جامعه مخاطره آمیز،. مدرنیته در معرض ریسکهای خود-ویرانگر محیط زیستی.. قسمت دوم

جامعه مخاطره آميز،
مدرنیته در معرض ریسکهای خود-ویرانگر محیط زیستی

قسمت دوم

باید یادآوری کرد که اصطلاح((جامعه مخاطره)) در متن مجموعه ای از فجایع تکنولوژیکی اوخر دهه 1980 ظهور کرد. چنین رخدادهایی تز بک را مبنی بر اینکه مدرنیزاسیون یک متغیر عمده در فراگیری مخاطره در سطح جهانی است، را تایید می کند. تکنولوژی هسته ای آشکارا یک نقش ویژه در این میان ایفا کرده است. استفاده انسانی از قدرت اتمی و حوادث متعاقب آن، همچون هیروشیما و چرنوبیل، منجر به شهرت این پدیده شده است. اینجا نخستین اتفاقات تاریخ انسانی بودند که برخی حوادت در سطح خرد منجر به تاثیرات جهانی گردید. از نظر بک (1996)جامعه انسانی اکنون با دوره دوم مدرنیته مواجه شده است. اگر مدرنیته دوره ای اول با مسائل اجتماعی مثل کشمکش طبقاتی تعریف می شد. مدرنیته متاخر با روابط بین و فراسوی دولت –ملت شکل می یابد. بنابرین بک بر یک سطح فرا ملی تاکید دارد.
@sahatzist
با اینکه نظریه بک جدید است و با توانمندی ارائه شده است، اما عاری از مشکل هم نیست. منتقدان نظریه جامعه ی مخاطره، بک را به مردد بودن در مورد جزئیات تصمیم گیری های سیاسی و علمی در مرحله ی انعکاسی مدرنیته که از نظر او قریب الوقوع بود، متهم کرده اند. سایپل (2002) اشاره می کند که دید بک نسبت به سیاست در یک "جامعه ی مدنی"، ساده لوحانه و آرمانی است. چرا باید توقع داشته باشیم روابط دوز و کلک سیاسی که ویژگی های سیاست سنتی هستند، یک شبه و به یکباره ناپدید شوند؟ مضاف بر اینکه بک در اینجا پتانسیل عقلانیت اکولوژیکی را بزرگ جلوه می دهد، و از "احاطه شدگی فرهنگی" تعاملات اجتماعی غافل می ماند. باید گفت، که دلیل کمی وجود دارد که توقع داشته باشیم جامعه ای که تمام فکر و ذکرش، خرید و حسابگری است، ناگهان تغییر جهت دهد و انتخاب هایش را تنها در راستای ارزش های فرامادی نوظهور انجام دهد.
@sahatzist
با وجود انتقادها، نظریه تغییر اجتماعی بک بر این موضوع تاکید دارد که خطرات در یک جامعه جهانی شده، هم گسترده ترند و هم به طور آزادانه تری نسبت به گذشته توزیع شده اند. به علاوه، حکایت از این دارد که خطرات مربوط به نیروگاه های هسته ای و بیوتکنولوژی غیر قابل کنترل، به جای این که پایه گذار راه های جدید تعریف و مقابله با مشکلات باشند، خودشان خطرآفرین هستند. با این حال، واكنش ها به خطر در شكل سياست هاي زيست محيطي، ايجاد ارزش هاي زيست محيطي و غيره مي تواند از مجراي تئوري مخاطره بك مطالعه شود.

منبع:كتاب جامعه شناسي محيط زيست (نوشته فروتن كيا و نواح )
@sahatzist
http://s1.upzone.ir/20880/theخrisk-society-and-a-sustainab-604x270.jpg