✅کارکردهای چندساحتی؛ زندان‌خوابی به‌مثابه شغل. ✍🏻رضا - استاد دانشگاه طباطبایی

✅کارکردهای چندساحتی #فقر ؛ زندان‌خوابی به‌مثابه شغل
✍🏻رضا #امیدی - استاد دانشگاه #علامه طباطبایی

🔸در دهۀ 1370 که تدوین لایحۀ فقرزدایی در دستور کار دولت قرار داشت، یکی از فعالان سیاسی اصول‌گرا با نقد تدوین چنین لایحه‌ای، بر این باور بود که فقرزدایی موجب می‌شود تا سنت حسنۀ صدقه تعطیل شود! از این منظر، وجود میزانی از فقر برای تداوم چنین سنت‌هایی لازم و ضروری است.

🔸اخیراً یکی از نمایندگان مجلس، از اینکه فقرا می‌توانند با فروش کلیۀ خود، وضعیت معیشتی خود را بهبود دهند دفاع کرد. برخی پزشکان نیز با دفاع از این موضوع، آماری ارائه کردند مبنی بر اینکه وجود مجوزهای شرعی در این باره موجب شده است تا ایران به‌لحاظ پیوند کلیه جزو کشورهای موفق به‌شمار آید و ازاین‌رو، نقدهای مطرح‌شده دربارۀ فروش کلیه و سایر اعضای بدن را نوعی «پز اخلاقی» قلمداد کردند.

🔸در سال 1395 در برخی روزنامه‌ها گزارش‌هایی درباره آسیب‌زدن تعمدی به بدن (نظیر شکستن استخوان ساق پا) و سقط تعمدی جنین و سپس ترتیب‌دادن تصادف‌های ساختگی برای دریافت دیه به‌عنوان یکی از سازوکارها در بین برخی فقرا منتشر شد.

🔸زندان‌خوابی نیز از چنین نمونه‌هایی است. طی سال‌های اخیر برخی افراد با برعهده گرفتن تخلف دیگران حاضرند در ازای دریافت وجه، چند سال را در زندان سپری کنند. نرخ هر ماه زندان‌خوابی تقریباً معادل حداقل دستمزد است! هر سال زندان حدود 10 میلیون تومان.

🔸اینها جدای از کارکردهای سیاسی است که فقرا می‌توانند برای برخی جریان‌های سیاسی داشته باشند. بی‌دلیل نیست که در حوزۀ رفاه، سیاست‌های حمایتی را نوعی «فوتبال سیاسی» می‌دانند. طبیعتاً تا زمانی که در یک ساختار اقتصاد سیاسی طبقۀ فقیر چنین کارکردهایی برای گروه‌های سیاسی و طبقات فرادست دارد، نمی‌توان انتظار داشت که فقر به میزان چشمگیری کاسته شود. در اقتصاد سیاسی ما، فقرا کارکردهای متعدد و چندساحتی دارند. شاید این یکی از جنبه‌هایی است که در اثر آن طی دو سه دهۀ اخیر سیاست قابل‌اعتنایی در زمینۀ مقابله با فقر تدوین و اجرا نشده است و هرگاه چنین سیاست‌هایی در دستور کار قرار گرفته، حتی خود سازمان‌ها و نهادهای درگیر در این حوزه نیز در مقابل آن مقاومت کرده‌اند.

#جامعه
#سیاست‌گذاری_اجتماعی

🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxZ3dXAZ8P6lvw