🔸 چرایی عدم موفقیت کمپین‌های مجازی. 🖋 رحیم زایرکعبه | دکترای جامعه‌شناسی

🔸 چرایی عدم موفقیت كمپين‌هاي مجازی
🖋 رحیم زایرکعبه | دکترای جامعه‌شناسی

كمپين‌ها در واقع همان صورت مجازی جنبش‌های اجتماعی هستند که در گذشته در جهان واقعی شکل می‌گرفتند. این كمپين‌ها معمولا در اعتراض به یک پدیده خاص مثل کمپین یک میلیون امضاء درحمايت از حقوق زنان، کمپین نخریدن خودرو و... شکل می‌گیرند. کمپین ها در ایران معمولا در عرض مدتی کوتاه سریعا رشد می‌کنند و اعضای زیادی را جذب می‌کنند، اما به تدریج روند افولی به خود گرفته به فراموشی سپرده می‌شوند. علل چرایی عدم موفقیت كمپين‌های مجازی را می‌توان در موارد زیر جستجو کرد:
1. ضعف جامعه مدنی: جامعه مدنی در ایران در سه مزیت اجتماعی یعنی ثروت، قدرت و دانش(اطلاعات رسمی و راهبردی) در مقایسه با حکومت، ضعیف است. یعنی منابع عظیم ثروت، قدرت و دانش در ایران در دست حکومت و یا افراد نزدیک به حکومت قرار داد؛ در نتیجه کمپین‌هایی که از بدنه جامعه مدنی سر برمی‌آورند به دلیل ضعف و ناتوانی قادر نیستند در مقابل ثروت، قدرت و دانش انحصاری حکومت دوام بیاورند. همچنین حکومت با قدرت مطلق خود قادر هست آینده را به شکلی که می‌خواهد تعیین کند. لذا آینده برای حکومت امری روشن و معلوم و به همان اندازه برای جامعه مدنی امری مبهم و غیرقابل پیش‌بینی می‌شود. وضعیت مبهم آینده باعث می‌شود: اولا افراد فقط قادر به گرفتن تصمیم‌های کوتاه‌مدت فردی باشند نه بلندمدت جمعی. به عبارتی به دنبال منافع آنی معلوم باشند نه منافع آتی نامعلوم. ثانیا افراد نتوانند به نحوه رفتار افراد دیگر در وفاداری به تحریم، اعتماد کنند. زیرا همیشه نگرانند که مبادا دیگران، تحریم را زیرپا گذاشته و منافع آنی را به منافع آتی ترجیح دهند.
2. دادن آگاهی: هدف یک کمپین اعتراضی، تغییر وضعیت نامطلوب به مطلوب است. لذا برای تغییر ابتدا لازم هست به اعضای کمپین، آگاهی کافی درباره وضعیت نامطلوب و مطلوب داده شود. چرا که ایجاد آگاهی مقدم بر کنشگری و حرکت اعتراضی هست. بنابراین نمی‌توان صرفا با یک پیام ساده 70 کاراکتری مبنی بر نخریدن خودور یا طلا به موفقیت یک كمپين دل بست. لازمه موفقیت یک کمپین آن هست که بتواند اعضا را با ارایه تحلیلها و استدلالات کارشناسی و علمی قانع کند و آنان را به اهداف استعمارگرایانه و منافع نادرست حریف مقابل آگاه سازد. همچنین حرکت اعتراضی علاوه بر جنبه اعتراضی و سلبی باید جنبه ایجابی هم داشته باشد. یعنی بتواند برای اعضای کمپین راههای جایگزین نیز معرفی کند. برای مثال در روز حادثه پلاسکو، انتشار پیامی با این محتوا که «به جای عکس گرفتن با ساختمان سوخته پلاسکو در مراکز درمانی نزدیک پلاسکو خون اهدا کنید» توانست جنبشی ایجاد کند که علاوه بر یاری رساندن به آسیب دیدگان حادثه موجب بالا بردن سطح فرهنگی کشور شود.

#نویسنده_مهمان

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology