اقتصاد چرخشی، یک فرصت چند میلیاردی. بخش دوم. سید حسین سجادی فر

اقتصاد چرخشی، یک فرصت چند میلیاردی
بخش دوم
سید حسین سجادی فر
پتانسیل اشتغال زایی
اثرات یک مدل صنعتی چرخشی بر ساختار و قدرت بازارهای نیروی کار بررسی می شود. گمان می رود که این اثرات، متکی بر شیوه های تنظیم و مدیریت بازارهای کار باشند. نشانه هایی وجود دارد که اقتصاد چرخشی، سبب اشتغال زایی بومی بیشتری میشود، به خصوص در سطح فعالیتهای ساده و نیمه تخصصی که یک مشکل جدی بر سر راه اقتصاد کشورهای توسعه یافته است. در دوران ما پیوند انتخابی از مدلها و فنآوریهای چرخشی جدید روی داده است. در ابتدا، ممکن است این پیوندها تاثیر کمی بر اقتصاد بگذارند و بیشتر در بازارهای خاص فعال باشند (برای نمونه پرورش گوجه فرنگی های گلخانه یی یا به کارگیری ابزارهای پیشرفته). اما به احتمال در 15 سال آینده، این مدلهای تجاری جدید، مزایای رقابتی بیشتری کسب می کنند و از هر واحد منابع تولیدی، ارزش بسیار بیشتری خلق می کنند. هم چنین احتمال دارد نیازهای دیگر بازار که با تامین ایمن تر، راحتی بیشتر برای مشتریان و هزینه های محیطی کمتر در ارتباط هستند را نیز برطرف کنند.
در دنیایی با جمعیت بالغ بر 9 میلیارد نفر و رقابت شدید بر بهره برداری از منابع طبیعی، مدلهای دانش تخصصی و همکاری در سطح چندین بخش، با یک دیگر ترکیب میشوند تا بیشترین ارزش را از منابع تولیدی استخراج کنند، اما مدلهای خطی متکی بر استخراج و توان عملیاتی منابع، از حمایت نیروهای بازار، سود بیشتری میبرند.

حاصلخیزی زمین و حفاظت از خاک
تخریب زمین، بدون در نظر گرفتن هزینه های پنهان افزایش استفاده از کودهای شیمیایی، از بین رفتن تنوع زیست -محیطی و مناظر طبیعی، سالانه حدود 40 میلیارد دلار در جهان هزینه دارد. بهره وری بیشتر زمین، پسماند کمتر در زنجیره ارزش غذایی و بازگشت مواد مغذی به خاک، ارزش خاک و زمین را افزایش می دهد. اقتصاد چرخشی، با ایجاد حرکت مواد بیولوژیک در هضم بی هوازی با کوددهی و برگرداندن به خاک، مصرف جدید مواد مغذی اضافی را کاهش می دهد.

ماندگار برای اقتصاد انعطاف پذیر
تصور این است که افزایش بهره وری مواد اولیه و انرژی اثر مثبتی فراتر از اثرات چرخشی بر توسعه بخشهای اقتصادی خاص خواهد داشت. مدور سازی (چرخشی) اقتصاد، چارچوب جدید قدرتمندی است که قابلیت خلق راه حلهای خلاقانه و نوآوریهای تحریک کننده بر اقتصاد را دارد. رویکرد چرخشی، شیوه یی برای رشد انعطاف پذیر، قدرت پاسخگویی نظام مند به کاهش اتکا بر منابع طبیعی، محیط زیست و یک شیوه کاهش آسیب پذیری در مقابل شوکهای قیمت جهانی منابع و هم چنین هزینه های اجتماعی و زیست محیطی را که بنگاه های اقتصادی از آنها آگاه نیستند، در اختیار اقتصادهای توسعه یافته قرار می دهد.
اقتصاد چرخشی، تعادل اقتصادی را از مواد وابسته به انرژی (سوختهای فسیلی) و استخراج اولیه از منابع طبیعی دور می سازد و قادر است بخش جدیدی که برای استفاده مجدد، بازسازی، بازتولید یا بازیافت در بخش فنی و هضم بی-هوازی، کوددهی در بخش بیولوژیک اختصاص دارد، ایجاد کند. همزمان، اقتصاد بازارهای کشورهای در حال ظهور می توانند از این نکته که به اندازه بازارهای پیشرفته در مدل خطی قفل نشده اند، سود ببرند، به همین دلیل فرصت ایجاد زمینه های چرخشی را از ابتدای شروع فعالیت ها و هنگام ساختن بخش های تولید دارند. البته، بسیاری از اقتصادهای بازارهای در حال ظهور بیش از اقتصادهای پیشرفته وابسته به منابع طبیعی هستند. اقتصاد چرخشی در هر سطحی برای مشتریان، بنگاه ها و جوامع بشری مفید است.
@shabcheragh_monthly