🔅قلمرو جرم شناسی فمینیستی. 🖊زهره زاده

🔅قلمرو جرم شناسی فمینیستی
🖊زهره #غلامعلی زاده

📍در دهه ۶۰ میلادی و اوایل دهه ۷۰ رشد موج تازه فمینیسم در امریکا، بریتانیا و کشورهای مختلف اروپایی مشاهده شد. یکی از مهمترین ویژگی های فمینیسم مدرن، انگیزه ای بود که مطالعه زنان و مطالعه در خصوص زنان بخشید.
📍در حالی که این مطالعات در زمینه هایی مثل ادبیات و تاریخ شایان توجه بود در علوم اجتماعی نیز می توان به نمودهای ویژه آن پی برد و مطالعه ی جرم و رفتار منحرف هم از این مقوله مستثنی نیست.
📍توجه فمینیستی به علوم اجتماعی طیف گسترده ای از موضوعات را در بر می گیرد:
کارهای خانه و مادری و رفاه.
📍عده ای دانشمندان در بحث خود در این خصوص چهار موضوع
فمینیسم و علوم اجتماعی را مشخص کرده اند:
1⃣نقد زنان: در جهت مرئی کردن زنان: اگرچه زنان عموما در آنچه باید مورد مطالعه قرار بگیرد، حضور دارند اما بندرت در نتایج نهایی مطالعه دیده می شوند.
2⃣تحقیق باید در مورد، به وسیله و برای زنان باشد.
3⃣متدولوژیهای مورد استفاده نباید جنسی گرا باشد.
4⃣سرانجام اینکه تحقیق فمینیستی باید با جنبش زنان درگیر و در نتیجه برای آن مفید فایده باشد.
📍تمام این معیارها دست کم بوسیله برخی جرم شناسی های فمینیستی که در دهه های اخیر پدید آمده اند، رعایت شده است.
📍همانطور که می دانیم مردگرایی در جرم شناسی بسیار قوی است. سلطه موضوع نوجوان مذکر منحرف و مشکلات نظری تطبیق موضوع با زنان را باید به رجولیت آکادمیک سنتی و تقریباً جهان شمول اضافه کرد.
📍پس جرم شناسی های فمینیستی بیشتر به عنوان نقدی بر گرایش عمده جرم شناسی مردانه ظهور کردند. این نخستین، بارزترین و هنوز که هنوز است غالب ترین ویژگی های این جرم شناسی هاست.
📍نظریه ای که حجم وسیع بحث را در خصوص نظریه مدرن فمینیستی به خود اختصاص می دهد این است که آزادی ارتکاب جرم رامساوی می کند. به دیگر سخن رهایی زنان منجر به آزادی بیشتر آنها در ارتکاب جرایم می گردد.

📍از سوی دیگر مطالبات فمینیست‌ها در احقاق حـق یـا اکتساب حقـوق و فـرصت‌های جدیـد نامحدود به نظر می‌رسد. چندان‌که رهایی از بردگی و داشتن حق رأی و حضور در عرصه‌های اجتماعی که در موج نخست فمینیستی مطرح شده بود، در موج دوم به مطالباتی همچون حق سقط جنین، مساوی بودن دستمزدها، داشتن استقلال مالی و قانونی، آزادی همجنس‌بازی و بالاخره برابری کامل زن و مرد تبدیل شد و بالاخره در موج سوم، فمینیست‌ها در روابط بین زن و مرد، تبیین ساختار اجتماعی متفاوت و کاملاً مستقل چهار مقوله جنسیت، شباهت، تفاوت و تسلط را مورد ارزیابی قرار دادند و با استفاده از تکثر‌گرایی (جنس، نژاد و جنسیت) بر این عقیده‌اند که حمایت از حقوق زنان نباید جنبه موردی داشته باشد؛ بلکه باید همراه با در نظر گرفتن نژاد، جنسیت و طبقه باشد.
📍در هر حال علاقه فمینیست‌ها به کلیه جوانب زندگی اجتماعی هم در سطح ملی و هم در سطح بین المللی تسری یافته است؛ چنانکه برآنند تا ستم مردان بر زنان را از جمله در تجاوز جنسی به ویژه در زمان جنگ، رنگ و لعاب امنیتی ببخشند و مطالبات خویش را با مفهوم مثبت امنیت چه در سطح ملی و چه در سطح بین المللی همگام سازند.

🔰 مقاله فیمینسم و جرم شناسی

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology