🌎زباله‌ها را دریاب! آن‌ها آبستن فضیلت اخلاقی اند!

🌎زباله ها را دریاب! آن ها آبستن فضیلت اخلاقی اند!
@sahatzist
🔸منتقدین می گویند:«سرنوشت زباله های جمع آوری شده توسط فعالین محیط زیست مشخص نیست. این زباله های در نهایت به مراکز دپو زباله منتقل می شوند و همچون اکثر زباله های دیگر هیچ گونه عملیات تفکیک و یا امحاء اصولی در باره آنها صورت نمی گیرد. در حقیقت فعالین محیط زیست زباله ها را جمع نمی کنند بلکه تنها آنها را از جایی که در معرض دید است به جایی که در معرض دید نیست منتقل می کنند و این به همان اندازه پنهان کردن آشغال ها در زیر فرش احمقانه است. از آن بدتر این که اصولا مجموعه حاکمیت مالک یا ذی نفع بزرگترین صنایع آلاینده است و حجم آلایندگی صنایع وابسته به دولت قابل مقایسه با چند بطری پلاستیکی و ظرف یکبار مصرفی نیست که توسط گروهی از مردم در طبیعت رها شده است.علاوه بر این ها فساد سیستماتیک و ناکارآمدی بوروکراتیک باعث شده تا نهادهای نظاره گر چشم خود را بر بسیاری از کارخانه های آلوده کننده ای که مواد شیمیایی خود را به رودها و دریاها و جنگل ها می ریزند بپوشانند. در چنین شرایطی باید تلاش کرد تا به جای انحراف انرژی دوستداران محیط زیست به فعالیت های بی ثمر و نمایشی ، سعی در استفاده از این ظرفیت برای تغییرات ساختاری در نهادهای مرتبط با محیط زیست و یا حتی حاکمیت کرد.فعالین محیط زیست باید به شدت درگیر امر سیاسی شوند و از هرگونه فعالیت های صرف محیط زیستی دوری کنند».

🔸من معتقدم این تحلیل منتقدین جمع اضداد است. بی نهایت درست و بی نهایت غلط. بستگی دارد که از کدام زاویه به این موضوع نگاه کنیم! این که جمع آوری زباله یک "هدف"است یا یک"وسیله". اگر جمع آوری زباله یک هدف باشد تحلیل منتقدین در نهایت صحت است و اگر وسیله باشد سراسر نادرست و گمراه کننده.
@sahatzist
🔸شاید اغراق شده یا حتی مضحک به نظر برسد اما جمع آوری زباله از جهت منطق اخلاقی همسان داوطلبی برای دفاع در برابر دشمن خارجی در یک جنگ واقعی است! زیرا هر دو پیرو اصل "کاستن از منافع فردی کوتاه مدت در جهت خیر جمعی است بدون آنکه نفع مستقیم یا قابل توجهی برای فرد داوطلب داشته باشد". و این دقیقا بر خلاف منطق حاکم بر جامعه کنونی ایران است. امروز "افزودن بر خیر فردی زودگذر به قیمت قربانی کردن منافع جمعی طولانی مدت" تنها تببین کننده بسیاری از رفتارهای جامعه ایران است. ساختارها و سازمان های سیاسی اقتصادی فرهنگی جامعه امروز ما به گونه ای تعریف شده اند که تسهیل کننده احتکار، دلالی، دروغ گویی، دزدی، اختلاس و ..هستند.

🔸برنامه های داوطلبانه جمع آوری زباله جزو معدود رقابت های موجود جامعه ایران است که برخلاف اکثر رقابت های دیگر، در آن همه برنده اند.این برنامه ها کارگاه های رایگانی برای آموزش گفت و گو، تعامل، کار گروهی و افزایش آستانه های تحمل و مداراست. آنچه جامعه امروز ما چه در حوزه محیط زیست و چه در هر حوزه دیگری به آن محتاج است تلاش برای افزایش نرخ فضیلت اخلاقی و همکاری گروهی است.بدون فضیلت اخلاقی مبتنی بر خیر جمعی نه تنها هیچ ساختاری اصلاح نمی شود بلکه اگر هم ساختاری به علل بیرونی تغییر یابد نباید انتظار نتایجی بهتر از آنچه که قبلا بود را داشت. به همین جهت می توان گفت هر گونه فعالیت داوطلبانه ای که در جهت خیر جمعی جامعه باشد نه تنها فعالیتی محیط زیستی بلکه فعالیتی سیاسی نیز محسوب می شود ، از آن دست که مد نظر منتقدین مورد اشاره در ابتدای مطلب بود.
ایمان معمار
@sahatzist

https://t.me/sahatzist