منافع اقتصادی حضور مهاجران در ایران:. سروش باقری، دانشجوی دکتری اقتصاد. اختصاصی شب چراغ

منافع اقتصادی حضور مهاجران در ایران:
سروش باقری، دانشجوی دکتری اقتصاد
اختصاصی شب چراغ

توجه به هزینه فرصت اقتصادی حضور اشخاص خارجی در ایران، می تواند مقدمات رشد و توسعه اقتصادی کشور را به همراه داشته باشد. به جهت تبیین بهتر موضوع بهتر آنست که شناخت اولیه از اشخاص خارجی با دسته بندی زیر صورت گرفته و در ادامه ضمن اشاره به برخی از خدمات قابل ارائه به این گروه از اشخاص، از منافع اقتصادی حاصل شده از قبل حضور آنها در اقتصاد کشور پرده برداشت.

در یک دسته بندی اولیه می توان اشخاص خارجی را به صورت زیر تفکیک کرد و متناسب با وضعیت هر رسته از آنها، نسبت به ارائه انواع خدمات اولیه شهروندی اقدام نمود:

1) اشخاص حقیقی خارجی مقیم:
مشتمل بر الف- اشخاص حقيقي خارجي که داراي اجازه اقامت دائم (پروانه اقامت) هستند. ب- اشخاص حقيقي خارجي که داراي يکي از مدارک ؛ دفترچه پناهندگي صادره توسط نيروي انتظامي يا کارت هويت صادره توسط وزارت کشور يا کارت خروجي مدت دار(آمايش) صادره توسط وزارت کشور مي باشند.

2) اشخاص حقیقی خارجی غیر مقیم:
مشتمل بر الف- اشخاص حقيقي خارجي داراي رواديد با تاريخ اعتبار صادره توسط وزارت امور خارجه و درج شده در گذرنامه ؛ ب- اشخاص حقيقي خارجي داراي گذرنامه معتبر با تابعيت کشورهاي لغو رواديد با ايران و داراي مهر ورود به کشور که مدت اعتبار آن از زمان ورود به کشور تا کنون منقضي نشده باشد . پ- اشخاص حقيقي خارجي داراي روادید تمديد شده توسط نيروي انتظامي و درج شده در گذرنامه.

3. اشخاص حقوقی خارجی مقیم:
اشخاص حقوقي خارجي هستند که شعب يا نمايندگي یا نظير آن، ثبت شده در ايران دارند.

4. اشخاص حقوقی خارجی غیرمقیم:
اشخاص حقوقي خارجي هستند که در ايران شعبه یا نمايندگي ثبت شده ندارند.

در ادامه به معرفی ارائه برخی از خدمات اولیه شهروندی به این دسته از اشخاص خارجی متناسب با هریک از چهار وضعیتی که در بالا شرح آن رفت پرداخته و نهایتاً آثار اقتصادی اجرای چنین اقداماتی تشریح خواهد شد.

از جمله خدمات قابل ارائه به مهاجران در ایران می توان به موارد زیر اشاره داشت:

1. امکان دریافت خدمات بانکی نظیر امکان افتتاح حساب قرض الحسنه پس انداز و جاری ، انتقال وجه الکترونیکی، خدمات مرتبط با کارت الکترونیکی جهت استفاده از عابربانک وPOSها و... که ارائه آنها می تواند متناسب با رسته اشخاص با فیلترهایی نظیر گذاشتن سقف انتقال، برداشت و وضع محدودیت‌های جغرافیایی همراه باشد.

2. ایجاد ساز و کار و زیرساخت لازم برای اشتغال اشخاص به صورت خودکارفرمایی و یا در قالب پیمانکار کارفرمایان ایرانی مطابق با قوانین مرتبط.

3. لزوم ارائه خدمات بیمه ای به این دسته از اشخاص خارجی حاضر در کشور متناسب با رسته اشخاص

4. لزوم ساز و کار و ساختار مشخص به جهت ارائه خدمات بهداشتی و درمانی متناسب با رسته آنها

5. خدمات مرتبط با آموزش و تحصیلات تکمیلی متناسب با دسته ای که در آن قرار می گیرند.

6. خدمات عمومی نظیر دریافت گواهینامه متناسب بار رسته اشخاص خارجی

7. حق مالیکت در اموال منقول و امکان داشتن سهم در اعیان و مستغلات

8. امکان سرمایه گذاری اشخاص خارجی در ابزارها و نهادهای مالی نظیر بانک، بیمه و بازار سرمایه و همچنین مشارکت سرمایه های آنها در پروژهای عمومی و خصوصی دولت.

نکته حائز اهمیت به جهت ارائه این خدمات لزوم شناسایی و احراز هویت اشخاص خارجی به جهت کاهش ریسک تامین مالی تروریسم و پولشویی است. گرچه نکته فوق از اهمیت بالایی برخوردار است اما میتوان با ایجاد ساز و کاری و در قالب مجموعه گام هایی ارائه چنین خدماتی به اشخاص خارجی را در اسرع وقت ممکن و مهیا ساخت.

به عنوان مثال، از آنجایی که بسیاری از اشخاص خارجی حاضر در کشور سالهای متمادی زیادی در ایران حاضر می باشند قاعدتا از سبقه آنها اطلاعاتی در دسترس است که به راحتی امکان ارائه خدمات بانکی الکترونیکی را می توان به نداشتن سابقه کیفری و جرم و الخ بست و برای این دسته از افراد محدودیت هایی را اعمال نمود اما قاعدتاً بیش از 95 درصد اشخاص خارجی در کشور مشکل خاصی تا به حال نداشته و می توان خدمات بانکی را در سریع ترین زمان ممکن به آنها ارائه داد.

منافع اقتصادی حاصل از سرگیری و یا ایجاد انواع خدمات به اشخاص خارجی را نمیتوان و نباید نادیده گرفت،
نگاه سیاست گذاران به پدیده مهاجرت نبایدصرفاً معطوف به وجوه هزینه ای این رخداد اجتماعی باشد، بلکه در سطحی بالاتر نیازمند توجه به منافع اقتصادی حاصل شده از قبل ارائه هرگونه خدمت به اتباع خارجی باشیم. یک نمونه عینی از این نوع آثار را می توان در جذب سرمایه های خارجی به اقتصاد کشور مشاهده نمود. همچنین از جمله منافع اقتصادی دیگر می توان موارد زیر را برشمرد:

@shabcheragh_monthly