✍️بلایی که قرار است دولت بایدن بر سر ایران بیاورد. (دلایل اشتباه بودن تحلیل دکتر پویا ناظران)

✍️بلایی که قرار است دولت بایدن بر سر ایران بیاورد. (دلایل اشتباه بودن تحلیل دکتر پویا ناظران)

✍️بلایی که قرار است دولت بایدن بر سر ایران بیاورد
(دلایل اشتباه بودن تحلیل دکتر پویا ناظران)

🔹در فایل صوتی که پیش از عید آقای پویا ناظران منتشر کرد به این موضوع پرداخت که (در زمینه پرونده هسته ای) دولت #بایدن سناریویِ پیچیده ای برای هُل دادنِ ایران به سمت افراط یا تفریط طراحی کرده است. در واقع کاری که دولت بایدن انجام داده/خواهد داد، بسیار خطرناکتر از کاری است که ترامپ کرد.

🔹تحلیل آقای ناظران مبتنی بر یک جلسه سه ساعته فیمابین معاون وزیر خارجه آمریکا در سنا و چهار ساعت ملاقات وزیر خارجه آمریکا در مجلس بوده است.

آقای ناظران معتقد است که ماجرایِ گران شدن دلار تا بالای سی هزارتومان و سپس ارزان شدن دلار، یک سناریویِ از پیش طراحی شده توسط دولتِ بایدن بود و تحتِ آن سناریو قرار است که دلار مجددا گران شود (مثلا به بالای سی هزار تومان برسد) تا در این شوکهای ارزان و گران شدن، فشارِمضاعفی به مردم وارد شود.


🔹به دلایل زیر تحلیل آقای ناظران اشتباه است:

✔️1️⃣- در این تحلیل، باراک اوباما در کجای کار است؟
در این تحلیل، به نامهایِ افرادی مانند خانم وندی شرمن و آقایان بلینکن و نِفیو اشاره شده است. ولی سوال اصلی، این که پس #اوباما در کجای این معادلات است؟
مگر چنین پارامتری را می توان براحتی در تحلیل، نادیده انگاشت؟

اگر برجام در سال ۱۳۹۴ نهایی شد به ۲ دلیل بود، نخست اهتمام جدی شخص #اوباما برای رسیدن به یک توافقِ جامع با ایران؛ دوم، تایید/موافقت آیت اله خامنه ای با شکلگیری یک توافق با غرب.
هر تحلیلی درباره پرونده هسته ای بدون در نظر گرفتنِ نقش اوباما، تحلیلِ کاملی نیست.

جالب است بدانیم که وقتی #ترامپ شروع کرد یک به یک دستاوردهای دولت #اوباما را هوا کرد (مثلا بستن سفارت کوبا، خروج از معاهده آب و هوایی پاریس، خروج از برجام...) اوباما خاموش در گوشه ای لب می گزید. در تنها موردی که اوباما بیانیه صادر کرد و مقابل دوربین نشست و گفت که دولت ترامپ اشتباهی بزرگ مرتکب شده، در قضیه #خروج_از_برجام بود.

حضور و نقشِ شخصِ اوباما در انتخاباتِ ۲۰۲۰ و موفقیتِ بایدن، بیشتر/پررنگتر از نقشِ هاشمی رفسنجانی در موفقیتِ روحانی در انتخابات ۱۳۹۲ بوده است. چگونه ممکن است که به نقشِ افرادی همچون وندی شرمن و بلینکن در پرونده هسته ای ایران اشاره کنیم، ولی به نقش/دیدگاهِ اوباما اشاره ای نکنیم؟!

✔️2️⃣- در این تحلیل به متحدان آمریکا (و پیمان ابراهیم) اشاره شده ولی به سابقۀ رابطۀ بدِ دموکراتها با عربستان و نتانیاهو اشاره نشده است؟

✔️3️⃣- اساسا جلسه در سنا و در مجلس چقدر اهمیت دارد؟ وزن اینگونه جلسه چقدر است؟

بخش زیادی از حرفهایی که در این جلسات زده می شود، وزن سنگینی ندارد و صرفا "حضور دولتیها مقابل مجلسیها" محسوب می شود. (Showoff)

دقت نظر و توجه به مذاکراتِ داخلی در آمریکا، ضروری و قابل تحسین است، اما
آیا طرف مقابل هم برای ۲ جلسه هفت ساعته در مجلس و مجمع تشخیص مصلحت ایران این مقدار وزن، قایل می شود؟

✔️4️⃣- سود و زیان دولتِ بایدن از کشاندن پرونده ایران به شورای امنیت چیست؟

سوال اساسی این است که چه سودی برای دولت بایدن متصور است که بخواهد پروندۀ ایران را به شورای امنیت بکشاند؟
- اینکه از ایران «کره شمالی دیگر» ساخته بشود؟
- آیا این اتفاق «دستاوردی» برای دولتِ بایدن محسوب خواهد شد؟

در مجموع به نظر می رسد که آقای ناظران یک گفتگوی «دولتی-مجلسی» در آمریکا را زیاده از حد جدی انگاشته اند و در یک ارزیابی شتابزده، وزنی بیشتر از وزن متعارف این قبیل گفتگوها برایش قایل شده اند.

🔹دو نکته دیگر که از دید آقای ناظران مغفول مانده این است:

✔️1️⃣- انتخابات ریاست جمهوری ایران

دولت آمریکا فعلا مترصد این است که ببیند اوضاع انتخابات در ایران چه خواهد شد؟ لذا فعلا عجله ای برای مذاکره/هل دادن ایران به شورای امنیت ندارد.
اگر انتخابات ریاست جمهوری «ضعیفی» در کشور برگزار شود، قطعا برخورد آمریکاییها از موضع قوّت خواهد بود و اگر انتخابات قوی/متوسطی برگزار شود، برخورد آمریکاییها از موضوع نرمش خواهد بود.

✔️2️⃣- آشفتگی و تعدد تصمیم گیران در ایران

در پایان آن فایل، آقای ناظران توصیه هایی برای #دیپلماسی_خارجی_ایران پیشنهاد کرده اند. ولی اشتباه مترتب بر این پیشنهادها این است که اساسا ما در داخل کشور بقدری با ارکان متعدد تصمیم گیری/سازی مواجهیم که هرگز نمی توان انتظار داشت به این راحتی توصیه هایی ارایه کنیم و بعد انتظار داشته باشیم این توصیه ها رخ دهد.
مثلا پیشنهاد به لبخند مقابل دوربینهای جهانی داده اند. سوال اینجاست که «چه کسی لبخند بزند»؟ آقای ظریف که همزمان با صدارتش، هزاران حکمِ تکفیر برایش صادر شده؟ یا آقای قالیباف که رفت و برگشتش به مسکو محل استهزاء جناحهای داخلی بوده؟ وقتی هیچ اجماعِ داخلی بر روی «نماینده ایران» نداریم، «کدام نماینده» باید لبخند بزند؟


t.me/solseghalam