✅ بحث‌هایی دربارۀ قانون بودجۀ کشور (۱۳۹۶) - تمرکزگرایی در بودجه. ✍🏻رضا

✅ بحث‌هایی دربارۀ قانون بودجۀ کشور (1396)- تمرکزگرایی در بودجه
✍🏻رضا #امیدی

🔸تا پیش از اجرای برنامۀ سوم توسعه، فرایند بودجه‌ریزی به‌طور کاملاً متمرکز انجام می‌شد و استان‌ها نقش تعیین‌کننده‌ای در توزیع منابع نداشتند. به‌موجب ماده 70 قانون برنامۀ سوم توسعه و در راستای تمرکززدایی از امور سیاست‌گذاری، تشکیل شورای برنامه‌ریزی و توسعۀ استان‌ها به‌منظور تصمیم‌گیری، تصویب، هدایت، هماهنگی و نظارت در امور برنامه‌ریزی و توسعه و عمران استان‌ها پیش‌بینی و وظایف شورا به‌استناد ما‌ده71 همان قانون تعیین شد. اهم وظایف این شورا عبارت‌اند از تنظیم برنامه‌های بلندمدت و میان‌مدت توسعۀ استان، تهیۀ طرح‌های توسعه و عمران، اتخاذ تدابیر لازم برای تحقق درآمدهای پیش‌بینی‌شده، تنظیم و ارائۀ بودجۀ سالانۀ استان، توزیع اعتبارات عمرانی.

🔸در این راستا از زمان اجرای برنامۀ سوم (١٣٧٩)، به‌تدریج تصمیم‌گیری دربارۀ سهم بیشتری از بودجۀ عمومی دولت به شورای برنامه‌ریزی و توسعۀ استان‌ها واگذار شد به‌طوری‌که این میزان در سال 1385 به حدود 21.8 درصد کل بودجۀ عمومی دولت رسید، اما پس از آن با شیب تندی رو به کاهش نهاد. در بودجۀ سال 1392 تنها حدود 6.7 درصد بودجۀ عمومی دولت در چارچوب شورای برنامه‌ریزی و توسعۀ استان‌ها تصمیم‌گیری و توزیع شد. در لایحۀ بودجۀ 1396، از مجموع حدود 371 هزار میلیارد تومان بودجۀ عمومی دولت، کمتر از 17 هزار میلیارد تومان تحت عنوان بودجۀ استان‌ها (جدول شمارۀ 10) اختصاص یافته است (حدود 4.6 درصد). با تغییراتی که مجلس در بودجۀ عمرانی استان‌ها اعمال کرد (افزایش‌های مربوط به توازن منطقه‌ای و ارتقاء شاخص‌های اقتصادی استان‌ها) مجموع بودجۀ استانی به حدود 34.5 هزار میلیارد تومان افزایش یافت (حدود 8.6 درصد بودجۀ عمومی دولت؛ در بررسی‌های مجلس بودجۀ عمومی دولت نیز به حدود 399 هزار میلیارد تومان افزایش یافته است).

🔸درجۀ بالای تمرکزگرایی در بودجۀ دولت، میدان چندلایه‌ای از چانه‌زنی و لابی‌گری در سطوح سیاست‌گذاری را ایجاد می‌کند که تأثیر زیادی بر توزیع نامتوازن منابع بودجه‌ای دولت دارد. همچنین امکان مشارکت بیشتر استان‌ها در نظام سیاست‌گذاری کشور را محدود می‌کند. این وضعیت چرخه‌ای را ایجاد می‌کند که نتیجۀ آن تضعیف هرچه بیشتر نظام مدیریتی در استان‌ها و مناطق است.

#سیاستگذاری_اجتماعی
#جامعه

🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxZ3dXAZ8P6lvw