✅ آیا امکان تشکیل ارتش عربی وجود دارد؟ _ بخش ۱.. ی ایلنا با نصرت‌الله سفیر پیشین در

✅ آیا امکان تشکیل ارتش عربی وجود دارد؟ _ بخش 1

#گفتگو ی ایلنا با نصرت‌الله #تاجیک_ سفیر پیشین #ایران در #اردن

«نصرت‌الله تاجیک» سفیر سابق ایران در اردن در تشریح ابعاد و پیامدهای تشکیل ارتش عربی در #سوریه در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: در شکل‌گیری «ارتش عربی» همچنان که داده‌ها نشان می‌دهد شبهات زیادی وجود دارد؛ باید به این اصل اشاره کنم که این مدل از ارتش‌ها را که از چند کشور تشکیل می‌شود، «ارتش‌های متفرق» می‌نامند و از این جهت قابلیت اجرایی و عملیاتی شدن آنها بسیار پایین است. بیشترین هدف تشکیل ارتش عربی با محوریت عربستان، #امارات، #قطر، #اردن و حتی #مصر جنگ تبلیغاتی و روانی علیه #ایران است. به گونه‌ای که مشابه این موضوع را در پرونده #یمن مشاهد کردیم و قرار بود که ائتلاف عربی در این کشور به رهبری عربستان سعودی به مقابله با کمیته مردمی، ارتش و انصارالله یمن بپردازند که عملاً چنین اتفاقی رخ نداد؛ شاهد هستیم که #ریاض تمام بار عملیات در یمن را به دوش می‌کشد و هر از چند گاهی امارات هم به صورت ناپیوسته او را همراهی می‌کند. از این منظر تشکیل چنین ارتشی به صورت قطعی آن هم در زمین بازی سوریه دور از ذهن به نظر می‌رسد.

وی ادامه داد: نگاهی به سابقه چنین امری در ۷۰ سال گذشته که رژیم صهیونیستی شکل گرفته است و درگیری‌های متعددی بین کشورهای عربی و این رژیم صورت گرفته این مبحث مطرح شده ولی هرگز عملیاتی نشده است. حتی به‌رغم تلاش‌های فراوان عربستان و کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس در قالب شورای همکاری و برگزاری رزمایش‌های سالانه هرگز چنین ارتشی عملیاتی نشده است؛ زیرا ارتش عربی نیاز به فرماندهی واحد دارد و هیچ کشور عربی حاضر نیست فرماندهی کشور دیگر را بپذیرد. نکته مهمتر این است که چرا این کشورهای عربی در مبارزه با #داعش که پشت دروازه کشورهایشان ایستاده بودند تا آن کشورها را فتح شود و هیچ ارتشی تشکیل ندادند؟ همین نکات کمی در جدی بودن این ایده تردید ایجاد می‌کند. قبل از پرداختن به ابعاد دیگر این موضوع لازم است اشاره شود که هدف این ایده نه تنها شفاف نیست بلکه با ابهام زیادی روبه‌رو است. معلوم نیست این ارتش فرضی با چه نیروئی قرار است بجنگد؟ ارتش سوریه؟ مخالفان بشار اسد؟ ارتش روسیه یا نیروهای مقاومت حامی اسد؟ همین مشخص نبودن هدف این ارتش فرضی، باعث میشود هر کشوری که از آن به عنوان عضو تشکیل دهنده یاد میشود دیدگاه سیاسی خاص خود را داشته باشد. لذا مجموعه این نقاط ضعف باعث میشود این ایده فرضی، جنبه عملیاتی نداشته باشد و بیشتر بازی روانی سعودی است در مقابل ایران.

این تحلیلگر مسائل منطقه تصریح کرد: ممکن است سرمایه‌گذاری‌هایی در بخش آموزش و تسلیحات و همچنین ایجاد یک اتاق مشترک و یا ستاد مشخص از سوی این کشورها رقم بخورد که این موضوع یک بحث طولانی مدت است و عملیاتی شدن آن در چنین شرایطی که سرعت تحولات زیاد است بعید میباشد. اگر تمامی متغیرها را کنار بگذاریم به این نکته اساسی می‌رسیم که تمامی کشورهایی که قرار است این ارتش را تشکیل بدهند دارای سیاست‌های جداگانه و اختلاف سلیقه‌های عمیق با یکدیگر هستند؛ به عنوان مثال امارات، عربستان و مصر در تنش اخیر خود با قطر کاملاً سیاست جداگانه‌ای را دنبال ‌کردند. از سوی دیگر اردن که در همسایگی سوریه قرار دارد از رسوخ بحران در کشور خود نگران است و ملاحظاتی در زمینه دخالت مستقیم در مسائل سوریه دارد. اگر چه در حال حاضر کمک‌های آموزشی ولجستیکی به برخی از مخالفان میدهد و در عوض بیشتر به کمک‌های مالی آمریکا چشم دوخته است. حضور قطر در چنین ائتلافی در حالی که اختلافات زیادی با عربستان و بعضی از کشورهای دیگر دارد نیز جای تردید است. امارات هم چیزی بیش از نقشی که در یمن دارد و حتی بسیار کمتر نمی‌تواند بازی کند. عربستان هم همچنان درگیر جنگ نامشخص و بی پایان در یمن است که باز کردن جبهه دیگر راحت نخواهد بود. لذا بعید می‌دانم که ارتش عربی بتواند به این راحتی که وزیر خارجه عربستان مطرح کرده یا #ترامپ اشاره کرده است با توجه به عدم شفافیت اهداف و مشکلات فرا رو در سوریه تشکیل شود.

https://goo.gl/zo1YuF