◽️ من مرد نیستم.. 📍 تقابل مفاهیم «» و «». 🖋 دکتر فاضل الیاسی | جامعه‌شناس

◽️ من مرد نیستم.
📍 تقابل مفاهيم " #مرد" و " #زن"
🖋 دكتر فاضل الياسی | جامعه‌شناس

تقابل مفهوم يا كلمه "مرد" با "زن" براي اغلب افراد جامعه واضح و قابل درك است، كاربرد اين واژه در زبان انگليسي "man" به معناي إنسان يا مرد است،
اما در زبان هاي فارسي، كوردي، عربي اين واژه فقط به مرد معطوف است،
تقابل واژه هاي مرد و زن:

در اينجا مرد به معناي انسان عام نيست، بلكه مرد به معناي خاص آن يعني انسان مذكري كه داراي قدرت، مديريت، صاحب رأی و نظر قاطع و درست در خانواده و دارای بيشترين اختيارات و امتيازات در جوامع خاورميانه است.

زن يعني انسان مؤنثی كه اغلب به عنوان ضعيفه، فاقد قدرت و تصميم گيري درست و قاطع است، كه در برابر مرد از حقوق انساني و اجتماعي كمتری برخوردار است.

در زبان عربي وقتي يك نفر بخواهد به طور قاطع كاري را انجام بدهد يا ندهد، به عنوان حتي يك نوع سوگند از عبارت "ان ليث رجل " يا ان مو رجل" يعني من مرد نيستم استفاده مي كنند.
مانند: من مرد نيستم اگر معامله را بهم نزنم!!!
يا از اين عبارت استفاده مي كنند:
من زن هستم اگر معامله را بهم نزنم!!!!
كه ما در سطع جامعه روزانه شاهد كاربرد اين مفاهيم هستيم.

گاهي شاهد هستيم كه در هنگام جر و بحث افراد به لباس خود اشاره ميكنند و از عبارتي همچون: اين لباس مرد نيست، لباس زن است اگر فلان كار را انجام ندهم.

متأسفانه اين امر در سطوح مختلف جامعه نيز همچنان كاربرد دارد، در يك مصاحبه تلويزيوني يكي از مدافعين حقوق زن با گفتن اين عبارت در صدد بود تا از حقوق زنان دفاع كند:
" اگر احمدي نژاد مرد است بايد بيايد و رو در رو با من بنشيند و حرف بزند"

اين در حالي است كه از طرف ديگر و در يك چرخش صد و هشتاد درجه اي زن به عنوان سفير شرف و ناموس مرد در ميان مردان قرار دارد.

با اين مقدمه ميخواهم اين نكته را متذكر شوم كه تا زماني كه واژه" مرد" داراي چنين تعريفي باشد، استفاده از آن در عبارات و جمله هايي همانند عبارات فوق، اهانت مستقيم به زن و توهين به كرامت انساني آنهاست.

پس " من مرد نيستم" چون مرد در تقابل با نصف جامعه يعني "زن" قرار دارد و تقبل اين تضاد، براي بنده قابل قبول نيست.

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology