🔅مسأله سواد آکادمیک.. 🖊دکتر نعمت الله

🔅مسأله سواد آکادمیک

🖊دکتر نعمت الله #فاضلی

🔵 دکتر فاضلی در این یادداشت به تحلیل مساله سواد آکادمیک در نظام آموزش عالی ایران می پردازد و معتقد است یکی از مهمترین رسالت های آموزش عالی، گسترش ظرفیت ها و قابلیت های شناختی و مهارتی دانشجویان و دانشگاهیان در خواندن، نوشتن و اندیشیدن خلاق است.

✅ از دیدگاه سواد آکادمیک، صرف توانایی روخوانی یک متن دانشگاهی، توانایی خواندن محسوب نمی شود.

🔻 کسی سواد آکادمیک دارد که می تواند متن های حرفه ای رشته خود را به نحو فعالانه و خلاقانه بخواند.

🔻خواندن آکادمیک به معنای توانایی و تسلط بر درک مفهومی و انتقادی از متن هاست، به طوری که خواننده دانشگاهی بعد از مطالعه متن بتواند پرسش های انتقادی درباره آن طرح کند.

🔻خواندن آکادمیک، به معنای نوعی گفتوگو میان افق های ذهنی نویسنده متن با خواننده است.

✅ نوشتن آکادمیک نیز یعنی بتوانیم به کمک زبان و در چارچوب قواعد بازی زبانی رشته ای خود، به شیوه خلاقانه و نوآورانه، فرم و محتوای تازه ای از اندیشه را تقریر کنیم.

🔻نوشتن برای انسان آکادمیک، تبلور کلیت وجود دانشگاهی و پاره ای از ارزش های وجودی اوست که از طریق آن، بودن خود به عنوان انسان آکادمیک را تعریف می کند.

✅ خواندن و نوشتن در کنار هم بخش مهمی از فرهنگ و هویت آکادمیک را تشکیل می دهند.

✅ نظام آموزش عالی ایران، اگر چه گسترش یافته است، اما باید گفت سواد آکادمیک در آن، با نوعی غفلت و بی توجهی جدی روبرو شده است.

🔻نه تنها بسیاری از دانشجویان و دانش آموختگان بلکه حتی بسیاری از اعضای هیئت علمی دانشگاه ها در سراسر کشور، از سواد آکادمیک به معنای دقیق کلمه برخوردار نیستند.

🔻حتی خود مفهوم سواد دانشگاهی در نظام آموزش عالی ما هنوز ناشناخته است.

✅ اگر می خواهیم نظام آموزش عالی ایران از منظر کیفی متحول شود، یکی از مهمترین اقدامات توجه به مسأله سواد آکادمیک و گسترش مطالعات سواد آکادمیک است.

🔻مسأله در اینجا مسأله نظام آموزش عالی است که فرصت های لازم برای فهم سواد آکادمیک، تکوین و توسعه آن را فراهم نمی کند.

🔰نشریه رسانه فرهنگ

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology