال 1960 تقلیل خواهد یافت. از طرفی تا سال 2050 جمعیت جهان به بیش از 9 میلیارد خواهد رسید و این میزان به‌معنای دو میلیارد افزایش جمعیت بیش از جمعیت فعلی جهان است. در این صورت لازم است تولید مواد غذایی به میزان 60 درصد افزایش یابد، تا بتواند پاسخ‌گوی نیاز تغذیه‌ای این جمعیت باشد.
@sahatzist
✅براساس برآوردهای انجام‌شده، فرسایش خاک کشور در سال 1355 معادل یک میلیارد تن بوده که ده سال بعد به 5/1 میلیارد تن و در سال 1375 به 5/2 میلیارد تن افزایش یافته‌است. در حال حاضر، میزان فرسایش خاک در ایران، حدود 7/16 تن در هکتار است که با شاخص جهانی پنج تا شش تن در هکتار، فاصله بسیار زیادی دارد. که از این میزان سالانه بیش از 100 هزار هکتار مراتع در حال تخریب است و بیش از 400 هزار هکتار در معرض نابودی قرار دارد.

✅ خسارت ناشي از فرسايش و تخريب خاک به‌صورت مختلف سالانه در حدود سه هزار و ‌500 ميليارد ريال برآورد شده است. هزينه فرسايش در ايران معادل ‌14 درصد درآمد ناخالص ملي است.

ايران يکي از هفت کشور آسيایی است که بيش‌ترين ميزان هدررفت خاک را دارد.
@sahatzist
✅آلودگي خاک ناشی از توسعه ناپايدار فعاليت‌های صنعتی، شهری، معدنی و كشاورزی از عوامل عمده تخريب خاک به‌شمار می‌رود. در اثر گسترش آلودگی و تخريب خاك، ‌بيابان‌زایی در زمين‌های خشک و نيمه‌خشک که کشورمان نيز جزو آنها محسوب می‌شود به وقوع می‌پيوندد كه يکي از پيامدهای هدر رفت خاک به‌شمار می‌رود.
ايران يکی از هفت کشور آسيایی است که بيش‌ترين ميزان هدررفت خاک را دارد. 20 درصد کاهش قابليت توليد محصول نيز يکی ديگر از پيامدهای اتلاف منابع خاک در کشور به شمار می‌آيد.
@sahatzist

منبع این یادداشت تارنمای سازمان حفاظت از محیط زیست است و به منابع آمار و ارقام منتشرشده در این یادداشت از سوی نویسنده یا نویسندگان اشاره‌ای نشده است!


ساحت زیست

http://uupload.ir/files/9oc3_فرسایش+خاک.jpg