🔅ساز مخالف زدن در اجتماع ایرانی از هنجارهای پذیرفته شده است (۱).. 🖊دکتر حمید

🔅ساز مخالف زدن در اجتماع ایرانی از هنجارهای پذیرفته شده است (۱)

🖊دکتر حمید #عبداللهیان

📍افکار عمومی به جریان‌های فکری مسلط در جامعه گفته می‌شود که ریشه در اجتماعات خرد و کلان درون جامعه دارد و البته این جریان را مردم می‌سازند.

📍 روابط‌عمومی مقوله‌ای است که بعدها یعنی پس از شکل‌گیری علوم ارتباطات در دهه‌های ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ میلادی به مسائل ارتباطاتی اضافه شد و از این جهت جدید و نوپاست. همچنین بر خلاف آنچه که بسیاری گمان می‌کنند، روابط‌عمومی پدیده ساده‌ای نیست و حوزه تخصصی خیلی پیچیده‌ای دارد و گمان نمی‌کنم خیلی‌ها بتوانند وارد این مقوله مهم شوند و درباره آن نظر بدهند.

📍مقوله‌ای جداگانه به نام «روابط‌عمومی سیاسی» اعتقاد ندارم. هر شخصی که در حوزه روابط‌عمومی کار می‌کند، باید متخصص باشد و به تمام مسائل سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و ارتباطی آگاهی داشته باشد. روابط‌عمومی این نوع تفکیک‌ها را ندارد و ما نمی‌توانیم بگوییم روابط‌عمومی سیاسی داریم.
افکار عمومی دقیقاً نقطه هدف روابط‌عمومی است، یعنی کار هدایت افکار یا مدیریت بر آن را روابط‌عمومی انجام می‌دهد.
روابط‌عمومی بیشتر خصلت‌های سازمانی دارد تا خصلت‌های اجتماعی و غیرسازمانی. برای همین هم هست که می‌گوییم افکار عمومی پیچیدگی دارد.

📍 به اعتقاد من، خاستگاه و جایگاه روابط‌عمومی در نهاد و سازمان‌های رسمی است ولی خاستگاه و جایگاه افکار عمومی در اجتماع است و این دو از نظر اصول آکادمیک به هم ربطی ندارند؛ آن یکی سبک و سیاق مکانیکی و خدماتی دارد و این یکی سبک و سیاق آکادمیک و روشنفکری.

📍 افکار عمومی به خوبی می‌تواند بر بدنه سیاسی جامعه اثر بگذارد. بنابراین این‌طور نیست که کسی بتواند افکار عمومی را کنترل کند، اگرچه سعی می‌شود که کنترل صورت بگیرد اما تلاش برای کنترل جنبه‌های عملی آن متفاوت است. من معتقدم تسلط بر افکار عمومی یا کنترل آن امکان‌پذیر نیست.

📍جای افکار عمومی و موقعیت مکانی آن بین دولت و روشنفکران است، یعنی جایی که حوزه عمومی وجود دارد. این حوزه عمومی در اروپا بین بورژوازی و دولت است و در کشور ما بین روشنفکران و طبقات اجتماعی و دولت قرار می‌گیرد. ما که در درون افکار عمومی و اجتماع ایرانی نهادی به نام روابط‌عمومی نداریم، اگر ‌بود اینهمه مشکل در رساندن پیام‌های حتی بهداشتی و ایمنی که به صیانت نفس خود مردم مربوط است، نداشتیم.

📍 روابط‌عمومی اگر به معنای نظرسنجی، بانک اطلاعاتی یا طراحی سخنرانی باشد یعنی اینکه سخنگویی حرف بزند و در واقع نمایندگان طرز تفکر دولت و حکومت باشند، این را می‌توان گفت روابط‌عمومی سیاسی که اثر خودش را دارد ولی اینکه بگوییم اثر هدایت‌کننده‌ای دارند یا نه، به این صورت نمی‌توان تشخیص داد؛ بویژه در جامعه ایرانی که متغیر است و سرعت تغییراتش در دنیا بی‌نظیر است. ناملایماتی که در رفتارهای اجتماعی یا فردی می‌بینیم نیز ناشی از همین سرعت تغییرات است. کنترل چنین جامعه‌ای امکان‌پذیر نیست. حتی خود مردم ایران هم نمی‌توانند رفتار خودشان را پیشگویی کنند و در ارائه راهنمایی به دختران و پسرانشان هم دچار مشکل هستند. به این ترتیب کنترل چنین جامعه‌‌ای و چنین افکار عمومی در دوره گذار جامعه ایرانی امکان‌پذیر و میسر نیست.

📍 به نظر من تا جامعه‌ای به ثبات نرسد، هدایت و کنترل هم نمی‌شود. وقتی جامعه‌ای به ثبات نرسیده و به درجه‌ای از پایداری نرسیده، نمی‌شود جریان‌های فکری‌اش را شناخت و در این صورت قابل هدایت هم نیست.

📍 جامعه ایرانی بر خلاف خیلی از جوامع دیگر، پیچیدگی خاص خودش را دارد، به این دلیل که تمدن است و فقط جامعه نیست. این خصلت افکار عمومی ایرانی است که خیلی عرفی عمل می‌کند و خیلی با ترتیبات چیده شده سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و... پیش نمی‌رود و در جمع‌ها و گروه‌های خودش شرکت می‌کند و با ‌آنها پیش می‌رود.

📌ادامه در پست بعدی👇👇

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology