🔅 تجربه جهانی شفاف‌سازی.. 🔵 بخش پایانی

🔅 تجربه جهانی شفاف‌سازی

🔵 بخش پایانی

🔴 در وب‌سایت دولت آمریکا، لینک‌های مختلفی برای اطلاع رسانی به مردم در زمینه امور مختلف وجود دارد که از جمله آنها می‌توان به لینکی اشاره کرد که عموم مردم را از ریز هزینه‌های دولت در سال‌های مختلف مطلع می‌کند.

🔴 این اطلاعات که از سال مالی ۱۹۹۶ در این فضای مجازی آرشیو شده است، با کلیک روی هر یک از سال‌های مورد نظر به‌راحتی قابل دسترس است و مردم این امکان را دارند که از جزئیات برداشت‌های دولت از منابع دولتی در سال‌های مختلف و در دولت‌های مختلف، مطلع شوند.

💢 تجربه نوپای میانمار

🔴 پس از سال‌ها، سرانجام دولت میانمار ۱۲ دستورالعمل اقتصادی-سیاستی را به‌عنوان اولویت‌های اصلی اصلاح ساختاری این کشور منتشر کرد. این دستورالعمل‌ها با هدف تقویت مدیریت مالی دولت به منظور کارآتر کردن مخارج عمومی و شفاف شدن بودجه دولت طراحی شدند.

🔴 برای بیش از پنجاه سال امکان دسترسی عموم مردم به اطلاعات مالی دولت میانمار وجود نداشت.

🔴 داده‌های مربوط به بودجه دولت جزء اطلاعات محرمانه تلقی می‌شد و در سال‌های ابتدایی گذار دموکراتیک در این کشور دسترسی به چنین اطلاعاتی نیازمند روابط قوی سازمانی و همچنین فرآیند طولانی و ملال‌آور برای تایید آن بود. در نتیجه بخش زیادی از مردم مانند افراد صاحب‌نظر، محققان و حتی خود کارمندان دولت هیچ اطلاعی از فرآیند بودجه، اولویت‌هایی که در بودجه وجود دارد یا اینکه مخارج دولت چقدر است نداشتند.

🔴 بر اساس همین سیستم ناکارآمد بود که بنابر گزارش اندازه‌گیری شفافیت بودجه در سال ۲۰۱۲، امتیاز این کشور صفر از ۱۰۰ شد.

🔴 اولین سالی که میانمار در این رتبه‌بندی امتیاز گرفت و وارد رتبه‌بندی شد سال ۲۰۱۵ بود که امتیاز ۲را از ۱۰۰ کسب کرد و از انتهای جدول رتبه ۳ را تصاحب کرد.

🔴 اگرچه این تغییر در رتبه شفافیت بودجه این کشور بسیار اندک بود، اما باعث شد که بینش عمومی نسبت به بهبود وضعیت اسفناک این کشور در مدیریت نظام مالی عمومی ایجاد شود.

🔴 دسترسی به اطلاعات بودجه دولت مرکزی در این کشور شروع به رشدی مثبت کرد. اگرچه همچنان اسناد کامل مربوطه به بودجه دولت به‌صورت عمومی منتشر نمی‌شد، اما دسترسی به اطلاعات هریک از بخش‌ها و وزارتخانه‌های این کشور در وب‌سایت مربوط به هر بخش امکان پذیر است.

🔴 همچنین علاوه بر دولت مرکزی تشکیلات دولتی ایالتی و محلی هم شروع به در دسترس قرار دادن اطلاعات خود در اختیار شهروندان خود کرده‌اند، اما چالش‌های اصلی همچنان در جای خود باقی هستند: چطور داده‌های مربوطه به بودجه دولت در دسترس قرار گیرند و چطور آن را برای عموم مردم قابل فهم نمود.

🔴 در روز چهارم اوت امسال بنیاد آسیایی حمایت از بودجه شفاف در میانمار، با هدف شفا‌ف‌سازی و فراهم‌سازی امکان بحث و تبادل نظر در مورد چگونگی پیشرفت بودجه، برای اولین بار در این کشور سامانه آنلاین بودجه را راه‌اندازی کرد که ابزار دسترسی برای جست‌وجو در داده‌های مربوط به بودجه این کشور محسوب می‌شود.

🔴 سازماندهی و ارائه اطلاعات مربوط به بودجه‌های ملی و محلی در پرتال این سایت طوری طراحی شده است که کاربرپسند باشد.

💢 تجربه کشورهای عضو OECD

🔴 کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اقتصادی و توسعه(OECD) از موفق‌ترین کشورها در حوزه شفافیت بودجه و پرداخت‌های عمومی دولت هستند. بر اساس تجارب به‌دست آمده، موفقیت کشورها را می‌توان در سه روش خلاصه کرد.

🔴 بخش اول مربوط به اصولی است که گزارش بودجه باید بر اساس آنها ارائه شود.

🔴 بخش دوم مربوطه به شفاف‌سازی‌هایی است که در گزارش‌ها باید صورت گیرد

🔴 و بخش سوم مربوط به شیوه‌هایی است که می‌توانند باعث باکیفیت شدن و یکپارچگی گزارش شوند.

🔴 در توافق این سازمان آمده است که بودجه دولت به‌عنوان کلیدی‌ترین و مهم‌ترین سند سیاستی دولت است.

🔴 بودجه دولت باید کامل و دربرگیرنده تمام اطلاعات مربوط به در‌آمدها و هزینه‌های دولت باشد.

🔴 دولت باید پیش‌نویس بودجه خود را در زمانی تحویل مجلس دهد تا مجلس فرصت کافی برای بررسی آن را داشته باشد.

🔴 مدت زمانی که دولت‌ها می‌توانند پیش‌نویس بودجه خود را تحویل مجلس دهند حداقل ۳ ماه قبل از شروع سال مالی دولت است.

🔴 همچنین بهتر است اهداف کوتاه‌مدت و بلندمدت اقتصادی که دولت‌ها هدف‌گذاری کرده‌اند، به تفکیک و با اعداد و ارقام وارد بودجه شود.

🔴 این گزارش‌ها در سه نوبت به‌صورت ماهانه، ۶ماهه و گزارش انتهایی سال ارائه می‌شوند.


🔰 از دنیای اقتصاد

#جامعه
#اقتصاد

🌐رسانه، شمایید
👈اگر نظرتان را جلب کرد، با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxbY7Ab5PtgsmQ