📝روایت دیالوگی ماندگار از چرایی بروز فساد اقتصادی

📝روایت دیالوگی ماندگار از چرایی بروز فساد اقتصادی

✅چند وقت پیش یکی از دوستان مطلبی از سایت الف با عنوان «داستان درهای بندر» را به اشتراک گذاشت که روایتی جذاب از ورود عمدهٔ کالای قاچاق از مبادی رسمی و بی‌انگیزگی کارکنان یا احتمالا همدستی برخی افراد با قاچاقچیان بود. در حقیقت خروج کالا و کانتینرهای زیاد از درب‌های مخفی و بدون بازرسی شاهدی بود بر اینکه بر خلاف تصور اولیه، بخش عمده‌ای از قاچاق به صورت علنی و جلوی چشم ضابطان قانون اتفاق می‌افتد. بر این مبنا دوست بزرگوار ما معتقد بود جدیت بیشتر، افزایش کنترل‌ها و مدیریت افراد پاکدست راه حل جلوگیری از قاچاق کالا، آن هم با این حجم از مبادی رسمی کشور است.

✅ بعدها وقتی به این ماجرا فکر می‌کردم دیالوگی ماندگار از فیلم پدر خوانده برایم تداعی شد... «بهش پیشنهادی میدم که نتونه رد کنه!» .... دوراهی «نقره یا سرب داغ»!...
«...پدرم پیشنهادی بهش داد که نتونست رد کنه
.... چه پیشنهادی؟
... بهش گفت یا باید امضاش پای ورقه باشه یا مغزش!»

✅اگر از معنای افراطی این جمله بگذریم، این جمله یک معنای مهم دیگری نیز می‌تواند داشته باشد که یکی از دلایل فساد را مشخص می‌کند
«اگر از کسی در مقابل پیشنهادی چشمگیر، انجام کاری را بخواهیم رد کردن آن پیشنهاد ساده نیست حتی اگر آن کار غیرقانونی باشد!»

✅ اما چرا قاچاق این همه سود دارد که به قاچاقچی‌ها این امکان را می‌دهد که پیشنهادهایی چشمگیر به کارکنان دولتی بدهند ... یک دلیل بروز چنین فسادهایی اعمال تعرفه‌های بالا است که باعث می‌شود ارزش یک کالا پشت مرز ایران با داخل ایران گاهی بیش از صد درصد تفاوت داشته باشد. در این شرایط طبیعی است که قاچاقچی راضی باشد مبلغی را به ماموران بدهد تا به خاطر منفعت خودشان هم که شده چشم‌های خود را بر کار غیرقانونی او ببندند.

✅ باید به خاطر داشت در این موارد افزایش لایه‌های نظارتی و شفافیت فساد را مشکل‌تر می‌کند اما لزوما آن را از بین نمی‌برد. چرا که همیشه وقتی سودهای کلان در کار باشد نفوذ در حلقه افراد ناظر نیز ممکن است. به بیان دیگر همیشه باید از خود بپرسیم چه کسی افراد ناظر را از فساد و پذیرش «پیشنهادهای غیر قابل رد کردن» حفظ خواهد کرد!

✅ کلام آخر اینکه یادمان باشد

1⃣گاهی برخی سیاست‌ها سیستم‌های کشور را مستعد فساد می‌کنند
2⃣هر چقدر این زمینه‌های فساد را گسترده‌تر کنیم بخش مهمی از مردم و مسئولین را در معرض فساد سیستمی یا یک انتخاب سخت قرارداده‌ایم «لقمهٔ چرب حرام» یا «آب باریکهٔ دولتی».
3⃣توجه داشته باشیم که برای مبارزه با فساد در صورت امکان باید ابتدا زمینهٔ فساد را از بین ببریم نه اینکه صرفا لایه‌های نظارتی را بیشتر کنیم.
https://telegram.me/Economics_Cafe