🔹 نکاتی درباره نامه‌های دکتر شریعتی به همسرش!.. مهران صولتی

🔹 نکاتی درباره نامه های دکتر شریعتی به همسرش!

@solati_mehran

✍ مهران صولتی

🌱 در روزهای گذشته چند خبرگزاری گزیده ای از مصاحبه پوران شریعت رضوی را به بهانه انتشار کتاب ؛ "برسد به دست پوران عزیزم " ، حاوی ۲۹ نامه دکتر شریعتی از پاریس به همسرش را انتشار دادند که واکنش هایی را برانگیخت. البته اصل مصاحبه در آخرین شماره مجله اندیشه پویا موجود می باشد.پوران شریعت رضوی در این مصاحبه نکات قابل توجهی از زندگی خصوصی خود با دکتر و برخی از زوایای شخصیتی وی را در معرض قضاوت خوانندگان قرار داده است. اینکه " شریعتی پسر دوست و از کنه وجود مردسالار بوده و هیچ نام دختری قبل از تولد احسان پیشنهاد نداده است ( با توجه به عدم اطلاع از جنسیت نخستین فرزند ) ، اینکه شریعتی برخلاف همسرش نامه های وی را حفظ نکرده است ، اینکه پوران خانم در شب زایمان مونا در مشهد تنها بوده است ( دکتر در تهران سخنرانی داشته است ) و مواردی از این دست...در مجموع همسر دکتر شریعتی براساس گفته خودش کوشیده تصویری برابر و هم وزن از خود در قبال دکتر نشان داده و به حق ،خود را در موفقیت و اشتهار همسر خوشنام اش سهیم بداند.بعد از انتشار این مصاحبه برخی از انجام آن دفاع، و آن را در راستای شنیده شدن صدای ضعیف زنان این سرزمین ( پوران خانم ) وبیان سهم شان در موفقیت های همسران شان دانستند ،و البته برخی هم با متهم کردن خبرنگار به برجسته کردن برخی از مفاد مصاحبه آن را تلاشی در راستای اسطوره زدایی از شریعتی قلمداد کردند ( مشابه تجربه پیامک های توهین آمیز درباره دکتر شریعتی در سال های اخیر ) . در همین راستا نکات زیر قابل ذکر است :

🔹 بی تردید باید از شجاعت خانم پوران شریعت رضوی در مورد انتشار این نامه ها تقدیر کرد. برای دکتر شریعتی که یکی از تلاش های جدی خود را ؛" زمینی کردن بسیاری از پیشوایان دینی به قصد الگو گیری پیروان" ، می دانست و از این موضع مورد اتهام بود زیبنده نیست که همچنان در هاله ای اساطیری و دسترسی ناپذیر باقی بماند . اسطوره شریعتی همچون مصدق حذف شدنی نبوده و از این منظر جای نگرانی نیست ولی باید کوشید تا شریعتی شدن به معنای " منتقد و مسئول بودن در قبال مسائل و دردهای مردم را " را به دانشجویان آموخت . امروز بیش از همیشه به " نقادی همزمان سنت ، قدرت و مدرنیته " نیازمندیم و البته تحقق این ها در گرو ارائه تصویری از یک شریعتی زمینی و قابل دسترسی می باشد.

🔹اگر چه ارائه الگویی از یک شریعتی حواس پرت و بی تفاوت در قبال خانواده در این مصاحبه قابل تجویز برای دیگران نیست ولی در روزگاری که نفوذخودمحوری و عقلانیت ابزاری در گوشت ، پوست و استخوان انسان ایرانی ، بسیاری از مسولیت های اجتماعی را از یادمان برده است می تواند درس آموز باشد. اینکه فردی با در اختیار داشتن امکان ارتقاء در مراتب آکادمیک و زندگی بی دغدغه ی خانوادگی صرفا با هدف" جرات اندیشیدن بخشیدن" به دیگران حاضر به چنین گذشت های بزرگی شده بسیار ارزشمند است. البته نکته مهم تراینکه در روزگار فاصله گرفتن از نقش عام و پیشروی روشنفکران در جهان ( زمان کنونی ) ، باید به دنبال انتقال و بازتولید احساس مسئولیت اجتماعی در سازوکارهای نهادی و شبکه های اجتماعی واقعی ( نه مجازی ) بود.

🔹جامعه ایران باید از نگاه سفید یا سیاه در قبال اساطیرخود همچون شریعتی ، مصدق و ... خارج شود. دوران موافقت یا مخالفت کامل با " دیگری بزرگ " گذشته است . اتفاقا عیان شدن برخی ویژگی های خصوصی و روحیات شخصی شریعتی می تواند تلاشی برای مواجهه خردمندانه تر جامعه با میراث فرهنگی خود باشد ( اسطوره شریعتی جان سخت تر از آن است که از خاطره جمعی ایرانیان حذف شود؛ همچنان که تلاش های برخی افراد همچون حمید روحانی در اثبات ساواکی بودن شریعتی فقط به بدنام شدن خودشان انجامید) . روشن است که شریعتی تا زمانی که برای جامعه الهام بخش باشد می تواند در اذهان ایرانیان باقی بماند ، امری که تاکنون صادق بوده است. شریعتی هم راضی نبود که شاگردانش همواره در او متوقف بمانند...

@solati_mehran

#علی_شریعتی
#پوران_شریعت_رضوی