«استقلال از تکدر این و آن» (دنیای اقتصاد ۶ مرداد ۱۳۹۷)

«استقلال از تکدر این و آن» (دنیای اقتصاد ۶ مرداد ۱۳۹۷)

صوتی: https://t.me/Economics_and_Finance/523

در یک اقتصاد سالم، بانک مرکزی حافظ ثبات قیمتی و نظام بانکی محسوب می‌شه. منتها در کشور ما، نقش بانک مرکزی این گونه نبوده و این نهاد به سطح ترازکننده دفترکل دولت، بانک‌ها، موسسات مالی غیرمجاز و نهادهای حاکمیتی تنزل پیدا کرده.

بانک مرکزی، در مقاطعی نقش پاس‌کننده چک دولت رو ایفا کرده و در مقاطعی دیگه نقش پاس‌کننده چک بانک‌ها رو. با پاس کردن چک دولت، بانک‌ مرکزی پایه پولی رو افزایش می‌ده و با پاس کردن چک بانک‌ها، اضافه برداشت رو افزایش می‌ده که خود از جنس پایه‌ پولیه. بطور کلی، نقش پاس‌کننده چک، نقش سیاست‌گذاری پولی رو تحت‌الشعاع قرار داده. بنابراین بمنظور اعمال سیاست‌گذاری پولی و در تلاش برای خنثی کردن اثر پایه‌ پولی بر تورم، شورای پول و اعتبار نرخ سود سپرده رو ابلاغ می‌کنه.

تعیین نرخ سود سپرده، عملا معادل تعیین سرعت رشد نقدینگی‌ در آینده‌‌ست. از اونجا که رشد نقدینگی، سمت تعهدات ترازنامه نظام بانکی رو رشد می‌ده، تعیین نرخ سود سپرده توسط شورای پول و اعتبار، بانک رو در موقعیت انجام شده قرار می‌ده. بانک در واکنش به تعهدات جدیدی که در ترازنامه قرار گرفته و در تلاش برای ترازکردن ترازنامه‌اش، به ثبت دارایی موهومی در سمت دیگر ترازنامه‌ رو میاره. طبعا چون بانک مرکزی خودش بانک‌ها رو در این موقعیت قرار داده، نمی‌تونه جلوی ثبت دارایی موهومی رو بگیره و باید بر وظایف نظارتی خودش چشم بپوشه.

به این ترتیب، نهادی که مسوولیت تراز کردن دفترکل‌های اقتصاد رو به‌عهده گرفته، دیگه توان مهار تورم و نظارت موثر بر نظام بانکی رو نداره.

این شرح مختصری بود از وضعیت نابسامان پولی و بانکی کشور. حالا تیم اقتصادی جدید چه کار کنه؟

پاسخ این سوال رو در روزنامه دنیای اقتصاد امروز مطالعه کنید 👈
https://www.donya-e-eqtesad.com/fa/tiny/news-3419318