🖊دکان دو نبش کنکور بر بستر توزیع نابرابر فرصت‌های شغلی و درآمدی

🖊دکان دو نبش کنکور بر بستر توزیع نابرابر فرصت‌های شغلی و درآمدی

اخیرا سازمان سنجش اعلام کرد که از سال آینده، ۸۵ درصد ظرفیت رشته‌های دانشگاهی، بر اساس معدل و سوابق آموزشی دانش آموزان پر خواهد شد. به این‌صورت، انتظار حذف کنکور و نظام آموزشی شکل گرفته‌ی مرتبط با آن می‌رود.

این رویه در صورت عملیاتی شدن، موجب تغییر نظام آموزشی جاری استرس‌زا و سرکوبگر نمی‌شود.

واقعیت اول: نظام آموزشی جاری، دانش آموزان را بر مبنای رتبه‌های یک رقمی و دو رقمی و المپیادی طبقه‌بندی و عده‌ی معدودی را با عنوان با هوش بر صدر می‌نشاند و عده‌ی کثیری را با عنوان تنبل و کم‌هوش حذف می‌کند.

واقعیت دوم: مادام که کنکور ۱۵ درصد رشته‌ها باقی بماند، گریزی از استمرار این رویه نیست. این ۱۵ درصد همان رشته‌هایی هستند (در راس‌شان پزشکی، دندان‌پزشکی، و داروسازی) که موجب شکل‌گیری این نظام نادرست شده است.

واقعیت سوم: درگیری ذهنی دانش آموزان و خانواده‌های آنان با ۱۵ درصد رشته‌های باقی‌مانده، متاثر از واقعیت اجتماعی پیش‌روی ماست. توزیع درآمد بر حسب رشته‌های دانشگاهی بسیار نابرابر است. این توزیع بسیار نابرابر، منزلت اجتماعی بسیار نابرابر را دامن می‌زند.

واقعیت چهارم: به این دلیل، کلاس‌های کنکور با گردش مالی حدود ۸ تا ۱۰ هزار میلیارد تومان باقی خواهد ماند. همین‌طور، استرس بسیار زیاد دانش آموزان و خانواده‌هایشان برای ورود به دانشگاه در ۱۵ درصد رشته‌های خاص. پس این اقدام حکم تغییر صورت مساله را دارد و نه پاسخ به مشکل نظام آموزشی نادرست را.

واقعیت پنجم: این مشکل زمانی حل می‌شود که برای مثال معلمان و پرستاران از موقعیت شغلی خود رضایت داشته باشند. توزیع عادلانه درآمد برحسب رشته‌های دانشگاهی مهم‌ترن پیش شرط این رضایت شغلی است. مادام که فارغ‌التحصیلان برخی از رشته‌ها، به صورت نامتعارفی درآمد بیش‌تری نسبت به سایرین داشته باشند، نه دکان دو نبش کنکور قابل حذف است و نه دانش‌آموزان بر مبنای استعدادهای درونی‌شان به تعیین رشته می‌پردازند. نیروی پول و منزلت اجتماعی، بخش کثیری از انان را وا خواهد داشت به امید ورود در ۱۵ درصد رشته‌ها، به رویه گذشته‌ی دانش‌آموزان پیشین، عمل‌کنند.

نتیجه: بدون ارزیابی ریشه‌ای از چالش‌ها و مشکلات، چنین راه‌کارهایی، حکم تغییر صورت مساله را دارند.
در این‌ شرایط، دست‌کم انتظار می‌رود که دست‌اندرکاران امور، امید واهی ایجاد نکنند. بگویند ۱۵ درصد رشته‌ها کدام‌اند و چرا کنکورشان باید باقی بماند؟

علی دینی ترکمانی
‌ @shabcheragh_monthly
🌐رسانه اقتصادی اجتماعی شب چراغ