✅ وقتی رأی را با قلیان تاخت می‌زنند ✍🏻 محمد امین ‌راد - جامعه‌شناس

✅ وقتی رأی را با قلیان تاخت می زنند ✍🏻 محمد امین #قانعی‌راد - جامعه‌شناس
حساب کردن پول قلیان رأی دهندگان تا توزیع کارت شارژ تلفن های اعتباری وگرفتن سوگند از افراد برای رأی دادن جزو شیوه های برخی نامزدهای شوراها برای گرفتن رای است. واقعیت این است که اساسا درک ما از سیاست آسیب دیده است. وقتی احزاب بتوانند کاندیداهای حزبی شناخته شده را به مردم معرفی کنند، آن وقت شکل و شمایل رفتارهای انتخاباتی تغییر می کند و بدین ترتیب احزاب در برابر عملکرد عضوشان در شورا یا مجلس پاسخگو می باشند.
این هزینه های هنگفت برای جذب رأی «نشانه ای از ترویج گفتمان سیاست پوپولیستی » است که انتخابات را به چشم یک فرصت اقتصادی برای کسب منافع بیشتر در شهرها می بیند. مردم باید بدانند کسانی که در ایام تبلیغات ولخرجی می کنند باید در جایی دیگر چند برابر این پول را کسب کنند و این ولخرجی معنایش این است که اگر این کاندیدا رأی بیاورد باید منتظر تاراج حقوق مردم باشیم. مردم باید از این نامزدها بپرسند که این پول ها از کجا آمده و به چه انگیزه ای هزینه می شوند؟
ولخرجی های تبلیغاتی برخی نامزدهای انتخابات شوراهای شهر علاوه بر دامن زدن به فساد در نظام شورایی چه پیامدی در فضای اجتماعی ایران دارد؟ شهروندان با سهیم شدن در فساد سیاسی نقش شان را در اداره بهتر شهرها از دست می دهند . وقتی در جامعه ای افراد به جای کنشگری سیاسی و برنامه خواستن از کاندیداها رأی شان را در مقابل دریافت خدمات به آن کاندیدا می دهند، یعنی این که ما به سمت اضمحلال سیاست در جامعه پیش می رویم. این اتفاق یعنی «کالایی شدن رأی مردم». چنان که خیلی چیزهای دیگر هم در جامعه ایران کالایی شده اند. رأی هم ارزش اقتصادی اندکی پیدا کرده، درحالی که رأی ارزش سیاسی بالایی دارد. انگار که ما با یک بازار روبه رو هستیم و هرکسی بتواند در این بازار بیشتر پول بگذارد ، رأی مردم به او تعلق می گیرد.
همه اینها به طور خلاصه گویای این نکته است که «ما با دموکراسی زایا و مولد فاصله داریم.» برای کم کردن این فاصله باید احزاب فراگیر و قدرتمند شکل بگیرد و رفته رفته این احزاب باشند که نقش واقعی شان را در انتخابات ها ایفا کنند:؛ همه کسانی که از خطرات این رویه ها آگاهند باید صدای اعتراض شان بلند شود. سکوت آنها یعنی مشارکت در فساد سیاسی. نخبگان، دانشگاهیان، فعالان سیاسی، علما و… باید در عمل به میدان بیایند و هشدار بدهند و فضا را به سمتی ببرند که دموکراسی بتواند برای خودش فاکتور ایمنی بخش هم تولید کند. در مقام یک جامعه شناس از همه «نخبگان» دعوت می کنم که برای متوقف شدن شیوه های پوپولیستی فروش و کسب رأی در انتخابات گوناگون عملا صدای اعتراض خود را بلند کنند؛ ما با گذشت حدود 110 سال از انقلاب مشروطه هنوز برای استفاده از مواهب دموکراسی آماده نیستیم. در چنین شرایطی باید دست از محافظه کاری بکشیم و بیشتر تمرین دموکراسی کنیم.

#انتخابات
#ریاست_جمهوری

🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxbY7Ab5PtgsmQ