✅؛... واژه «Anarchism» از «Anarkia» گرفته شده، که در زبان یونانی به‌معنای بی‌سروری است

✅ #آنارشیسم ؛


واژه "Anarchism" از "Anarkia" گرفته شده، که در زبان یونانی به‌معنای بی‌سروری است.
آنارشیسم،‌ یک جنبش سیاسی و نظریه‌ای است که هوادار برافتادن هرگونه دولت و نشستن انجمن‌های آزاد و همیاری داوطلبانه افراد و گروه‌ها به‌جای هر شکلی از دولت است.
بنیاد آنارشیسم بر دشمنی با دولت است، ولی، در عین حال، وجود هرگونه قدرت سازمان‌یافته اجتماعی و دینی را نیز ناروا می‌شمارد و آنارشیسم قوانین دولت‌ها را سرچشمه تجاوز و خاستگاه همه بدی‌های اجتماعی می‌داند، و به این دلیل خواستار از میان رفتن همه دولت‌هاست. آنارشیست‌ها، به‌خلاف آنچه معروف است، آشوب‌خواه یا "هرج‌ومرج طلب" ‌نیستند و جامعه‌ای بی‌سامان نمی‌خواهند، بلکه به نظامی می‌اندیشند که بر اثر همکاری آزادانه پدید آمده باشد، که بهترین شکل آن، از نظر ایشان، ایجاد گروه‌های خودگردان است.

به عبارت دیگر آنارشیسم را می‌توان اقتدارگریزی نامید و «اقتدارگریزی یعنی بی‌حکومتی» و نقطه مقابل اقتدارگریزی، سلسله‌مراتب است. در سلسله‌مراتب، واحدها به ترتیبی سازمان یافته‌اند که یک واحد حق فرمان‌راندن دارد و دیگران موظف به فرمان‌بردن هستند. هر نظامی را که واحدهایش رسماً‌ مستقل از یکدیگر باشند می‌توان اقتدارگریز خواند. به این معنی هیچ کانون اقتدار غالبی وجود ندارد که حق داشته باشد دستور دهد تا واحدها مطابق میل او رفتار کنند.

اصطلاح آنارشی را نخستین‌بار #پی‌یر_پرودون (Pierre Joseph Proudhon: 1809-1865) ‌فیلسوف و نویسنده فرانسوی در رساله معروف خود موسوم به "ثروت چیست؟" (1840)، به‌کار برد و آن را مترادف با "جامعه بی‌دولت" دانست. و در آن مردم را به سرنگون ساختن دولت و نظام اقتصادی جاری دعوت کرد. او مدعی بود که در یک جامعه آرمانی، هر انسانی قانون خاص خود را وضع یا مقرر می‌دارد.

#جامعه‌شناسی

🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxbY7Ab5PtgsmQ