✅ماهیت سیاسی شورای شهر و ضرورت سیاست‌مداری شهری.. ✍🏼 محسن مهیمنی؛ میثم

✅ماهیت سیاسیِ شورای شهر و ضرورت سیاست‌مداریِ شهری

✍🏼 محسن مهیمنی؛ میثم #مشایخ

✅ شوراهای اسلامی شهر و روستا در جمهوری اسلامی ایران، نهادی جوان و نوپا هستند. در چهار دوره برگزاری انتخابات و فعالیت این نهاد، تجربه‌های متفاوتی در نقاط مختلف کشور از آن دیده شده است که بررسی موفقیت یا عدم موفقیت کارنامه این نهاد، مطالعه جامع، قضاوت عادلانه و ارزیابی دقیق می‌طلبد که موضوع این یادداشت نیست.

✅ با نزدیک‌شدن به انتخابات پنجمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا، دغدغه و تحرک گروه‌های مرجع اجتماعی، صنفی، سیاسی و فرهنگی برای مشارکت و تأثیرگذاری بر این انتخابات افزایش یافته است. در روزها و ماه گذشته، یکی از پررنگ‌ترین مباحث مطرح درباره مشارکت گروه‌ها و احزاب در این انتخابات ضرورت «سیاسی‌نبودن» این نهاد است.

✅ فعالان اجتماعی و بعضا اعضای احزاب نیز در راستای یک «نمایش انتخاباتی» و برای کسب مقبولیت توده‌ها و عوام و شاید بعضا از روی ناآگاهی و نداشتن دانش، به لفاظی و تبلیغ این موضوع می‌پردازند که اعضای شوراهای شهر باید متخصص و غیرسیاسی باشند تا از سیاسی‌شدن این نهاد جلوگیری شود. پس‌زمینه ذهنی این قضاوت، قطعا تا حدی به سابقه شکست‌ها، اختلافات و فسادهای شکل‌گرفته در شوراهای شهرهای مختلف، در دوران گذشته و بعضا نیز ناکارآمدی بعضی از شوراهای شهر برمی‌گردد. به کلام دیگر، بسیاری از مردم و نخبگان می‌پندارند دلیل این‌گونه مشکلات، سیاسی‌شدن شورا و بالطبع راه‌حل کارآمدکردن شوراهای شهر نیز ورود افراد غیرسیاسی به آن است.

✅ در این یادداشت با ارائه تعریفی از مفهوم نهاد سیاسی و سیاست، دلایل اصلی را که تأكيد بر سیاسی‌بودن نهاد شورای شهر و لزوم ورود سیاست‌مداران، متخصصان سیاست‌گذاری و نیز افراد دارای بینش سیاسی به این نهاد دارد، بررسی خواهیم کرد.

✅ «سیاسی» یک واژه چندپهلو و چندجانبه با استفاده‌های گسترده است. این واژه می‌تواند در سطح خُرد در یک شرکت و برای یک تاکتیک هوشمندانه اقتصادی هم استفاده شود؛ درحالی‌که در سطح کلان هم می‌تواند برای یک برنامه و قانون حکومت که فراگیر و برای تعیین حدود و تنظیم روابط جامعه است، به کار رود. به طور خلاصه، امر سیاسی هر تصمیمی را که به حوزه و منفعت و سرنوشت جامعه و شهروندان گره خورده باشد، شامل می‌شود. از سیاست‌های مالیاتی، تا ساخت‌وساز شهری تا عمران و زیباسازی خیابان‌ها، درخت‌کاری، تصویب بودجه و... همه در راستای تعیین سرنوشت جامعه و افراد آن مؤثر هستند؛ بنابراین به حوزه امر سیاسی مرتبط هستند.

✅ در ادامه، باید از کلمه سیاست هم نام برد که تعاریف گوناگونی از آن شده است و دو نمونه از آن عبارت‌اند از: «سیاست به مثابه هنر حکومت‌کردن» و «سیاست به مثابه قدرت» که دومی، حوزه بسیار عمیق‌تر و گسترده‌تری - از حکومت گرفته تا نهاد خانواده و رابطه میان آدمیان - را دربر‌می‌گیرد، اما تعریف سیاست به‌مثابه «هنر حکومت‌کردن» که مورد نظر این نوشتار است، به هرگونه عمل و تصمیم نهادهای دولت و نظام سیاسی (اعم از قوانین تا برنامه‌های توسعه) اطلاق می‌شود. در قالب همین تعریف می‌توان با پیوند چند توضیح دیگر شورای شهر و روستا را به‌ عنوان یک نهاد سیاسی تعریف کرد:
ادامه را در روزنامه شرق بخوانید، لینک در زیر👇👇👇
goo.gl/SQvrxi

#انتخابات
#شورای_شهر

🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxZ3dXAZ8P6lvw