📝 تکلیف شهروندی؛ شهروند مسئول.. ✍🏼 میثم

📝 تکلیفِ شهروندی؛ شهروند مسئول

✍🏼 میثم #مشایخ

❇️ یک شهروند، هم صاحب حق است هم صاحب تکلیف و از این‌جهت شهروندان با یکدیگر برابر محسوب می‌شوند. همانطور که حقوق شهروندی وجود دارد، در هر جامعه‌ای تکالیفی نیز برای شهروندان پیش‌بینی شده که به تعبیر دکتر بشیریه، شأن شهروندی و حقوق و تکالیف مربوط بدان از مفاهیم اساسی زندگی دموکراتیک به شمار می‌رود.

❇️ تکلیف شهروندی، عبارت از مسئولیت و وظیفه‌ای است که شهروندان در قبال یکدیگر و محیط اطراف خویش دارند. حقّ ِ بدون تکلیف، تعادل عمومی و زندگیِ دموکراتیک و حتی محیط زیست را به مخاطره می‌اندازد و موجبِ خودمحوری و بی‌مسئولیتی می‌گردد. در همین رابطه، برخی از کارشناسان و جامعه‌شناسان بر این باوراند که شهرنشینان هنگامی که به حقوق یکدیگر احترام بگذارند و به مسئولیت‌های خویش در قبال محیط اطراف، دیگر شهروندان و اجتماع خویش عمل کنند، به "شهروند" ارتقاء می‌یابند.

❇️ عمل به تکالیف شهروندی به مانند امور اخلاقی، امری سخت و دشوار است. شاید قانون بتواند شهروندان را به عمل به تکلیف خود مجاب و اجبار کند، اما آن‌چه اصالت دارد، عملی است که از روی شناخت و اختیار باشد.

❇️ عمل به تکالیف شهروندی نیاز به آگاهیِ شهروندان نسبت به مفید بودنِ تکلیف یا وظیفه‌ای که انجام می‌دهند دارد و همچنین نیاز به تمرین و تکرار تا در رفتار فردی و فرهنگ عمومی جامعه نهادینه گردد.

❇️ به طور مثال، اکنون که ایام تعطیلات نوروزی است و قاعدتاً بخشی از شهروندان در حال سفر هستند و یا در مسافرت به سر می‌برند، بهترین زمان برای عمل به یک تکلیف مهمِ شهروندی و در عین حال ساده و پیش پا افتاده (و شاید به زعم برخی، کلیشه‌ای) به عنوان یک شهروند مسئول است:

🚯زباله‌های خود را در خیابان، پیاده‌رو، لب ساحل، جنگل و طور کلی، در اماکن عمومی و تفریحی پَرت نکنیم، بلکه با جمع‌آوری آن در یک کیسه، به سطل زباله بی‌اندازیم. در این‌صورت، نه به محیط اطراف خویش (محیط زیست) آسیب می‌رسانیم و نه به شهروندانی که ممکن است از طریق تخریب محیط زیست آسیب ببینند!🚯

🔰از کانال جامعه‌شناسی #روز

🌐جامعه‌شناسی علامه
https://t.me/joinchat/AAAAAD-FIxZ3dXAZ8P6lvw