🔅 ,حقوق کیفری و فضیلت‌های اخلاقی. ✍ دکترمجتبی فرحبخش

🔅 #حجاب ,حقوق كيفری و فضيلت‌های اخلاقی
✍ دكترمجتبی فرحبخش

🍂بانویی که در داخله نماد حجاب برتر (چادر) بود و به داشتنش مباهات میکرد و تقید بدان را محصول گزینش و انتخاب آزادانه خود می پنداشت ،در خارجه رخ برگشوده و گیسو به دست باد سپرده و باده پیموده است. هر چند البته چنین گفته است که سرم گرم همسر بو
ده و سهوا و آنا روسری از سر فتاده است.

🍂گزارشها و تحلیلها و استنباطها و استنتاجها و مدح و ذم ها شروع شد و الحق که اصل واقعه به کنار،به گمانم همین اتفاقات پسینی خود می تواند و باید موضوع مطالعه روانشناختی و جامعه شناختی و ....قرار گیرد بی انکه فی بادی النظر ارزش داوری مثبت یا منفی داشته باشیم. برخی رخدادی ساده می پندارند ، برخی بانویی را که مبسوط الید رسانه بوده و به چادر می نازید ریاکار می نامند . برخی از منظر فلسفه سیاسی بدان می نگرند و.....

🍂من اما مطلقا با شخص خاصی کار ندارم و از وی سلب خصوصیت میکنم و به جایش آدمیان متوسط الحالی را می گذارم که جمله ماییم . آدمیانی که افتان و خیزان می کوشند حظی از صداقت و درستی ببرند هرچند دامنشان هم پیراسته از بی صداقتی و نادرستی نیست و حقیقتا وجه تراژیک و غمبار زندگی آدمی آنجاست که صداقت را می ستاید و درستی را ارج می نهد اما و صد اما از بی صداقتی و ناراستی هم دامن نمیپیراید و این چنین همیشه ساحات وجودیش نایکدست و ناهمگون و آلوده به خلل و فرج باقی می ماند ‌ چه کنیم آدم است دیگر، بهشتی را به گندمی فروخته و غرق در نعمت، عصیان صاحب نعمت کرده است قصه من قصه پرغصه اخلاق در این مرز و بوم هست اخلاقی که در راس هرم سلسله نظامهای هنجارگذار نشسته است و سر بر آستان هیچ کدام از نظامهای هنجار مند دیگر خم نمیکند و گردن فرازانه حکم خویش را مقدم بر سایرین می پندارد به نحوی که حتی شریعت را هم مستثنا نمی کند.

🍂گستره ای به غایت گسترده دارد و افقهای تیررسش کلیه ساحات جمعی و فردی زندگی آدمیان را در بر می نوردد و سرک به نهانخانه خلوت آدمیان نیز می کشد اما و صد اما در این دیار قوت چندانی ندارد و هر چند در مرحله ادعا با یک دهان به پهنای فلک بر دیگران یورش می بربم و آنها را رهیده از اخلاق می انگاریم و چه بسا آداب و رسوم را با اخلاق اشتباهی می گیریم اما خود در استوانه های اخلاق می لنگیم

🍂اندک نگاهی به وضعیت انضمامی زندگی گواه این مدعاست و برای اقامه ادله جای دوری نباید رفت در همین نزدیکی است. حال چه باید کرد ؟

🍂 آیا برای رفوی خلل و فرج اخلاقی می توان به سوزن قدرت (بخوانید حقوق کیفری)متوسل شد و با توسل به تنبیه به تنزیه اخلاقی رسید؟

🍂نیم نگاهی به قوانین و از حمله قانون اساسی و برخی قوانین کیفری به نیکی حکایت از آن دارد که مقنن ایرانی عزم را جزم کرده و دغدغه عمیق اخلاقی داشته و خصوصا در برخی مصادیق نقض اخلاقی، رواداری را به کناری نهاده و تمام قد با توسل به اهرم زنگ زده مجازات در مقابل آن ایستاده است . به کدامین غایت ،به کدامین هدف میخواهد نائل شود؟ظاهرا میخواهد به وضعیتی برسد که در آن، فضائل اخلاقی پاس داشته شود و رذائل اخلاقی فرو نهاده میشود. ولی آیا رسیده است.
🍂استدلال عقلا و علمای حقوق به کنار ، و ما تبعیت از ذهن های مسموم نمی کنیم!!! واقعیت انضمامی را چه کنیم؟ سی و اندی سال هست که با توسل به کیفر به سراغ بی حجابی و بد حجابی رفته ایم چه شده است؟بانوان ما با حجابتر شده اند یا مدام حجابشان مختصر و مختصر تر شده است. مگر نمی دانیم و نخوانده ایم و تجربه زیسته نداشته ایم که نهاد مجازات از پرهزینه ترین نهادهای احتماعی است و عقلانیت متوسط و متعارف ایجاب می کند که هزینه را زمانی باید پرداخت که فايدتی بر آن‌ مترتب باشد.مگر نباید به اقتضائات عقلانیت متوسل شد؟

🍂کوته سخن اینکه وقوع این واقعه در خارجه شاه دلیل گویایی است بر اینکه مقنن سودای خام در سر نپروراند و سر آن نداشته باشد که ترکهای اخلاقی را با توسل به کیفر ترمیم کند. که اگر چنین کند نه تنها فضیلت اخلاقی تقویت نخواهد شد و رذائل اخلاقی زدوده نخواهند گشت بل تظاهر و ریاکاری که ام الرذائل اخلاقی است فربه خواهد گشت که سم کشنده اخلاق هست.

🍂باری این مقال بماند برای مجالی دیگر که از منظر راقم این سطور ، حکم حجاب حکم اخلافی نیست بل عفت و خویشتنداری فضیلت اخلاقی است و البته حجاب می تواند و نه ضرورتا در خدمت آن باشد . حجاب حکم شریعت اسلام هست حکمی فقهی و بالطبع مسلمانانی که سبک زندگی شزیعت مدار را بر گزیده اند پایبند به آنند.

#جامعه
#اخلاق

🔰 از کانال جامعه‌شناسی جنایی

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology