‍ 👆👆👆👆👆👆👆👆👆👆.. در یکی از این گروهها مطلبی بود:

‍ 👆👆👆👆👆👆👆👆👆👆

جدیداً در فضای مجازی گروهای تلگرامی موسوم به اندیشه‌های آئیستی شکل گرفته که تفکّرات التقاطی را به خوردِ اعضای گروه می‌دهند(نیمی از حق را با نیمی از باطل طوری می‌آمیزند که عقیده‌ی خود را براحتی به آنها تحمیل می‌کنند)
در یکی از این گروهها مطلبی بود:
عشق پایه‌ی اصلیِ طبیعت انسان است که پیوند بین زن و مرد در آن می‌باشد، چرا در جامعه‌ی ما باید گناه جای عشق را بگیرد؟ (با درست یا غلط بودن جمله کاری نداریم)
ولی همین گروه در جای دیگر ایرادی که از کتاب آسمانی مسلمانان گرفته بود وعده‌ی بهشتی‌ای بود که: در آن زن و مرد عاشقانه باهم در قصر خود می‌خرامند؟!

(دکتر محمّدعلی اسلامی‌ندوشن؛ اعتراض و عصیانِ جوانان را همیشه پسندیده می‌دانند ولی اعتراضی که از آگاهی سرچشمه گرفته و با مطالعه‌ی درست و مستند حاصل شده باشد _ فرهنگ و شِبه‌فرهنگ_ )

قصد ما نقد تفکّراتی است که بدون منبع و مطالعه در جامعه ریشه دوانیده است؛

برای مثال افرادی هستند که کم و بیش همه‌ی ما حدّاقل نام آنها را شنیده‌ایم چون براحتی به رسانه و تبلیغات دسترسی داشته و دارند، و با اینکه نه تحصیلات آکادمیک داشته‌اند و نه مطالعات منسجم، لقب پروفسور و دانشمند هم تصاحب کرده‌اند و در هر زمینه‌ای سخنرانی می‌کنند و جالب‌تر آنکه مستمعین هم در مجلس آنان فراوانند:

_ مثلاً شعری را که توسط خواننده‌ای در چندین دهه‌ قبل خوانده شده، به صهیونیسم نسبت می‌دهند در صورتی که شاعرِ آن به‌دور از مسائل سیاسی در خارج از کشور زندگی ساده و با قناعتی اختیار کرده،

_ و یا اسکناس دلار را طوری تا می‌زنند که حادثه‌ی ۱۱ سپتامبر و صحنه‌ی برخورد هواپیما با ساختمانی را نشان می‌دهد!
در صورتیکه اگر کوچکترین جستجویی درمورد تاریخچه‌ی دلار داشتند متوجّه می‌شدند زمانی که دلار اختراع شد برادران رایت یک قرن بعد از آن چشم به جهان گشودند!

همه‌ی ما اعضای این میهن عزیز هستیم و قصد ما هیچگونه جسارت به کسی یا اعتقادی نیست، ولی آیا تا انتقاد درست نباشد امیدی به اصلاح هست؟

درمورد کتاب و کتاب‌خوانی که روز‌به‌روز کمرنگ‌تر می‌شود بگوییم؛
اگر احیاناً گذری به کتابفروشی داشتید دقّت کنید نوجوانان و جوانانی که برای خرید کتاب مراجعه می‌کنند اکثراً سراغ "دولت عشق" _ رمانی از خانم الیف‌شافاک، نویسنده‌ی ترکیه‌ای_ را می‌گیرند(برای امتحان از آنها سؤال کنید علّت انتخاب این کتاب چیست؟ با کمال تعجّب خواهید دید که بیشتر آنها یا در فضای مجازی تعریفی از این رمان خوانده‌اند یا از کس دیگری شنیده‌اند)

و یا به تازگی مد شده است که بلندترین رمان جهان (در جستجوی زمان از دست رفته؛ از مارسل پروست) برای کلاس کاری! در برخی از خانه‌ها یا شرکتهای خصوصی دیده می‌شود، و باز هم در کمال تعجّب می‌بینیم که اصلاً اطلاعی درمورد این رمان ندارند! این در حالیست که حتّی کتابخوانانِ حرفه‌ای هم بدون آگاهی و پیش زمینه‌ی قبلی این رمان را نمی‌خوانند،
پس چطور شده که غریبگانِ با کتاب آنرا دارند؟
آیا جهش علمی و ترقّی مطالعاتی رخ داده؟!

به این جمله‌ی دکتر اسلامی‌ندوشن توجّه فرمایید:
در مغز جوانان ما اختلاط ارزش‌ها ایجاد شده است، چون چنانکه باید نمی‌شناسند، نمی‌توانند درست و نادرست؛ و زنده و مُرده را از هم جدا کنند(فرهنگ و شِبه‌فرهنگ)

علّت اختلاط ارزش‌ها چیست؟
عبدالرّحمان جامی در مثنوی هفت اورنگ شعر زیبا و قابل تأمّلی دارد:

میانِ خـوب و بد تخلیط کردیم
گهی افراط، گهی تفریط کردیم

وقتی اعتدال در کارها نباشد و توازن از میان برود، اختلاط ارزش‌ها رخ می‌دهد، که به قول دکتر اسلامی ندوشن در آن زمان نه تنها زیبایی را نمی‌بینیم بلکه دچار بیماریِ زشت پرستی هم می‌شویم‌(ایران را از یاد نبریم)

در عصری که جهان تبدیل به دهکده‌ای شده است که حتّی بسیاری از کشورهای جهان سوم هم خود را از لحاظ فرهنگی و حقوق اجتماعی به استانداردهای آن رسانده‌اند برای کشوری چون ایران با آن پشتوانه‌ی فرهنگی و آثار درجه‌ی یک، شرم‌آور نیست که شاهد بروز این همه اختلاط و ضدّ ارزش باشد؟

#مهدی_ناظری
#جاهلیت_مدرن

@taft_Iran