عادل; از تولد تا غروب در رسانه. (قسمت دوم). ✍علی دهقانی سانیج

عادل; از تولد تا غروب در رسانه
(قسمت دوم)
✍علی دهقانی سانیج

☀ طلوع
شاید رنسانس مشترک فوتبال و رسانه را بتوان با شروع برنامه نود یکی دانست. زیرا ورزش و مردم بیشتر شبیه جُنگ ورزشی بود تا یک برنامه تخصصی که هر روز علاقه‌مندانش را از دست می‌داد، همچنین با راه اندازی شبکه سه، پخش فوتبال‌های داخلی و خارجی انحصارا در اختیار این شبکه قرار گرفته بود و گزارشگر جوان با الگو برداری از برنامه‌های خارجی نظیر تله‌گل توانست به خوبی جای خالی یک برنامه تخصصی درباره فوتبال را پر کند. با تولد نود همه چیز به یکباره تغییر کرد. اگر تا آن روز پس از پایان هر مسابقه، فوتبال‌دوستان و تماشاگران منتظر چاپ شدن روزنامه‌های فردا و یا پس‌فردا می‌ماندند تا بفهمند که آیا گل صحیح بوده یا پنالتی اعلام شده درست بوده، اینبار به انتظار نود می‌نشستند. وعده تمامی بازیکنان و مربیان پس از سوت پایان بازی شده بود برنامه نود. تیتر روزنامه‌ها در فردای مسابقات پر حرف و حدیث دقیقا یک جمله بود: " در برنامه نود معلوم می‌شود"، حتی این دیالوگ به بازی‌های گل کوچک و فوتبال محلات نیز رسیده بود، گویی این برنامه جایی برای اثبات حقانیت و عدم حقانیات بود. برنامه نود باعث شد تا داورانی که مسابقاتشان پخش زنده نمی‌شود هم بیشتر تلاش کنند و حواس خود را معطوف به بازی نمایند. آن‌ها می‌دانستند هر اشتباه کشنده و تاثیرگذار را بزودی میلیون‌ها نفر در سراسر ایران خواهند دید. در کنار کارشناسی‌های داوری تنها نقطه ضعف نود تمرکز و کارشناسی روی نحوه بازی دو تیم پایتخت بود. همه ما اصطلاح پنیر سوییسی را برای اولین بار از زبان امیر حاج‌رضایی در برنامه نود شنیدیم، اما هر هفته تنها ۲تیم بجز استقلال و پرسپولیس شانس داشتند که نحوه بازی‌هایشان مورد آنالیز واقع شود. آن دو تیم هم دقیقا تیم‌هایی بودند که در مقابل قرمز و آبی‌های پایتخت قرار گرفته بودند.
پرداختن به حواشی مسابقات، مستندگرایی و مصاحبه‌های تند و داغ از دیگر جذابیت‌های نود بود که کم‌کم از حالت جذابیت به سمت و سوی پرده دری رفت. علی باغمیشه و امیر عابدینی ابتدا در مصاحبه تلفنی قربان صدقه یکدیگر رفتند و در انتها کار به جایی رسید که عابدینی به باغمیشه گفت: فردا صبح اول وقت بیا رضایتنامه‌ات آماده است و شما دیگر جایی در تیم نداری.

⛰ اوج و فرود
عدم صعود تیم ملی به جام‌جهانی ۲۰۰۲ و ناکامی در جام ملتهای آسیا۲۰۰۰ و ۲۰۰۷ در برنامه نود شاهد ممیزی و کارشناسی عملکرد مربیان تیم ملی بودیم. عادل با نظرات خود به جرات نقش بسزایی را در جهت دهی افکار عمومی ایفا کرد.
بعداز گذشت چندسال تغییراتی در آیتم‌های نود داده شد، کارشناسی‌های مسابقات پرسپولیس یا استقلال از نود حذف شد، اما نود همچنان جذاب بود. مناظره‌ها، خصوصا مناظره صفایی‌فراهانی رییس کمیته انتقالی، نشان لیاقت دادکان، بهش بگو نمی‌تونه باید بکشه کنار حمید سجادی به کفاشیان، مقاومت در برابر عدم انتقال نفت به اراک، داستان لیوان معروف کفاشیان و... صحنه‌های جذابی بود که نود در خاطر همه ما رقم زد. اما از سال ۹۰ به بعد انگار کم‌کم نود جذابیت خود را از دست می‌داد. هر چند که برنامه‌های مشابه در شبکه‌های دیگر نتوانستند تهدیدی برای ۹۰ محسوب شوند اما عادل فردوسی‌پور و ۹۰ تنها یک رقیب داشتند که می‌توانست به آن‌ها صدمه بزند و آن کسی نبود بجز عادل فردوسی‌پور

@sociology_of_sport