❇️ اکوسوسیالیسم، اکوفمینیسم و برساخت‌گرایی زیست‌محیطی

❇️ اکوسوسیالیسم، اکوفمینیسم و برساخت‌گرایی زیست‌محیطی

🔻 گفت‌وگوی محمّدرضا جعفری با یک پژوهشگرِ حوزه‌ی جامعه‌شناسی محیط زیست
@sahatzist
🔸 برساخت‌گرایان اجتماعی معتقدند که مشکلات زیست‌محیطی تا اندازه‌ای در جامعه و به صورت اجتماعی خلق و «ساخته» می شوند و این فرآیند ساخته شدن می‌تواند آزموده، فهمیده و توضیح داده شود. با این کار آشکار می‌شود که آیا یک مشکل زیست‌محیطی واقعاً همان قدر که مطرح‌کنندگان دعاوی می‌گویند جدّی هست یا نه.
@sahatzist
🔸برساخت‌گرایان اجتماعی، اگرچه اعتبار دغدغه‌های مربوط به آلودگی، کمبود انرژی، و تکنولوژی‌های جدید را انکار نمی‌کنند، اما اصرار دارند که وظیفۀ اصلی جامعه‌شناسان محیط‌زیست نیست که این مشکلات را ثابت کنند، بلکه این است که نشان دهند این مشکلات حاصل فرایندهای پویای اجتماعی مانند تعریف، مذاکره و مشروع‌سازی هستند. به‌طور خلاصه، برساخت‌گرایی اجتماعی نیروهای قابل توجّه طبیعت را انکار نمی‌کند؛ بلکه می‌گوید که میزان و روال این تأثیر بستگی به برساخت انسان دارد.
@sahatzist
🔸 به‌علاوه، برساخت‌گرایان می‌گویند که رتبه‌بندی دعاوی مشکلات‌ زیست‌محیطی توسط عاملین اجتماعی، همیشه با ضرورت‌های واقعی تطابق ندارد، بلکه نشان‌دهندۀ ماهیت سیاسی تنظیم دستورالعمل‌هاست. به‌عنوان مثال، این‌که مسأله‌ی کم‌آبی در استان‌های مرکزی ایران از جمله اصفهان و سمنان و یزد و کرمان بیشتر از سایر استان‌ها خبرساز و تصویب می‌شود که برای رفع مشکلات شان آب خزر و آب کارون به این مناطق انتقال داده شود، لزوماً به خاطر کویری بودن این مناطق و یا بحران کم‌آبی نیست بلکه به خاطر این است که بیشتر رئیس‌جمهوری‌ها و وزرا و مدیران بلند پایه‌ی سیاسی در طول دو دهه‌ی اخیر از این چند استان بوده‌اند. با فهم این مساله می‌توان گفت که چرا پروژه‌ی عظیمی برای احیای تالاب‌های پلدختر در نظر گرفته نمی‌شود و حتّی بحران آن خبرساز هم نمی‌شود و یا این که مردم در رامشیر آب آلوده مصرف می‌کنند امّا صدای‌شان به جایی نمی‌رسد.
@sahatzist
🔹 شهروز فروتن کیا دکترای علوم اجتماعی- جامعه شناسی توسعه روستایی از دانشگاه تهران است. وی هم اکنون عضو انجمن جامعه شناسی ایران و عضو کارگروه توسعه و منابع ملّی مؤسسه اندیشه و پژوهش طرح هزاره پاسارگاد است. دکتر فروتن کیا با همکاری دکتر عبدالرضا نواح کتاب جامعه شناسی محیط زیست را تألیف کرده است. در این گفت وگو دکتر فروتن کیا مباحث جدیدی در رابطه با محیط زیست مطرح کرده است. فروتن کیا، در گفت و گوی حاضر شیوه های رسیدن به فرامادی گرایی در نگرش اینگلهارت، نگاه برساخت گرایان به محیط زیست، اکوفمینیست ها و اکوسوسیالیست ها در باره محیط زیست می پردازد و اولویت های هر یک از دیدگاه های مذکور را درمورد محیط زیست بیان می‌کند.

🔻 منبع: کانال محمّدرضا جعفری(آزگار) که این گفت‌وگو را به طور کامل در لینک زیر قرار داده‌اند:👇
http://yon.ir/9asht