✴️بدن به مثابه بستر کنش اجتماعی. ✍بی تا مدنی

✴️بدن به مثابه بستر کنش اجتماعی
✍بی تا مدنی

🔰در اینکه بدن (اعم از زنانه/مردانه/ سایر انواع جنسیت) به مثابه بستر کنش اجتماعی همواره جولانگاه کارگزاران ساخت قدرت در جوامع مختلف و در جهت بازتولید سلطه قرار گرفته و می گیرد, شکی نیست. اما اینکه بدن "زنانه" به دستاویزهای مختلف در رابطه با اموری "ظاهرا" و "کاملا" شخصی, محل تاخت و تاز سیاستهای حاکمیتی "رجال سیاسی" واقع می شود, نه تنها جای تأسف دارد, بلکه می تواند در عین حال بستری برای خیزش های اجتماعی رهائی بخش نیز بشود.

🔰 این عرصه ها از باروری و تنظیم خانواده گرفته (چرخشهای مکرر در سیاستهای عمومی فرزندآوری طی چهار دهه اخیر در ایران), تا پوشش و لباس زن (در میادین ورزشی, در کوچه و بازار و در نهادهای رسمی و سازمانهای دولتی), حضور پیکر زنانه در فضاهای کنش اجتماعی (دوچرخه سواری, پیاده روی همگانی یا حضور در استادیوم, عکاسی ورزشی و ...), طنین اندازی صدای زنانه( گزارشگری یا تحلیلگری ورزشی, آواز زنان, بیان یا صدای زنانه در محافل سیاسی و ...) تا چرخش قلم زنانه یا چیره دستی ساز نوازی زنان را در بر می گیرد.

🔰نوشتم "خیزش" چون معتقدم می شود که کار الزاما به "جنبش" در معنای عام کلمه نکشد و پای در زمین سفت سیاست (به بیان جامعه شناختی هربرت بلومر "ساخت سرسخت اجتماعی") داشت, اما کوشید. هرچند پای افزاری از کفش هایی آهنین را بطلبد. می توان از طریق کنشهای اجتماعی نمادی به مطالبات زنان در مصادیقی که ذکر شد و چه بسا فراتر از آن دست یافت. تقویت جامعه مدنی دارای بدنه, راهها و اهداف توانمندسازی زنان یکی از این شیوه هاست.

🔰گرچه برخی نیز معتقدند یک جنبش سوسیالیستی یا تغییر بنیادین در ساختار سیاسی یا چیزی مشابه آن باید که رخ دهد تا رهائی زن از یوغ سلطه لیبرالیستی نظام سرمایه داری بر بدن او محقق شود. این سلطه پاتریارکی در ایران, کره شمالی یا آمریکا مشترکاتی دارد که چه بسا فراتر از گستره جغرافیائی, قدمتی به درازنای تاریخ جهانیان دارد. در عین حال ما اینجا مشخصا در چنبره یک دوگانه سازی کاذب عدالت/ برابری اسیریم که ماهیت شترمرغ گونه اش همواره باعث بحث و جدلهایی بی هوده در این حوزه می شود و مادامی که از آن نپرهیزیم نمی توانیم درباره موضوعات مهمی چون حقوق و دستمزد برابر در بازار کار (یا سر بر آوردن از سقف شیشه ای) یا امتیازات اجتماعی برابر ( مشی در زمین سیمانی) سخن به میان آوریم.

@sociology_of_sport