برای اداره اقتصاد، کارلوس کی روش از خارج جذب کنیم.. حسین سلاح ورزى

برای اداره اقتصاد، کارلوس کی روش از خارج جذب کنیم.
حسين سلاح ورزى

قانون منع به كارگیری بازنشستگان با تمام نواقصی كه داشت به اجرا درآمد و به یكباره نسلی از مدیران اجرایی كشور را از میزهایشان جدا ساخت. اینكه چرا در طول دهه‌های اخیر مفهوم پشتوانه‌سازی از طریق تربیت نسل‌های جوان برای مدیریت كلان كشور، نادیده گرفته شد و حالا حفره‌ای بزرگ در كادر مدیریتی بوجود آمده، موضوعی است كه باید با مرور رفتار مدیران و سیاستگذاران مورد بررسی قرار گیرد اما سوالی كه باید فورا برای آن پاسخی یافت شود، این است كه در حال حاضر نسل جدید مدیران روی كار آمده چگونه باید اداره امور را به دست بگیرند؟ آیا باید به مانند مدیران نسل نخست انقلاب، كارها را با سعی و خطا پیش ببرند؟ آیا باید به بهانه عدم پشتوانه سازی و آموزش نامناسب نسل‌های دوم و سوم مدیران، از بهره‌وری مطلوب و مدیریت كارآمد صرف نظر كرد؟
می‌دانیم كه دیگر فرصتی برای خطا كردن و بیراهه رفتن وجود ندارد. در شرایط فعلی، معامله خرید تجربه به بهای خطا؛ مصداق بارز غبن فاحش است. دیگر نه مردم، همچون سال‌های ابتدایی پس از انقلاب، بی تجربگی را به عنوان عذر موجه بروز خطا از مدیران خواهند پذیرفت و با صبوری از کنار سختی ها و مشکلات ناشی از اشتباهات مدیریتی عبور خواهند کرد و نه شرایط بین‌المللی،‌ این اجازه را به سیاستمداران می‌دهد که در سیاست‌های داخلی دچار لغزش شوند. بنابراین باید روش‌هایی را طراحی کرد که نسل جدید مدیران با بهره‌گيري از آن بتوانند كمترين خطا را در اداره امور داشته باشند. به خصوص در حوزه اقتصادی، که وضعیت شکننده کسب و کارهای ایرانی تحمل آنها در برابر آشفتگی ناشی از تصمیمات غیرکارشناسی و اشتباه را به حد نهایی خود نزدیک کرده است.
امروز که حضور نسلی نو از مدیران، فصلی نو در نظام مدیریت کشور را می گشاید؛ بسیار مناسب است که در شیوه های مدیریتی نیز راهی نو گشوده شود. نسل جدید مديران باید علاوه بر تجربه آموزی از اسلاف، به مخزن دانش و تجارب همتایان بین المللی خود نیز به عنوان منبعی ارزشمند برای یافتن راه حل مشکلات کشور نظر داشته باشند. رئيس‌جمهور در ديداري كه با مديران وزارت راه و شهرسازي و وزارت صنعت، معدن و تجارت داشت گفت: وقتي مربي ورزشي مي تواند به تيم ملي ما كمك كند چرا از سرمايه گذار و دانشمند خارجي براي پيشرفت استفاده نشود. وقتي بالاترين مقام اجرايي كشور در جمع مدیران اقتصادی به صراحت استفاده از دانشمند خارجي را براي پيشرفت كشور را مجاز مي‌شمارد؛ چرا بايد با تنگ نظري و سوء ظن‌هاي بي‌مورد خود را از چنين امكاني محروم ساخت. مديران جديد مي‌توانند دانش روز و شيوه‌هاي نوين مديريتي را با استفاده از كارشناسان بين‌المللي، به كار ببندند تا تغيير نسل مديران فراتر از يك تغيير شكلي، آثار خود را در محتواي تصميمات مدیریتی آشکار سازد.
با خروج آمريكا از برجام، شرايط براي حضور سرمايه‌گذاران خارجي در ايران دشوار شده است و به این ترتیب يكي از دو گزینه ای كه رئيس‌جمهوراستفاده از آنها را براي پيشرفت كشور پیشنهاد داده اند عملا در دسترس نيست. اما دانشمند خارجي را به عنوان سرمايه انساني مي‌توان به بدنه كارشناسي كشور اضافه كرد و اختراع دوباره چرخ را در بسياري از امور كنار گذاشت.
امروز بسیاری از موانع كسب و كار، به چارچوب‌هاي اداري و مقررات دست و پاگيری بازمي‌گردد كه برای فعالان اقتصادی حکم تحریمهای داخلی را پیدا کرده اند. مدیران نسل نو می توانند با استفاده از دانش و تجارب بین المللی در زمینه مدیریت نظامهای اقتصادی، کیفیت فضای کسب و کار را بیش از پیش بهبود دهند و بند تحریمهای داخلی را از دست و پای فعالان اقتصادی بگشایند تا آنها بتوانند با فراغ بال بر جنگ با تحریم های بین المللی متمرکز شوند
ماهنامه اقتصادی اجتماعی شب چراغ

‌ @shabcheragh_monthly