🔰 نخبه یا دوتابعیته. 🖋 محمد زینالی اناری

🔰 نخبه یا دوتابعیته
🖋 محمد زینالی اُناری

سالها پیش در این خصوص که نخبگان از ایران فرار می کنند تقریباً اجماعی وجود داشت. حتی رئیس جمهور قبل هم اصرار داشت که آن ها به ایران آمده و با کار و سرمایه گذاری به توسعه ایران کمک کنند. اما اخیرا، گفتمان متعارضی در این خصوص ایجاد شده است تا افرادی که به خاطر محدودیت های نظام دانش بنیان ایران به خارج از ایران رفته و فعالیت علمی و تخصصی می کنند، نتوانند به توسعه ی ایران بپردازند که البته این گفتمان متعارض به سلطه ی سرمایه داری جهانی کمک می کند.

مفهومی که توسط مخالفان حضور این افراد دقیقاً مقابل مفهوم نخبه یا به قول نویسنده اصولگرا نشاء قرار می گیرد، از واژه ی جدیدی استفاده می کند. آن ها مفاهیمی چون دوتابعیته و احیاناً جاسوس را برای این دسته از افراد انتخاب می کنند. اگرچه ممکن است وسواسانه و شکاکانه ( و گاه خناثانه) به افرادی که جهان وطن بوده و با سازمان های متعارض با ایران فعالیت می کنند جاسوس گفته شود، اما به افرادی هم که شور و قصد خدمت به ایران داشته و می توانند نهاد توسعه را از مشکلات و کوره راه های موجود برهانند، دوتابعیته می گویند.

در این واژه پردازهای ضد توسعه، قبلاً مفهوم آقازاده و ژن برتر وجود داشت و این مفهوم هم در نوع خود قابل نقد و بررسی بود، چرا که در جامعه ای که تضاد طبقاتی به مثابه ی در آن اصلی خدانهاده پذیرش شده و فقر و زشتی به ارزش تبدیل شود، طبیعتاً توسعه و رفاه مفاهیمی طق و لق به نظر خواهد رسید. لذا ممکن است تنها گروهی که بتوانند خدمات صنعتی یا تشریفاتی خاصی به جامعه ارائه دهند، بهتر و بیشتر رشد کرده و از امکانات فراتر از متوسط جامعه بهره مند شوند. یکی از این امکانات هم امکان سفر و تحصیل در بهترین موقعیت های علمی جهان است.

همه ی این مفاهیم، اعم از جاسوس، دوتابعیته، آقازاده و ژن برتر، کافی است که بخشی از افرادی که در این سیستم فشل اقتصادی و تفاوت طبقاتی توانسته اند امکان فعالیت، تخصص یا مهارتی کم نظیر به دست بیاورند، از کشور خارج شوند. لذا جامعه ی ایرانی به شدت محتاج افرادی می شود که 1-یا ادعای فضل و دانش می کنند و در واقع هیچ ندارند، 2- یا افرادی که در بیشترین کیفیت، توانایی آن ها کمتر از حدی است که برای حل چالشهای جهانی ایران امروز بکوشند. از این رو لازم است در برابر آن مفهوم متعارضی از جهان وطنی که مانع فعالیت نخبگان جهانی ایران هستند، نقد و تفکر بیشتری به عمل آید.

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology