✴️تضاد احساس مسئولیت-فرصت طلبی میان سلبریتی‌ها. 💢گفتگوی رادیو ورزش با دکتر مجید خاتونی

✴️تضاد احساس مسئولیت-فرصت طلبی میان سلبریتی ها
💢گفتگوی رادیو ورزش با دکتر مجید خاتونی
(برنامه فرهنگ و ورزش -۴ اسفند ۹۷)

🔰ورزشکاران نخبه (الیت)در زمره گروه های مرجع بشمار می آیند و نقش موثری بر رفتار جامعه دارند.
این قبیل از ورزشکاران که پروژکتور جامعه بر روی آنان است و حوزه وسیعی از جامعه آنان را میشناسد، دارای صدای بلند و اثرگذارند که از این رو از مسئولیت اجتماعی بیشتری برخوردارند. آنان ضمن مدیریت رفتارهای خویش می توانند به مثابه صدای بخشی از جامعه در پژواک دردها و مشکلات جامعه با رعایت اصول ،حدود و داشتن آگاهی عمل نمایند.

🔰از دیرباز کُنش های اجتماعی و جامعه محور ورزشکاران و پهلوانان در مختصات فرهنگی ما وجود داشته است. به همین دلیل انتظاری که از یک ورزشکار در سطح جامعه می رود ممکن است از یک مهندس و یک پزشک نرود.

🔰در این مبحث و بطور کلی می توان به دو دسته از افراد مشهور فعال در فضای سایبر اشاره کرد:
۱- کسانیکه رفتارشان جنبه نمایشی داشته و دائم در معرض دیده شدن هستند. از مانور تجمل گرفته تا نقش مصلح اجتماعی به تولید محتوا می پردازند. آنان مسائل اجتماعی را فرصتی برای کسب موقعیت می دانند ، نگاهشان بر مسائل اجتماعی سطحی،فرصت طلبانه و توام با عوام گرایی است که در نتیجه جز تداوم ،تحقیر، تقلیل و لوث شدن مسائل و مشکلات کمک حال نیستند .

۲-دسته دیگر آن عده که دغدغه اجتماعی داشته و می خواهند برآیند صدای قشرهای جامعه باشند. در شرایطی که تریبون ها در اختیار همه صاحب نظران و اهالی فن نیست می توانند صدای مردم باشند. این گروه نیازمند آموزش لازم و مشورت با متخصصان علوم اجتماعی و دیگر حوزه های مرتبط می باشند تا در جهت نفع اجتماعی و نیک خواهی به درستی گام بردارند.

🔰دیری است که جامعه با تغییر و در پی آن با بحران گروه های مرجع روبروست و ابتذال در بسیاری از حوزه ها از این امر مهم نشات میگیرد. پدید آمدن گروه های مرجع کاذب و اشتباهی یکی از آثار آنست که آگاهی سازی کاذب را به جامعه تزریق می نماید.

🔰از طرفی در پی بی نظمی اجتماعی،مرز میان اهالی تخصص و اهالی ذوق کمرنگ گشته که این آفت، راه را برای همه چیز دانان و سلبریتی زدگی (الگوی جدید نادانی) هموار ساخته است.
با اتفاق ناگواری که بر نظام ارزشی افراد جامعه افتاده، موجب گشته که خیلی ها در جامعه باشند اما با جامعه نباشند.

🔰در اثر شکاف میان قدرت-پاسخگویی ، بی شک مسئولیت گریزی صاحبان قدرت افزون یافته تا جاییکه گوش شنوایی بر نظرات کارشناسی و انتقادات اهالی دلسوز وجود نداشته باشد.

🔰شنیده نشدن صدای منتقدین و عدم آشنایی جامعه با متخصصین واقعی راه را برای تنزل گفتمان دانش بنیان و نیز حضور زردهای همه جا حاضر و شومن ها هموار می سازد.

🔰احترام به اصالت تخصص و اهتمام به رویکردهای تخصصی در سپهر اجتماعی موجب می گردد هر کس در ارتفاع میدان خود پرواز کند و از حضور مداخله گرانه در حوزه های غیر تخصصی امتناع ورزد.

🔰علی کریمی، وریا غفوری و محمد جواد ظریف همه تارهایی از فرش یک جامعه اند و گفتمانشان با محوریت منافع ملی است که اثر گذار خواهد بود. غفوری و کریمی جز گروه دوم مورد اشاره محسوب می شوند.

🔰از عناصر جدایی ناپذیر در جوامع احساسی، جوگیری و تحت تاثیر موج های جامعه قرار گرفتن است.در این شرایط سوء استفاده هایی مبتنی بر مردم انگیزی و تکیه بر احساسات مردم رواج یافته که امروز در بسیاری از پیام ها و توئیت ها خوش رقصی می کنند.

🔰مدیریت پدیده های مدرن چون فضای سایبر، نیازمند معرفت مدرن است و عمده مشکلات ما در این بخش نشات گرفته از نگاه سنتی و تفکرات اصلاح نشدنی در ساختار آموزش عمومی است.


🔰بر مسئولین در خواب فرورفته بخش های فرهنگی ورزش واجب است تا آموزش سبک زندگی حرفه ای ورزشکاران،سواد رسانه ای و مدیریت روابط رسانه ای را بر دیگر برنامه های کم خاصیت خود ارجح بدانند تا جامعه از سرمایه های ورزشی خود بهره مند گردد.
@sociology_of_sport