✅ اقتصادی ­شدن مسأله کودکان کار: نقدی بر طرح ضربتی شهریور ۱۳۹۶. 🖋 مریم

✅ اقتصادی ­شدن مسأله کودکان کار: نقدی بر طرح ضربتی شهریور 1396
🖋 مریم #شعبان
(دانشجوی دکتری جامعه­‌شناسی دانشگاه تهران، مسئول اجرای پرتکل حقوق کودک در وزارت دادگستری)

📍 آیین­‌نامه سامان­دهی کودکان کار و خیابان، اولین بار توسط وزارت تعاون، کار و رفاه ­اجتماعی، در سال 1384 تصویب شده و اجرای آن تا ده سال به تعویق افتاد. در نهایت، با طرح بحث کودکان­‌کار، الزام اجرای طرح ساماندهی کودکان کار و خیابان، توسط شورای‌­اجتماعی کشور، با تأکید بر رویکرد امنیتی و پلیسی، در دستور کار قرار گرفت. طرح مربوطه، توسط ستاد ساماندهی کودکان کار و خیابان، در زیرمجموعه شورای اجتماعی استان تهران، تصویب شده و با اعلام نظر موافق 12 عضو حقوقی خود، اجرای آن بر اساس آیین­‌نامه، بر عهده سازمان بهزیستی قرار گرفت. در اواسط شهریور ماه 1396، سازمان بهزیستی با همکاری تیم­ اجرایی شهرداری تهران، اجرای طرح ساماندهی کودکان کار و خیابان را تا افق زمانی سه ماهه شروع کرد.

به گزارش معاونت اجتماعی بهزیستی، تاکنون هزار و 836 کودک کار و خیابان در تهران، شناسایی و جمع­آوری شده­اند، که برای اسکان موقت به قرارگاه عسگرآباد ورامین، مرکز یاسر و مرکز بعثت، منتقل شده­اند. جالب توجه است که، در طی 35 سال اخیر حدود 30 طرح در زمینه مسائل کودکان در کشور اجرا شده است، و در چهار سال اخیر، طرح ساماندهی کودکان کار و خیابان، همواره در دستور کار بوده؛ و با وجود اینکه، کارشناسان و سیاستگذاران در ستاد ساماندهی کودکان کار و خیابان، بر اجرای این طرح، به طور مستمر تاکید دارند، اما هیچگونه گزارشی از ارزیابی عملکرد و اثربخشی مثبت طرح­های مربوط به کودکان کار و خیابان، مطرح نشده است و صرفا این طرح­ها تصویب، اجرا و سپس رها شده­اند. بنابراین، پرسش اصلی این است که، چه عواملی منجر به عدم اثربخشی مثبت در طرح ساماندهی کودکان کار و خیابان، در چند سال اخیر شده است؟ در پاسخ به پرسش مربوطه، می­توان از سه عامل مهم نامبرد:

1. ضعف مطالعات تخصصی کمی و کیفی در رابطه با کودکان کار و خیابان، و تبدیل طرح مداخلاتی به روشی برای دستیابی به آمار و گونه‌­شناسی کودکان این کودکان
2. نقض حقوق کودکان و تقویت آسیب‌های اجتماعی
3. اقتصادی شدن مساله کودکان کار و خیابان

📍 برای مطالعه متن کامل نوشته و توضیحات بیشتر، Instant View را فشاردهید.
📎 1freeman.net/ref/12

#کودکان_کار
#نویسنده_مهمان

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology