✅ آیا امکان تشکیل ارتش عربی وجود دارد؟ _ بخش ۲.. ی ایلنا با نصرت‌الله سفیر پیشین در

✅ آیا امکان تشکیل ارتش عربی وجود دارد؟ _ بخش 2

#گفتگو ی ایلنا با نصرت‌الله #تاجیک_ سفیر پیشین #ایران در #اردن

احتمال دارد شاهد شکل‌گیری یک ائتلاف نصف و نیمه در #سوریه باشیم و حتی اگر بخواهند این ائتلاف را پررنگ کنند ممکن است چند حمله هوایی کاملاً مختصر به سوریه تدارک دیده شود اما شکل‌گیری چنین ارتشی لازمه چیدمان مثبت متغیرها در کنار یکدیگر است. چراکه در زمین بازی سوریه علاوه بر آمریکا و ترکیه سه متغیر اصلی یعنی ایران، روسیه و سوریه بعلاوه محور مقاومت وجود دارد که مجموع این مسائل نمی‌گذارد چنین ارتشی شکل بگیرد؛ و اگر اقداماتی هم داشته باشد، بعید به نظر میرسد به راحتی این اقدامات قرین به توفیق شود. ممکن است که اعراب احتمالاً در صحنه سوریه بتواند با روسیه معامله کنند اما این مناسبات به هیچ وجه با ایران محقق نخواهد شد. بلکه سعی آنها بیشتر در این زمینه، در جهت جداسازی ایران از روسیه و رویاروئی با ایران پیش خواهد رفت. زیرا اصلاً هدف از این ائتلاف و یا ایده ارتش عربی بیشتر ادامه رویاروئی با سیاست خارجی ایران و منافعی است که ما در خاورمیانه داریم. این یعنی ادامه جنگ نیابتی که سعودی، قطر و ترکیه از هفت سال پیش در سوریه شروع و هم اکنون تاکتیک خود را می‌خواهند عوض کنند.

#تاجیک با اشاره به دلایل تصمیم ترامپ برای خروج از #سوریه گفت: اینکه چرا ترامپ پس از حمله اخیر به سوریه مجدداً بحث خروج نظامیان خود از سوریه را مطرح می‌کند تا حدودی می‌توان آن را در جهت اهداف و شعارهای انتخاباتی‌اش مخصوصاً دو شعار «آمریکا اول» و «تامین هزینه امنیت مناطق توسط کشورهای همان منطقه» دنبال کرد. به گونه‌ای که او براساس نوع نگاه خود به سیاستی معتقد است که ادامه اینگونه جنگ، صرفه اقتصادی برای ایالات متحده ندارد و اگر آمریکا بخواهد با این روش در سوریه ادامه بدهد می‌تواند متحمل زیان اقتصادی کلان می‌شود. برای ترامپ مسائل اقتصادی آمریکا و از بین بردن رکود و رسیدن به رشدی معقول که پیش بینی میشود حدود چهار درصد برای سال جاری باشد مهمتر از مسائل دیگر است. تا جایی که شاهد بودیم در همین راستا ترامپ جنگ تعرفه‌ای با چین و حتی اروپا را کلید زد. ترامپ معتقد است که بهبود اوضاع اقتصادی ایالات متحده نسبت به تمامی موضوعات جاری در نظام بین‌الملل ارجحیت دارد و هزینه هر جنگ در منطقه باید توسط کشورهای همان منطقه تامین شود و بر بودجه‌های #آمریکا تحمیل نشود.

وی عنوان کرد: اینکه جان بولتون در تماس با یکی از مقامات امنیتی مصر درخواست نظر وی در این زمینه را داشته است به این دلیل است که ارتش مصر از حیث گستردگی نیروی انسانی و آموزش، ارتش برتر جهان عرب به حساب می‌آید اما این ارتباط «جان بولتن» به عنوان مشاور امنیت ملی ترامپ با قاهره تنها بحث نظامی نیست. باید دانست که وجهه سیاسی مصر در میان کشورهای عربی و اسلامی همچنان دارای ارجحیت است و آنها دقیقاً به دنبال همراهی مصر در طرح تشکیل ارتش عربی هستند. اما من بعید می‌دانم مصری‌ها به دلیل احتلافاتی که با سعودی‌ها از یک طرف و با ترکیه از سوی دیگر در زمینه مسائل سوریه دارند به چنین امری تن بدهند. این قضیه ارتش عربی بیشتر از سوی عربستان و با هزینه سعودی‌ها دنبال می‌شود که ادامه همان جنگ‌های نیابتی در سوریه است و سعودی‌ها نیت و قصد سیاسی از طرح این موضوع دارند اما جایگاه و پرستیژ مصر در بین کشورهای اسلامی و عربی به گونه‌ای است که نمی‌تواند به راحتی همانند عربستان وارد برخی بحران‌ها شود. حتی باید به این نکته توجه کرد که دست خود عربستان برای حضور در برخی از سناریوهای آشکار این چنینی به دلیل حساسیت مسلمانان و جهان اسلام تا حدود زیادی بسته است.

این کارشناس مسائل بین‌الملل در پایان خاطر نشان کرد: علاوه بر تمامی نکات منفی که زمینه اجرائی چنین ایده خامی را منتفی می‌کند، درست است که بعضی مانند آمریکا و هم‌پیمانانش از جمله عربستان فکر میکنند دنیا جنگل است، اما نه اینقدر! تشکیل چنین ارتشی و انجام عملیات در یک کشور خارجی و مستقل نیازمند مصوبه سازمان ملل است که بعید میدانم در این زمینه اجماعی صورت بگیرد. سه کشور آمریکا، فرانسه و بریتانیا که عملیات محدودی بدون مصوبه انجام دادند، در حالت فعلی در سیستم داخلی خود دچار مشکل شدند و وجاهت اقدام بی اثرشان از منظر جهانی و افکار عمومی زیر سئوال رفته است.

https://goo.gl/zo1YuF