📝نهادهای اصلاح نشده و تورم تک‌رقمی!

📝نهادهای اصلاح نشده و تورم تک‌رقمی!

✅روز گذشته بانک مرکزی آخرین اطلاعات مربوط به تحولات تورم را منتشر کرد. بنابر این گزارش ارزش سبد مصرفی خانوار در فروردین ۹۶ نسبت به اسفندماه ۱/۱ درصد، نسبت به فروردین ماه سال قبل ۱۲/۶ و به صورت میانگین در یکسال منتهی به فروردین ۹/۵ درصد افزایش یافته است.

✅تورم ۱۲ ماهه منتهی به ماه از دیماه تا کنون به ترتیب ۸/۶، ۸/۷، ۹، ۹/۵ و تورم نقطه به نقطه از آبان ماه تاکنون ۹/۱، ۹/۲، ۹/۶، ۱۰/۶، ۱۱/۹، ۱۲/۶ بوده است که به خوبی نشان می‌دهد تورم در حال افزایش است.

✅این اطلاعات بدین معنی است که مطابق با روندی که از ماه‌های اخیر شروع شده تورم در حال افزایش است و به احتمال قریب به یقین در ماه‌های آتی تورم از ده‌ درصد بالاتر خواهد رفت.

✅البته با توجه به رشدهای بالای نقدینگی در سال‌های گذشته بسیاری از کارشناسان نسبت به افزایش تورم از مدتها قبل هشدار داده بودند.

📝کلام آخر

✅در ایران در چهار مقطع تورم تک‌رقمی تجربه شده اما این دستاورد اندکی بعد ازدست رفته است. این مساله به خوبی نشان می‌دهد تحقق تورم تک‌رقمی پایدار علاوه بر سیاست‌هایی که تورم را کاهش می‌دهد، نیازمند تغییر ساختارها و نهادهایی نظیر اصلاح نظام بانکی، بودجه دولت و تامین استقلال بانک مرکزی است که این دستاورد را پایدار و نهادینه کنند.

📌پ.ن. به صورت کلی سه شاخص تورم بیشتر مورد استفاده است که شناخت آن‌ها درک بهتری نسبت به شرایط موجود به دست می‌دهد.

1⃣تورم ماهانه: این شاخص تغییرات قیمت سبد معیار مصرف‌کنندگان را نسبت به ماه قبل نشان می‌دهد. در اطلاعات اخیر این شاخص ۱/۱ است.

متخصصان به خوبی می‌دانند این شاخص به‌روزترین اطلاعات موجود در مورد روند آتی تورم را ارائه می‌کند یعنی وقتی تورم ماهانه بسیار بالا می‌رود یعنی افزایش تورم در راه است. البته چون افزایش قیمتها معمولا در برخی ماه‌های مانند اسفندماه بیشتر از سایر ماه‌ها است نباید به سرعت از هر نوع افزایش این شاخص افزایش تورم را نتیجه‌ بگیریم.

2⃣تورم نقطه به نقطه: این شاخص تغییرات قیمت‌ها را نسبت به ماه مشابه سال قبل نشان می‌دهد. در اطلاعات اخیر این شاخص ۱۲/۶ است.

در این شاخص آخرین اطلاعات تورم موجود است و چون هر ماه با ماه مشابه سال قبل مقایسه می‌شود نمی‌توان ضعف افزایشهای مقطعی قیمتها به علت ویژگی‌های آن ماه (مثال اسفند ماه) را معتبر دانست.

3⃣تورم سالانه: این شاخص، قیمت سبد مصرف‌کننده را در ۱۲ ماه قبل (میانگین از پایان فرودین ۹۵ تا فروردین ۹۶) میانگین می‌گیرد و تغییرات آن را نسبت به مدت مشابه سال قبل (متناظرا میانگین از پایان فرودین ۹۴ تا فروردین ۹۵) محاسبه می‌کند. این شاخص در اطلاعات اخیر ۹/۵ درصد است.

این شاخص به دلیل نوع محاسبه‌اش بیشتر یک روند کلی را نشان می‌دهد و متاسفانه دارای تاخیر نسبت به وقایع روز است.

📌پیش بینی اقتصاددانان (از جمله معاون اقتصادی بانک مرکزی) که توسط دنیای اقتصاد در تاریخ ۱۴ فروردین منتشر شده بود نیز انتظار افزایش تورم را نیز نزد متخصصان نشان می‌داد.

https://telegram.me/Economics_Cafe