‌ادامه از 🔺🔺.. قم اعلامیه‌ای صادر نکرد چرا که بهبهانی رسما نمایندگی آن را در تهران برعهده داشت

‌ادامه از 🔺🔺

قم اعلامیه ای صادر نکرد چرا که بهبهانی رسما نمایندگی آن را در تهران برعهده داشت. (رجوع کنید به کاتوزیان، مصدق و مبارزه برای قدرت در ایران: 194).

5. در جریان قتل تیمسار افشارطوس رئیس شهربانی منصوب مصدق در اردیبهشت 1332، زاهدی به عنوان متهم اصلی تحت حمایت میراشرافی قرار گرفت. میراشرافی از مریدان کاشانی بود. اینگونه زاهدی در پناه مجلس به ریاست کاشانی از بازداشت مصون ماند (رجوع کنید به عظیمی، «برکناری مصدق» در مصدق و کودتا: 79). کاشانی به عنوان رییس مجلس به او اجازه داد تا در صحن مجلس تحصن کند. بقایی و قنات ابادی و یکی از پسران کاشانی هم به او پیوستند. هنگامی که نمایندگان طرفدار مصدق دست به کار برکناری کاشانی از ریاست مجلس شدند او مصدق را متهم کرد که دیگر نماینده ملت نیست و دیکتاتوری بدتر از سالهای پیش از 1320 راه انداخته است. (رجوع کنید به ابراهامیان، کودتا: 236).

6. اوایل مرداد 1332 مبارزه جدیدی بین مصدق و کاشانی بر سر تعیین هیئت رئیسه مجلس در گرفت. دکتر عبداله معظمی نماینده جبهه ملی توانست با 41 رای موافق دربرابر 32 رای مخالف بر کاشانی پیروز شود و به ریاست مجلس برسد با اینحال نزدیک بودن ارا نشان دهنده بن بستی بود که در روابط مجلس و دولت وجود داشت. بر همین اساس فکر انحلال مجلس توسط مصدق طرح شد (رجوع کنید به ذبیح، ایران در دوره دکتر مصدق: 161).
تمرکز ابعاد مختلف قدرت در دست نخست وزیر باعث نارضایتی بعضی از اعضای ائتلاف مردمی و خاصه ایت ا.. کاشانی رئیس مجلس و مظفر بقایی رهبر حزب زحمتکشان شد. به نظر می رسد انگیزه هر دو بیشتر روانشناختی و حسادت شخصی بود تا پایبندی به اصول سیاسی و مذهبی.

6. با این انشعابها و تفرقه ها، جنبش ملی توان خود را در بسیج مردم در مراحل سرنوشت ساز از دست داد. آنها که از ائتلاف بریدند بطور غیرمستقیم به ائتلاف ضدمصدقی شامل دربار، ارتشیان تصفیه شده، روحانیان محافظه کار مثل بهبهانی، زمیندار طرفدار انگلیس، بازرگانان عمده و مخالفان مصدق در مجلس کمک کردند (رجوع کنید به فوران، مقاومت شکننده: 433).

7. در تیر و مرداد 1332 که مصدق برای انحلال مجلس هفدهم رفراندومی برپا کرد توسط کاشانی و بهبهانی مورد حملات شدید بی سابقه قرار گرفت با اینحال باز قم و آیت ا.. بروجردی سکوت نمود. بهبهانی در بسیج اوباش برای حمله به خانه مصدق مستقیما دست داشت. در مورد اینکه کاشانی برای فعالیت علیه مصدق پول دریافت کرده باشد مستنداتی وجود دارد. دست کم در یک مورد صریحا از آمریکا درخواست مالی نموده است (رجوع کنید به اسناد وزارت امور خارجه آمریکا، 2017: 130) با اینحال هر سه رهبر مذهبی از کودتا و فعالیت های کودتاگران علیه دولت ملی حمایت کردند و پیروزی کودتا را به شاه تبریک گفتند. اسناد منتشر وزارت امور خارجه آمریکا این نکته را تایید می نماید. (رجوع کنید به اسناد وزارت امور خارجه آمریکا، 2017: 339-345-348).

در سال 1331 کاشانی نخست با مصدق مخالفت کرد و بعد از جنبش برید. اما اغلب مجتهدان دیگر حتی پس از کودتای سال 1332 با جنبش همگام ماندند. فدائیان اسلام تا آغاز نخست وزیری مصدق از او و کاشانی بطور نسبی حمایت کردند اما بلافاصله پس از ان راه خود را جدا ساختند. مخالفت بعدی کاشانی با مصدق هم سبب نشد که روابط فداییان و کاشانی بهبود بیابد. با اینحال هر دوی آنها تا مدتی از کودتا و زاهدی حمایت نمودند.

#کودتای28مرداد

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology