📝فاینانشیال تایمز از اقتصاد ایران می‌گوید

📝فاینانشیال تایمز از اقتصاد ایران می‌گوید

✅چند روز پیش روزنامه فاینانشیال تایمز مقاله‌ای با عنوان "فقرا در ایران، برای نیاز‌های اولیه تقلا می‌کنند" منتشر کرد. مقاله با نقل‌ قول‌های ابراهیم آغاز می‌شود، کارگر ۳۸ ساله‌ای که پس از خشکسالی در اسفراین به امید یافتن کار به تهران آمده است؛ آخرین باری را به خاطر ندارد، که ارزان‌ترین گوشت یعنی گوشت مرغ خورده است؛ توان خریدن لباس شب عید برای فرزندانش را ندارد؛ بر خلاف سال‌های گذشته پس‌اندازی ندارد؛ و در حالی به کار در مقابل دریافت ۴۰ هزار تومان در روز راضی است که درآمد امسالش فقط او را از به گدایی افتادن در خیابان حفظ کرده است. ابراهیم فکر می‌کند در حالی که دولت یازدهم در حوزه امنیتی (هسته‌ای) موفق بوده اما در حوزه کاهش بیکاری و فقر عملکرد بدی داشته است و به همین دلیل مطمئن نیست مجددا به آقای روحانی رای بدهد.

✅در حالی که دو سال از کاهش سطح فعالیتهای هسته‌ای و یک سال از توافق هسته‌ای می‌گذرد. انتظارات در مورد بهبود اوضاع اقتصادی افزایش یافته است و در کنار نارضایتی رهبر انقلاب از عملکرد اقتصادی دولت در حوزه تولید و اشتغال، در آستانه انتخابات فشارها از طرف اصولگرایان بر دولت میانه‌رو افزایش یافته است.

✅در مقابل اظهارات ابراهیم، این مقاله به نقل از صندوق بین المللی پول، رشد ایران را یک "ترمیم‌ اقتصادی خیره‌کننده" می‌داند اما عنوان می‌کند اکثر این رشد مربوط به بخش نفت است در حالی که اکثر مردم ایران در این بخش فعال نیستند و بخش معدن و ساختمان (دارای بیشترین اشتغال) در نه ماهه امسال دارای رشد منفی بوده‌اند.
✅هرچند تورم کاهش یافته است اما این کاهش، بهبود رفاهی اندکی برای مردم فراهم کرده است.
✅با وجود ایجاد ۷۰۰ هزار شغل، افزایش افراد جویای کار به میزان ۱/۲ میلیون نفر، باعث شده بیکاری ۱۲/۴ درصد باشد و این بیکاری ۲۹/۲ درصد برای زیر ۲۵ ساله‌ها است. این در حالی است که منتقدان (دکتر راغفر) نرخ بیکاری واقعی را ۳۵تا۴۰ درصد عنوان می‌کنند چرا که تعریف فرد شاغل به صرف کارکردن حداقل یک‌ساعت در هفته را نامناسب و سیاست‌های دولت را نامناسب و ناکافی می‌دانند.
✅برای بهبود اوضاع، اصلاحات بانکی ضروری است که تاحدی به جذب سرمایه خارجی هم کمک می‌کند. در همین راستا افزایش شفافیت و تطبیق با مقررات بین اللملی در دستور کار بوده؛ اما علی رغم تاکید رئیس کل بانک مرکزی بر لزوم پویایی نظام بانکی، تغییرات بسیار کند است.
✅مقامات ایرانی می‌گویند به دلیل دشمنی‌های آمریکا، بانک‌های اروپایی از انجام کسب و کار با ایران هراس دارند. پس از انتخاب ترامپ، انتقادهای او از توافق هسته‌ای و طرح اتهامات در مورد تامین مالی تروریسم علیه ایران بر نااطمینانی‌ها افزوده شده است.
✅یک دیپلمات برجسته غربی در ایران معتقد است "تا سپتامبر یا اکتبر کسب و کارهای ایرانی و خارجی تصمیمات مهمی نخواهند گرفت تا اینکه تصمیمات ترامپ شفاف‌تر شود. اگر ترامپ به برجام متعهد بماند و روحانی مجددا انتخاب شود، رشد بیشتری را در کسب وکارهای ایرانی شاهد خواهیم بود".

📢پ.ن.۱. تلاش شده متن فوق با حداکثر امانتداری تهیه شود لذا تحلیل‌ها منعکس‌کننده نظر نویسنده اصلی است.
📢پ.ن.۲.متن اصلی در کانال بارگذاری شده است.
https://telegram.me/Economics_Cafe