💢معنا‌شناسی ‌ی_تمدن در زبان‌های اروپایی (۳).. 🔻. 🔻

💢معنا‌شناسی #واژه‌ی_تمدن در زبان‌های اروپایی(3)

🔻#یادداشت_تحقیقی
🔻#معناشناسی_تمدن
🔻#بازشناسی_مفاهیم

🔸دو جنگ جهانیِ [اول و دوم]، رکود بزرگ و... همه دست به‌دست هم دادند تا #ایده_تمدن را [در غرب] از پای بست ویران کنند. بنابراین برای بخش عمده‌ای از این قرن، تمدن دیگر یکی از آن کلمه‌های حیاتی به نظر نمی‌رسید. علی‌رغم این، در سال‌های میانی قرن [بیستم]، شاهد پدید آمدن چند مطالعه جامع درباره #ظهور و #سقوط تمدن‌های اصلی به قلم تاریخ‌نگاران و جامعه‌شناسان و انسان‌شناسان برجسته بودیم. در سال‌های دهه ۱۹۸۰ نیز مطالعه عمده‌ای درباره «استانداردِ تمدن»، در جامعه بین‌المللی به‌چاپ رسید. این پژوهش در عین حال مطالعه تاریخی بسیار گسترده‌ای نیز بود. اما با فرارسیدن سال‌های پایانی قرن [بیستم]، این سَبک از تحقیق دیگر در جریان اصلی حوزه‌های پژوهشی به ندرت دیده می‌شد.

🔸اثر معاصری که ذهن‌ها را به خود مشغول کرده است، تزِ #برخورد_تمدن‌های ساموئل هانتینگتون است. این تز به احیای حوزه مطالعاتی مشروع و ارزنده‌ای کمک کرد که می‌شود نام بی‌در و پیکر «مطالعاتِ تمدنی» را بر آن گذاشت. توجه عمومی گسترده به این تز و اتمسفر روابط سیاسی بین‌المللی در دورانی پس از جنگ سرد که این تز در آن متولد شده‌بود، در کنار تهدیدهای روزافزون تروریسم بنیادگرا، مباحتی طولانی و شدیدی را دامن زد که به رواج دوباره تعبیر تمدن‌(ها)، بیش از هر جای دیگری در قلمرو سیاست جهانی، کمک کرده است.

🔸علی‌رغم اینکه #هانتینگتون یکی از جدی‌ترین مشارکت‌کنندگان در این بحث بوده است، تاریخ و تعریف بسیار مختصری از این واژه ارائه می‌دهد که اینگونه شروع می‌شود:
«ایده تمدن به عنوان نقطه مقابل بربریت، به دست متفکران فرانسوی قرن هجدهم بسط یافت و معلوم است که متمدن شدن خوب بود و نامتمدن بودن بد.»
هانتینگتون اذعان می‌کند که در گیرودار تکامل این مفهوم تمایزی بین کاربرد تمدن در صورت مفرد و تمدن‌ها به صورت جمع به وجود آمده است و این صورت جمع واژه است که موضوع کتاب اوست.

🔹#منبع:
کتابِ "راه ناهموار تمدن، هفت مقاله درباره‌ی تمدن"، انتشارات ترجمان، ص 24.

ا—--------------------------—ا

https://telegram.me/tamadone_novine_islami