✅کمونیسم فرهنگی.. ✍فرهاد قنبری.. 🔹کمونیسم (از واژه لاتینی Communis به معنی مشترک) اتخاذ شده است

✅کمونیسم فرهنگی

✍فرهاد قنبری

🔹کمونیسم (از واژه لاتینی Communis به معنی مشترک) اتخاذ شده است. هدف این جنبش سیاسی حذف مالکیت خصوصی بر ابزار کار و لغو کارمزدی و برچیدن طبقات اجتماعی از طریق انقلاب کارگری است. با عنوان مالکیت عمومی بر ابزار کار، کمونیسم می‌کوشد تا با مالکیت مشترک و در غیاب مالکیت خصوصی یا مالکیت دولتی یکسازمان اجتماعی فاقد طبقه‌های اجتماعی را ترسیم کند.

🔹کمونیست ها در طول صد و پنجاه شصت سال گذشته در سراسر جهان تلاش کردند که با برپایی تظاهرات، اعتصابات و بعضا انقلاب های خونین ساختار طبقاتی جامعه را بشکنند و در مسیر ایجاد جامعه بدون طبقه قدم بردارند. کمونیست ها هر چند برخی دستاوردها مانند بیمه های اجتماعی، تحصیلات و بهداشت رایگان، کاهش ساعات کار، دولت رفاه و... را حاصل تلاش ها و فشارهای خود می دانند اما در عمل موفق نشدند ایده های برابری خواهانه خود را عملی کنند. کمونیسم و نحله های مرتبط با آن امروز بیش از پیش به حاشیه رفته اند و ما شاهد جهانی با فاصله طبقاتی بیشتر از آنچه وجود داشته است هستیم.

🔹هر چند کمونیست ها در پیاده کردن ایده های برابری خواهانه خود شکست خورده و موفق نشدند جامعه بی طبقه آرمانی خود را تاسیس کنند اما در جهان شرایطی روز به روز بیشتر حاکم شد که شاید بتوان آن را " کمونیسم فرهنگی" نامید.
ما در قرن بیست و یکم شاهد فرهنگی بسیار یکدست و شبیه هم در جهان هستیم، فرهنگی که به گونه ای تمام ساکنان این کره خاکی را حول یک منبع جمع کرده و خوراک فرهنگی مشترکی را به آنها می دهد. امروزه کافیست تا یک مدل لباس، مو یا آرایش ظاهری مد شود تا در مدت کوتاهی از آمریکا تا اروپا و افریقا و آسیا همه آن را به عنوان مدل دلخواهشان برگزینند. در حال حاضر بیش از هشتاد و پنج درصد سینماهای جهان در قبضه هالیوود هستند و پر فروش ترین کتاب ها در سراسر جهان همان کتاب های تخیلی و بی معنی( مانند هری پاتر، ارباب حلقه ها و..) است که هالیوود و رسانه های غربی عرضه می کنند.
ذائقه موسیقی جهان روز به روز در حال نزدیک شدن است به گونه ای که در اکثر نقاط دنیا از همان مدهای موسیقیایی تقلید می شود که در آمریکا مرسوم است و خواننده های پاپ و رپ و..غربی چهره های محبوب و شناخته شده جهانی هستند.

🔹یکدست شدگی فرهنگی جهان روز به روز در حال افزایش بیشتر بوده و تفاوت های فرهنگی مدام در حال از میان رفتن هستند به گونه ای که اگر همین روند ادامه پیدا کند شاید تا چند دهه دیگر بسیاری از خرده فرهنگ ها و هنرهای بومی از میان خواهند رفت. امروزه از جوان ساکن قم تا قاهره و برلین و پاریس و لسانجلس و...یک نوع فیلم می بینند، خواننده محبوبش تقریبا یکی است و از یک مدل مو یا سبک پوشش استفاده می کند.

🔹البته باید اذعان کرد این فروپاشی سلیقه های فردی در حوزه های فرهنگی را نباید به عنوان معیار از میان رفتن فاصله طبقاتی در نظر گرفت بلکه این مسئله دلیلی بر تاکید این مسئله است که چگونه سرمایه داری جهانی توانسته است توده های جهانی را تحت انقیاد خود درآورد و فرهنگ خود را به عنوان تنها فرهنگ ایده آل به خورد آنها بدهد.

🔹مارکوزه می گوید "امروزه کارگر و کارفرما هر دو، به یک برنامه ی تلویزیونی می نگرند و منشی خانم بدانگونه لباس می پوشد که دختر کارفرما، آقای سیاهپوست نیز در گوشه ی کادیلاک آرمیده، همه ی مردم یک روزنامه را مطالعه می کنند. بی شک اینگونه شباهت های صوری نشانه ی از میان رفتن اختلافات طبقاتی در این جوامع نیست بالعکس روشنگر این حقیقت است که گروه های سرکوفته، تاچه پایه، به ضرورت هایی که ضامن ادامه ی نفوذ حاکمیت و رهبری طبقات بالای جامعه است، گردن نهاده و تسلیم شده اند"

🔹یا آدورنو یکی دیگر از متفکران برجسته قرن بیستم می نویسد: " جامعه به مدد صنایع فرهنگی نمی گذارد انسانها جهان دیگری جز آن چه هست برای خود متصور شوند. در هم ریختگی شعور به مرحله ای رسیده که دیگر آگاه کردن انسان ها به این وضعیت غیرممکن است. "
"استودیوهای هالیوود با بکارگیری روش خط تولید اتومبیل به تولید انبوه انواع فیلم برای سلائق مختلف مشغول اند و هرگونه فیلم نیز دارای استاندارهای ثابتی است.


@Kajhnegaristan