✅ اهمیت تئوری والتز. بشر، دولت و خصوصیت آنارشیک سیستم بین الملل این سه سطح می‌باشند

✅ اهمیت تئوری والتز
کنت والتز به عنوان نظریه پرداز نوواقع گرایی، ضمن پذیرش اصول واقع گرایی مانند قدرت، منافع ملی، خودیاری و ... سه سطح تحلیل را به منظور تبیین تحولات و ویژگی های نظام بین الملل در نظر گرفته است. بشر، دولت و خصوصیت آنارشیک سیستم بین الملل این سه سطح می باشند. به طور مشخص والتز در کتاب انسان، دولت و جنگ سه سطح یا سه تصویر ذکر شده را در وقوع جنگ مؤثر می داند. اما در کتاب نظریه سیاست بین الملل تأثیر ساختار بین الملل را به عنوان عامل تعیین کننده رفتار و اقدامات دولت ها بیان نموده است و دو تصویر نخست را تقلیل گرایانه می داند.
❎ نقد نظریه والتز
1- نوواقع گرایی منکر تاریخ به عنوان فرآیند است. ساختارگرایی دو ویژگی دارد که یکی از آن ها ثبات مقوله های نظری است و دیگری این است که همه تحولات در چارچوب بسته و محدودی که مرزهایش را ساختار از پیش داده شده تعریف می کنند. نظریه والتز فاقد هر نوع تغییر ساختاری است. لذا نتوانسته فروپاشی نظام دو قطبی را به خوبی تبیین کند.
2- والتز به پویایی داخل دولت ها، پیچیدگی تصمیم گیری ها و چگونگی تأثیر تحولات اقتصادی و اجتماعی دولت ها بر شکل گیری دولت مدرن توجه ندارد.
3- در نوواقع گرایی مفهومی از قدرت اجتماعی که در ورا یا سازنده دولت ها و منافعشان باشد، وجود ندارد. هم چنین قدرت بر افکار و سایر وجوه روانشناختی و محاسبه ناپذیر قدرت در نظر گرفته نشده است.
4- این نظریه معتقد است که بازیگران سودجوی عقلایی وقتی بتوانند از ثمرات فعالیتی که دیگران در تعقیب اهداف جمعی می کنند بهره مند شوند؛ برای پیگیری آن اهداف به سازمان های بزرگ نخواهند پیوست. لذا احتمال ایجاد سازمان اجتماعی بعید است.
5- نوواقع گرایی سیاست را به آن جنبه هایی تقلیل می دهد که تنها در چارچوب کنش اقتصادی تحت محدودیت های ساختاری تفسیر پذیرند.
6- نولیبرال ها، بدبینی والتز نسبت به همکاری بین المللی، نقش حقوق و قواعد بین المللی و نهادهای بین المللی را مورد نقد قرار می دهند.
7- یکی از اصول نظریه والتز توزیع توانایی بین واحدها و تغییر توانایی ها می باشد، اما علت و چگونگی تغییر در میزان توانایی دولت ها در طول تاریخ بیان نشده است.
@InternationalRel