✅ جهان در تهدید فقدان یا کاستی. 🖋 محمد.. 📍 جهان ما را بسیاری چیزها تهدید می‌کنند

✅ جهان در تهدید فقدان یا کاستی #دموکراسی
🖋 محمد #فاضلی

📍 جهان ما را بسیاری چیزها تهدید می‌کنند. گرم شدن زمین، تغییر اقلیم، تروریسم، نابرابری‌های فزاینده و تهدید کاربرد سلاح‌های هسته‌ای همگی تهدیدکننده حیات هستند. هر کدام از این تهدیدها علل مختلف و پیچیده‌ای دارند و از فناوری تا هویت‌های مرگبار را می‌توان به عنوان علل آن‌ها ردیف کرد. یک نکته اما درخصوص همه آن‌ها مشترک است: هر کدام از این تهدیدها به نحوی با فقدان یا کاستی‌های دموکراسی ارتباط دارند. دموکراسی با همه کاستی‌هایش، هر قدر بالنده‌تر شود، ظرفیت بیشتری برای کاستن از تهدیدها خواهد داشت.
✅ همین بحران در شبه‌جزیره کره را نگاه کنید. دیکتاتوری به نام کیم جونگ اون قریب بیست میلیون انسان را به فلاکت کشیده و همه افتخارات کشورش به ساختن بمب‌هایی ختم شده که چیزی تهدیدی برای خود و دیگران نیستند. تنها چند کیلومتر آن‌طرف‌تر کشوری است که ظرف پنجاه سال به کشوری توسعه‌یافته بدل شده و در زمره دموکراسی‌هاست. کره جنوبی با همه سابقه ناخوشایندش در زمینه فساد آن‌قدر دموکراتیک هست که همین چندی قبل رئیس‌جمهورش به جرم فساد برکنار و محاکمه شود. شهروندان کره شمالی اما باید همراه با همه دیوانگی‌های کیم جونگ اون، خود را به سوی فنا رهسپار کنند.
✅ بحران کره فقط از دیکتاتوری کره شمالی ناشی نمی‌شود بلکه نقصان در دموکراسی آمریکایی که به سبب انباشت نابرابری‌ها، پول‌محور شدن سیاست، و ناکارآمدی‌های نظام حزبی نتیجه آن انتخاب دونالد ترامپ بوده، در پیدایش این بحران سهیم است.
✅ گرم شدن کره زمین و شرایط تغییر اقلیم نیز به همان اندازه که نتیجه سبک زندگی، سوخت‌های فسیلی، نوع فناوری‌ها، مصرف‌زدگی و الگوهای توسعه است؛ نتیجه دو نقیصه مرتبط با دموکراسی نیز هست: سیاستمداران نظام‌های دموکراتیک به دلیل ترس از تخریب پایگاه رأی خود حاضر نمی‌شوند به سیاست‌های مقابله با تغییرات آب و هوایی که عواقب سیاسی ناخوشایند برای آن‌ها داشته باشد تن دهند. نظام رأی‌گیری هم‌چنین سبب می‌شود سیاستمداران وعده اقداماتی بدهند که به‌واقع پوپولیستی است و بهبودی در زندگی مردم ایجاد نمی‌کند اما اثر تخریبی آن‌ها بر محیط‌زیست زیاد است. دونالد ترامپ نمونه چنین سیاستمدارانی است. خروج آمریکا از معاهده پاریس متأثر از همین وعده‌ها و البته نقصان‌های دموکراسی است.
✅ نابرابری فزاینده و حتی تروریسم نیز به درجاتی متأثر از ناتوانی گروه‌های مختلف مردم برای تأثیرگذاری بر سیاست‌های اعمال‌شده توسط دولت‌هاست. ناتوانی مردم در نظارت بر شیوه هزینه‌کرد درآمدهای ملی است که سبب می‌شود برخی کشورها بتوانند هزینه‌هایی را صرف حمایت از گروه‌های تروریستی کنند. آن بخش از درآمدهای کشورهای حاشیه خلیج فارس که صرف حمایت از شبه‌نظامیان در جای‌جای خاورمیانه می‌شود تا اندازه زیادی محصول فقدان نظارت دموکراتیک مردم بر حکومت‌هاست؛ و این نقیصه درخصوص میزان نظارت مردم آمریکا بر نوع هزینه‌کرد مالیات‌های‌شان توسط ژنرال‌ها و سیاستمداران آمریکایی نیز صادق است.
✅ کشورها هم‌چنین به میزانی که دموکراتیک‌تر شده‌اند توانسته‌اند از نابرابری‌ها بکاهند. پیدایش نظام‌های اجتماعی عادلانه‌تر در اسکاندیناوی و شمال اروپا در تعامل کامل با دموکراسی‌های این منطقه بوده است.
✅ پیشرفت دموکراسی – آن گونه دموکراسی که از صرف اتکا به صندوق رأی فراتر رود و نظارت دموکراتیک مردم بر قدرت سیاسی و رعایت حقوق بشر و شهروندی را تضمین کند – احتمالاً برترین راه برای کاستن از تهدیدهای زندگی بشری است. این گونه پیشرفت دموکراسی متضمن اجتناب از نقیصه‌های ناشی از تقویت گرایش‌های پوپولیستی در دموکراسی‌ها نیز هست.
✅ دموکراسی البته با همه نقصان‌هایش، کماکان بهترین راه پیش روی انسان برای داشتن زندگی و آینده‌ای بهتر است.

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology