بسیاری از تحلیل‌های اقتصادی و اجتماعی رسانه سطحی و کم عمق است

بسیاری از تحلیل های اقتصادی و اجتماعی رسانه سطحی و کم عمق است.
نکاتی جالب از آقای مختاری در خصوص پست قبلی

نکته هایی در این پست رعایت نشده است؟
1- قبل از ارائه شواهد نتیجه گیری نهایی انجام شده است: "حس فساد در اذهان مردم ایران گسترده تر از اصل مفاسد موجود در کشور است".
احتمالا نویسنده یا مدیر رسانه مایل بوده است که بیان کند حس فساد در کشور بیشتر از اصل آن است و لذا این نتیجه گیری مهم را از ابتدا انجام داده است بدون آنکه شواهدی ارائه کند. اما بعد از آن یک عکس که در آن سوئیس در ابتدای جدول و آمریکا دوم است به عنوان شاهد بر ادعا آورده شده است بدون اینکه توضیحی در مورد شاخص، رتبه بندی بدهد. بماند که در توضیح هم حتی رتبه دو کشور را جا به جا گزارش کرده است. "آمریکا و سوییس اولین و دومین ..."
در ادامه توضیح می دهم این شاخص چیست و چگونه محاسبه می شود.

2- شاخص ذکر شده را فساد مالی سیستماتیک نامیده است. حداقل انتظار از یک رسانه این است که چنان چه شاخصی را گزارش می کند اگر متدولوژی محاسبه و جزئیات آن را هم نمی داند که البته بهتر است بداند، حداقل آن را به درستی ترجمه کند. FSI که مخفف Financial Secrecy Index است و قاعدتا باید شاخص محرمانگی مالی یا پنهان ماندن مالی معنی شود که ترکیبی از فرار های مالیاتی شرکت های خارجی، تبادلات مالی بین کشوری غیرشفاف و همچنین تراکنش های محرمانه مجوز دار بین کشورها است.
چنانچه به وبسایت آن مراجعه کنیم : https://www.financialsecrecyindex.com شرح کاملی از این شاخص و چگونگی محاسبه آن داده شده است و قاعدتا حجم تبادل مالی یک کشور از کانال های رسمی نقش بسیار مهمی در این شاخص دارد.

ظرف بسیار بزرگی را تصور کنید که سوراخ های ریزی دارد(سوئیس و آمریکا) حجم اب خارج شده از آن می تواند از طرف کوچکی با سوراخ های بزرگ بیشتر باشد(بهشت های مالیاتی عمدتا در امریکای مرکزی و اقیانوسیه)
برای واضح تر شدن این مفهوم در پست بعد اینفوگرافی را از این وبسایت قرار می دهم.

3- ایران در این رتبه بندی قرار ندارد چون به سیستم مالی جهانی متصل نیست.مانند ریانه ای که به اینترنت متصل نیست و خوشنود باشیم که از ویروس در امان مانده است.
بنابراین حتی مقایسه ایران با این فهرست نادرست است. آنچه از کشورمان می دانیم این است که براساس اظهار نظر رئیس سازمان امورمالیاتی ( https://goo.gl/qujTER ) سیزده تا سی هزار میلیارد تومن سازگار با اظهارات معاونت وزارت رفاه از شناسایی دهک های نیازمند https://goo.gl/4GfroQ و فرار 300 هزار خانوار ثروتمند در داده ها قابل مشاهده است. دقت کنید که این رقمی است که قابل شناسایی است و حد بالای همین تخمین معادل مبلغ یارانه کل جمعیت کشور در 8 ماه از سال است.

نتیجه گیری: درس بزرگی که این از این پست و این گونه تحلیل ها می گیریم این است که در مطالعه اخبار و تحلیل های رسانه ها خصوصا برخی از آنها باید احتیاط زیادیکرد چون به سادگی ممکن است مطلب نادرست را با ظاهری درست (نمودار و گراف و جدول) به خورد مخاطب بی خبر بدهند.

🔹منبع: اقتصاد در گذر زمان
@shabcheragh_monthly