اکوفمینیسم هندی و واندانا شیوا. قسمت سوم

اکوفمینیسم هندی و واندانا شیوا
قسمت سوم

این مطلب برگرفته از سایت تحلیلی خبری مهرخانه می باشد.

🖋 سیمین یکتایی
@sahatzist
شیوا همچنین با همکاری ماریا مایز، جامعه شناس و اکوفمینیست مارکسیست آلمانی، کتابی با نام «بازمرتبط سازی جهان جداشده» در 1993 به چاپ رساند. در این کتاب نویسندگان ،نظام اقتصادی سرمایه داری پدرسالارانه را با سرکوب زنان در هر دو نیمکره شمالی و جنوبی مرتبط ساختند.
وی همچنین استدلال می کند» «هرگاه زنان در برابر تخریب محیط زیستی یا نابودی سلاح های هسته ای مبارزه کرده اند، «از ارتباط میان خشونت پدرسالارانه علیه زنان، دیگر گروه های اجتماعی و طبیعت آگاه بوده اند».

واندانا شیوا

اصول جنبش اکوفمینیستی شیوا بدین شرح است: ارتباط، کلیت، وابستگی درونی و معنویت. این اصول، در مقابل زیربناهای علم پدرسالارانه و سرمایه دارانه غربی قرار می گیرند که بر پایه جداسازی و جزئی نگری قرار دارد، علمی که کالبدشکافی کرده و برای شناخت چیزها آنها را از کلیت جدا می سازد.
@sahatzist
انتقادها
اندیشه ها و تألیفات شیوا به طور گسترده ای مورد نقد قرار گرفته است. کسانی گفته اند که وی در کتاب «زنده ماندن» استدلال های خود را که مربوط به زنان روستایی شمال غرب هند است، به کل زنان جهان سوم تعمیم می دهد. گابریل دیتریچ بیان کرده که به نظر می رسد شیوا در نقدهای خود بر توسعه غربی، مشکلات سیاسی و اقتصادی جامعه را نادیده می گیرد و فرض می کند که ما جامعه ای منظم و دموکراتیک داریم؛ جامعه ای که در آن همه افراد، زمین کافی برای زنده ماندن از طریق تولیدات کشاورزی خود در اختیار دارند.
@sahatzist
دیگران همسو با این انتقادات گفته اند که شیوا در تمجید از سنت ها و نحوه زندگی سنتی هندی، زیاده روی کرده، و شرایط سیاسی و مشکلات طبقاتی جامعه هند(ساخت کاستی) را نادیده می گیرد، و واقعیت های قشربندی اجتماعی، انقیاد، پدرسالاری و خشونتی را که در قبایل سنتی و جوامع دهقانی وجود داشته، انکار می کند.
@sahatzist
عده ای دیگر گفته اند که شیوا همچون دیگر اکوفمینیست های غربی، تلویحاً ادعا می کند که زنان جهان سوم، ذاتاً نزدیکی بیشتری به طبیعت دارند. بعضی نیز استدلال کرده اند که مفاهیم «شاکتی» و «پراکریتی» که شیوا تحلیل های خود را بر آنها بنا نهاده، مفاهیم عامی در فلسفه هندی نیستند؛ بلکه این مفاهیم، عمدتاً مختص یک گرایش از فلسفه هندی، یعنی فلسفه سانخیا هستند که بیشتر در شمال هند رایج است. همچنین دیتریچ اشاره می کند که مفهوم «اصل زنانه» را نمی توان در نگرش دیگر گروه ها در هند مانند دالیت ها، مسلمانان، کریشناها، سیک ها و دیگر جوامع اقلیت یافت و یا به کار گرفت. همچنین آئین هندو علی رغم توضیحات شیوا در باب تقدس و احترامی که برای «اصل زنانه» قائل است، زنان را به اشکال مختلف کنترل کرده و سرکوب می کند؛ امری که شیوا آن را نادیده گرفته است.
@sahatzist
میرا ناندا در 1991 حمله تندی به شیوا کرده و وی را در ردیف دانشمندان نئوپوپولیست ارزیابی می کند، که نتوانستند تصویری واقعی از تفاوت های غرب و شرق ارائه کنند، و نکات مثبت و منفی را در کنار هم ببینند، بلکه تلاش کردند تا غرب را به صورت کلی شر و جهان سوم را به صورت کلی پرهیزکار و بافضیلت جلوه دهند. وی شیوا را به سبب مخرب خواندن، به شدت سرزنش می کند.
@sahatzist
دیگر فعالیت های شیوا
شیوا را نباید تنها یک متفکر و نویسنده در نظر گرفت، بلکه باید او را به عنوان یک فعال اجتماعی محیط زیست شناخت. داستان زندگی واندانا شیوا، مملو از فعالیت های اجتماعی گسترده برای حفاظت از محیط زیست است. او در سال 1991، جنبش ملی ناودانیا Navdanya را برای حمایت از تنوع منابع حیاتی مانند منابع طبیعی، کشاورزی ارگانیگ و تجارت عادلانه به راه انداخت، در 2004 دانشگاه بین المللی بیجاویدیاپیث Bija Vidyapeethرا با مشارکت کالج شوماخر انگلستان با تمرکز بر آموزش و تحقیقات در زمینه زندگی پایدار تأسیس کرد. وی همچنین در زمینه حقوق مالکیت معنوی و تنوع زیستی، فعالیت های فراوانی انجام داده است. بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک، یکی دیگر از زمینه های فعالیت شیوا بوده است.
ادامه دارد...
#سیمین_یکتایی
#اکوفمن