📝حاشیه‌نویسی اقتصادی بر طنز تلخ مجموعه نقطه‌چین: اقتصاددانان عزیز ما هم متهمیم!!!

📝حاشیه‌نویسی اقتصادی بر طنز تلخ مجموعه نقطه‌چین: اقتصاددانان عزیز ما هم متهمیم!!!


✅این شب‌ها گاهی حدود ساعت ۹ شب فرصت می‌کنم و مجموعه نقطه چین را می‌بینم. در کنار تمامی خاطراتی که از دوران نوجوانی برایم تازه می‌شود اما یک واقعیت عمق وجودم را غرق تاثر می‌کند.
✅این مجموعه هرچند یک مجموعه طنز است اما باور دارم بسیاری از محتوای آن برگرفته از واقعیات است. به راحتی شما در آن می‌توانید مفهوم امضای طلایی، گروکشی برای اعطای رانت، رشوه‌دهی، سهم‌خواهی در مناقصات نهادهای عمومی، اهمیت ارتباطات در دریافت تسهیلات و مسائلی از این دست را ببینید. کاملا مشخص است این مسائل در همان زمان نیز در دستگاههای عمومی رواج داشته است.
✅اما نکته مهم اینجا است که این مجموعه در بین سال‌های ۸۲ تا ۸۳ از تلویزیون پخش می‌شده است. یعنی یک سال قبل از سال ۸۴ و ابلاغ سیاست‌های اصل چهل و چهار قانون اساسی که در نظر داشت با پیگیری خصوصی‌سازی و تغییر نقش دولت در اقتصاد، روح جدیدی به کالبد اقتصاد ایران بدمد.
✅چیزی که تا عمق وجود تاثر هر فرد اشنا به اقتصاد را بر می‌انگیزاند، این واقعیت است که اقتصاددانان ژرف‌نگر در آن دوره کجا بودند که با صدای رسا هشدار بدهند که در این ساختار دولتی، خصوصی سازی یعنی افزودن به زد و بند در واگذاری‌ها، افزایش رانت، به تاراج بردن اموال دولتی، فرار بخش خصولتی از نظارت‌های دستگاه‌های حکومتی و آسیب‌زدن به ساختار اقتصاد ایران.
✅سال ۸۴ برابر با سال ۲۰۰۵ است یعنی زمانی که دنیا تجربه خصوصی‌سازی‌های شکست‌خورده و موفق متعددی را دیده بود. پس چه طور تقدم سلامت و شفافیت بر واگذاری‌ها و ضرورت مبارزه با فساد یکصدا تذکر داده نشد؟
✅در آن دوران آنچنان جامعه آماده پذیرش شعار ضد فساد و رانت‌جویی و ویژه‌خواری بود که رییس جمهوری رای آورد که تنها شعار پاکدستی داد. اما چون در عمل نمی‌دانست که فساد را باید با گسترش و نهادینه‌کردن شفافیت و پاسخگویی از بین برد؛ در دولت خودش هم شاهد اختلاس‌های مختلف بود.
✅قطعا اشتباه بزرگ و اصلی را در فرآیند خصوصی‌سازی، دست اندرکاران این فرایند انجام داده‌اند اما اقتصاددانانی که
📌نسبت به اهمیت و تقدم مبارزه با فساد بی‌توجه بودند
یا
📌 این استدلال را مطرح می‌کردند که در اقتصاد سرتاپا دولتی ایران، باید از هر نوع خصوصی‌سازی‌ای استقبال کرد
یا
📌 واگذاری اموال دولتی را موثرترین راه مبارزه با فساد می‌دانستند؛

شایسته ملامت و ای بسا در حد خود در افکار عمومی متهم هستند که رسالت اجتماعی خود را به خوبی انجام نداده‌اند.

📝سخن آخر

✅نسل جدید اقتصاددانان حتما باید از تجربه نسل اقتصاددانان قبل از خودش درس بگیرد و تجربه آن‌ها را نقد کنند و به تاکید بیان کند که تجربه کشورهایی مانند شیلی، ترکیه، کشورهای شرق آسیا و کشورهای اروپای شرقی و بسیاری کشورهای دیگر نشان می‌دهد که اساسا پاردایم اقتصاد دارای بخش خصوصی با پارادایم اقتصاد دولتی متفاوت است و متاسفانه ساختار حمکرانی در ایران متناسب با شرایط جدید به روز نشده‌ است.

✅از همه مهم‌تر در شرایط موجود با توجه به ساختار رانت زده و فسادخیز موجود، اولویت اصلی پیش از اکثر قریب به اتفاق اصلاحات اقتصادی؛ مبارزه با ساختارهای ایجادکننده فساد و رانت، مبارزه با عدم شفافیت و عدم پاسخگویی سازمان‌ها و دستگاههای عمومی و در نتیجه ایجاد بخش خصوصی غیر رانتی است ( ن.ک https://t.me/Economics_cafe/110 و https://t.me/Economics_cafe/102 )

https://t.me/joinchat/AAAAAED_g5hVZzDS5565Rg