‍‍ «صدای سکوت» چیست؟. برخی از روایت‌های علمی، منشاء عالم را یک صدا می‌دانند

‍‍ «صدای سکوت» چیست؟
✍ نادر فتوره چی


«ما می‌خواهیم جهان را چنان برای شما با تصاویر[ی که حتی باورتان نمی‌شود] مرتب کنیم که به‌ لرزه افتد.»-نیچه

برخی از روایت‌های علمی، منشاء عالم را یک صدا می‌دانند.
به باور آنها، عالم از صدای مهیبی ایجاد شده که به دلیل حجم بالای آن، امکان شنیده شدن نداشته اما منجر به خلق «فضا»(یا به تعبیری همان عالم) شده است .
آنها به این صدای مهیب «صدای سکوت» میگویند. صدایی که «عدم»(ماده سیاه) را شکافته و سرآغاز امکان شنیدن صداهای دیگر شده است.
«سیاست مردمی» همان «صدای سکوت» است؛ همان «گشایش آغازین»، همان «شکاف در عدم»ی که امکان شنیدن و گفتن را فراهم می‌کند.
«سیاست مردمی» یک «صدا» در کنار باقی صداها(دیدگاه‌ها،مطالبات،ایدئولوژی‌ها، کمپین‌ها و ...) نیست، سکوتی ست که وجه «تاسیسی»دارد. سکوتی‌ست که امکان صدا را فراهم می‌کند. بوجودآورنده فضاست نه بخشی از آن، ظرف است نه مظروف، بستر است نه آنچه در آن قرار دارد یا به تعبیر شلینگ، آغازی‌ست که همه آغازیدن‌ها از نفی آن آغاز می‌شود.
بهترین مثالی که برای درک عینی «صدای سکوت» می‌توان زد، لحظات قبل از آغاز کنسرت است.
در لحظات قبل از آغاز کنسرت ، سالن مملو از همهمه و صدای کوک کردن سازهاست. برای شروع اجرای قطعات لازم است تا سازها و مخاطبان و هر آنچه که در سالن وجود دارد برای دقایقی سکوت کند تا از آن لحظه به بعد صداها به شکلی هارمونیک شنیده شود. آن سکوت لحظات قبل از اجرا، همان «صدای سکوت»ی ست که امکان شنیدن دیگر صداها (قطعات موسیقی)را فرا میکند.
«تجربه دیماه» را باید در حکم این «صدای سکوت» دانست. سکوتی که ناگهان همهمه و ولولۀ سازهای ناکوک را شکافت و فضا را به تعلیق در آورد تا امکان شنیده شدن صداهای معنادار فراهم شود.
کسانی از ما «تجربه دیماه» را درونی کرده و با تکرار خلاقانه آنرا به پیش می‌رانند.
این «نیروی پیشران» از حیث تکثر بی‌سابقه و بی‌بدیل است، چونانکه به هیچ وجه مصادره پذیر توسط این و آن نیست.
کافیست احمق یا عضو متوهم یک باند یا گنگ هویتی نباشیم تا به راحتی دریابیم آنچه که امروز شاهدش هستیم و بالاترین تجلی شکوه و تابندگی‌اش را در این تصویر می‌بینیم، سیاستی‌ست که تمامی درها را به روی تمامی انسان‌ها گشوده است.
ما در لحظه خارق العاده‌ای به سر می‌بریم، در هنگامه «گشودگی ناب»، در هنگامه شنیدن «صدای سکوت»؛ صدایی آغازین که امکان شنیده شدن صداها را فراهم می‌کند.
این یک «دستورالعمل کمپینی» نیست عزیزان، این «تکرار خلاقانه سیاست دیماه است».


@Kajhnegaristan