🔅 تجربه جهانی شفاف‌سازی.. 🔵 بخش نخست

🔅 تجربه جهانی شفاف‌سازی

🔵 بخش نخست

🔴 مبارزه با بزرگ‌ترین چالش‌های پیش‌روی جهان، فقر و فساد که تقریبا همه کشورها با آن روبه‌رو هستند، مستلزم شفافیت و اطلاع‌رسانی صحیح به مردم در زمینه نحوه استفاده دولت از منابع عمومی است.

🔴 گذشته از کشورهای موفقی همچون نیوزیلند و دانمارک که توانسته‌اند در رتبه‌بندی‌های جهانی شفافیت در صدر قرار بگیرند، کشورهایی همچون میانمار در تلاشند با بهبود روش‌های اطلاع‌رسانی به مردم، خود را با روند حرکت جهان به‌سوی پاسخگویی و شفافیت دولت‌ها در قبال ملت‌ها همگام کنند.

🔴 مقابله با بزرگ‌ترین چالش‌های پیش روی دولت‌ها، که از مهم‌ترین آنها می‌توان به فقر و فساد اشاره کرد، مستلزم استفاده صحیح از منابع دولتی است.

🔴 استفاده شفاف، کارآمد و موثر از منابع عمومی برای زندگی مردم، امری حیاتی است.

🔴 یافته‌های یک سرشماری موسوم به «سرشماری بودجه باز ۲۰۱۵» حاکی از آن است که اغلب مردم جهان در کشورهایی زندگی می‌کنند که در آنها نظام کارآمدی برای اطمینان از پاسخگویی دولت به ملت در مورد نحوه استفاده از منابع دولتی وجود ندارد. در این سرشماری که از ۱۰۲ کشور به عمل آمده‌، مشخص شده است که تنها تعداد کمی از کشورهای جهان از مکانیزم‌های مناسب و کارآمد برای آگاهی‌بخشی به مردم در مورد فرآیند استفاده دولت از منابع عمومی وجود دارد.

🔴 برای مشخص کردن میزان شفافیت عملکرد دولت در استفاده از منابع عمومی، به هر کشوری نمره‌ای از صفر تا ۱۰۰ اختصاص داده شده است که بر اساس آن رتبه دولت‌ها در شفافیت استفاده از منابع عمومی مشخص می‌شود.

🔴 در این رتبه بندی تنها ۲۴ کشور از ۱۰۲ کشور، کمتر از یک‌چهارم آنها، نمره‌ای بالاتر از ۶۰ را کسب کرده‌اند و موفق شده‌اند در زمره کشورهای دارای عملکرد شفاف مالی قرار گیرند و مردم خود را به‌درستی از ریز برداشت‌های دولت از منابع دولتی مطلع می‌سازند.

🔴 متاسفانه ۷۸ کشور باقی‌مانده که موفق به شفاف‌سازی درستی در این زمینه نیستند ۶۸ درصد از مردم کره زمین را در خود جای داده‌اند.

🔴 حتی ۱۷ مورد از این ۷۸ کشور هیچ‌گونه اطلاعاتی از نحوه استفاده دولت از بودجه‌های عمومی را در اختیار مردم قرار نمی‌دهند.

🔴 البته در این مطالعه مشخص شده است که شفافیت دولت‌ها در مورد بودجه در سطح جهان رو به بهبود است و میانگین نمره کشورها در این زمینه به ۴۵ از کل۱۰۰ نمره بهبود یافته است.

🔴 این بهبود بیشتر در کشورهایی محسوس است که تا پیش از این در زمره کشورهای دارای شفافیت محسوب نمی‌شدند که از جمله آنها می‌توان به جمهوری قرقیزستان، تونس و غرب آفریقا اشاره کرد.

🔴 نمره قرقیزستان در شفافیت بودجه‌ای نزدیک به سه برابر شده و نمره تونس نیز تقریبا چهار برابر شده است.

🔴 بر اساس این بررسی، تنها چهار کشور برزیل، نروژ، آفریقای جنوبی و آمریکا توانسته‌اند هر سه ستون شفافیت را به مرحله اجرا درآورند.

🔴 این سه ستون شامل شفافیت کافی در زمینه برداشت از منابع عمومی، ایجاد فرصت‌های کافی برای آگاهی‌بخشی به مردم و استقرار قوانین قوی و نهادهای نظارتی عالی است.

🔴 از سوی دیگر ۳۲ کشور در هر سه ستون ناکارآمد بوده‌اند. با وجود این، پیشرفت کشورهای جهان در زمینه اطلاع‌رسانی به مردم با سرعت در حال شکل‌گیری است.

🔴 به‌عنوان مثال مشخص شده که اغلب کشورهایی که از کمترین نمره در شفافیت بودجه‌ای برخوردار شده‌اند، از اطلاعات قابل‌توجه بودجه‌ای برای کاربردهای داخلی خود بهره‌مند هستند و جهش‌های بزرگ در این زمینه با کمترین هزینه قابل انجام است، کافی است که به سادگی این اطلاعات موجود، در وب‌سایت دولت منتشر شود.

🔴 بر اساس این بررسی، کشورهای نیوزیلند، دانمارک، فنلاند و سوئد به ترتیب بهترین جایگاه را به لحاظ شفافیت در استفاده از منابع دولتی به خود اختصاص داده‌اند.

🔴 یک مشخصه مشترک مهم بین این چهار کشور این است که گرچه هیچ یک از آنها عملکرد بی‌نقصی نداشته‌اند، اما نظام اطلاع‌رسانی به مردم در آنها بسیار موفق عمل کرده است.

🔴 علاوه بر این، سرانه تولید ناخالص داخلی آنها نسبتا بالاست، نرخ نابرابری در این کشورها پایین است، نرخ باسوادی نزدیک به ۱۰۰ درصد است و مسائل مربوط به حقوق بشر (که آزادی اطلاعات را نیز شامل می‌شود) در آنها در اولویت قرار دارد.

🔴 سابقه تصویب قانون دسترسی مردم به اسناد دولتی در سوئد به سال ۱۷۶۶ بازمی‌گردد که یکی از قدیمی‌ترین قوانین مربوط به شفافیت عملکرد دولت است.

🔴 در دانمارک، وزرا موظف به انتشار ماهانه اطلاعات مربوط به هزینه‌های سفر و هدایای دریافتی‌شان هستند.

🔰از دنیای اقتصاد

#جامعه
#اقتصاد

🌐رسانه، شمایید
👈اگر نظرتان را جلب کرد، با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxbY7Ab5PtgsmQ