نشست محیط زیست و جامعه شناسی اقتصادی، روز دوشنبه دوم آذر ماه ۱۳۹۴، در سالن کنفرانس انجمن جامعه ‌شناسی ایران برگزار شد

نشست محیط زیست و جامعه شناسی اقتصادی، روز دوشنبه دوم آذر ماه ۱۳۹۴، در سالن کنفرانس انجمن جامعه ‌شناسی ایران برگزار شد. سخنران این جلسه دکتر علی رضاقلی نویسنده کتاب جامعه شناسی نخبه کشی به همراهی دکتر حسین راغفر بودند که در موضوع محیط زیست با تمرکز بر مسئله آب به بیان دیدگاه های خود پرداختند.
بخش دوم:
@sahatzist
ایران به لحاظ جغرافیایی، تاریخی و تمدن کاریزی اش کشور منحصر به فردی است. فلات ایران که از آذربایجان تا زاگرس و البرز گسترده شده، زندگی خاصی را برای این منطقه ایجاد کرده که مشابهی در دنیا ندارد. میزان قنات ها و طول آنها به طرز شگفت آور و عجیبی زیاد است؛ درحدود ۳۳ هزار قنات با طولی تقریبی به اندازه فاصله کره زمین و کره ماه! هرچند آب قنات ها مراحل کم شدن را گذرانده و می توان ادعا کرد از مرحله بحران گذشته و تقریبا نابود شده است. واژه هایی مانند بیابان (بی+آبان)، آبیاری (آب+بیآوری) آبادی و ... نشان از همین اهمیت آب در فرهنگ و تمدن ایران دارد. اساسا این تمدن بر پایه آب شکل گرفته و همین مساله نشان دهنده ضرورت و اهمیت بررسی اجتماعی مساله آب است. ادامه دارد

لذا با بررسی مسائل زمینه ای مانند ناامنی، آب و .. است که میتوان ایران امروز را بررسی کرد. البته روند تغییرات جدید در ایران را میتوان به بعد از دست یابی به منبعی در آمدزا که تا قبل آن وجود نداشته، یعنی نفت نسبت داد. ایرانیان با کم آبی و اقتصاد معیشتی، تا زمان کشف نفت زندگی میکرده اند؛ اما این اقتصاد معیشتی و مقوله ناامنی که ریشه در پیشینه تاریخی ایشان داشته را به همراه خود آورده اند. میتوان ادعا کرد جز دو مورد یعنی زمان میرزا تقی خان امیرکبیر و دکتر محمد مصدق- که به همان دلایل اجتماعی و فرهنگی تحمل نشده و حذف شدند- جریان و منوال فرهنگی و سیاسی ما همواره یکسان و بر پایه حذف و ناامنی بوده است.
@sahatzist
دولت های ایران نیز چه قبل و چه بعد از نفت همواره در پی حذف یکدیگر بوده اند. ما هیچ دولت مستدام و طولانی ای در ایران نداشته ایم. این خود موید مساله ناامنی در ایران است. لذا به این طریق یا بررسی تاریخ اجتماعی - سیاسی ایران میتوان سر منشا اتفاقات کنونی را شناخت و مسائل امروز را تئوریزه کرد. بی کفایتی های صورت گرفته از جمله در همین مساله آب و تخریب محیط زیست، نهایتا توسط نهادهایی که وجود داشته و دارند صورت گرفته است. لذا تا وقتی این مساله به صورت نهادی وارد نگاه ما نشود نه قابل حل و نه قابل بررسی و تحلیل است.
#علی_رضاقلی

منیع :تارنمای انجمن جامعه شناسی ایران
@sahatzist
http://s1.upzone.ir/72787/download_10.jpg